Laitteiden ja käyttöliittymien kirjo kasvaa ja verkon asema vahvistuu edelleen. Isot kansainväliset toimijat valtaavat tilaa kansallisilla mediamarkkinoilla. Yleisöt sirpaloituvat ja yhteiskunnan muutokset tuovat uusia haasteita.
Seuraamme media-alan muutoksia monipuolisesti: tutkimme yleisöjemme mieltymyksiä ja mediankäyttöä, havainnoimme toimintaympäristöä ja monitoroimme median trendejä. Tarvitsemme ymmärrystä yhteiskunnan muutoksista ja ihmisten arjesta, jotta osaamme palvella kaikenlaisia suomalaisia entistä paremmin.
Suomalaisten ulottuvilla on valtava tarjonta erilaisia mediasisältöjä ja verkkopalveluja, jotka älypuhelimien ja muiden kannettavien laitteiden myötä kulkevat käyttäjänsä mukana.
Yhä suurempi osa eri ikäisistä suomalaisista käyttää mediaa verkossa.
Median käyttö 2018
- Suomalaisista 88 % katseli televisiota viikoittain ja 66 % päivittäin. Televisiota katseltiin keskimäärin 2 tuntia 45 minuuttia päivässä.
- Suomalaisista 92 % yli 9-vuotiaista kuunteli radiota viikoittain. Radiota kuunneltiin keskimäärin 2 tuntia 48 minuuttia päivässä, joka on hieman edellisvuotta vähemmän.
- Eniten ruutuaikaa muun, kuin perinteisen tv-ohjelman äärellä, viettivät 25-44 -vuotiaat, keskimäärin 56 minuuttia päivässä.
Median käyttötapojen muutosta edistää nopea teknologinen kehitys. Uuden teknologian ja käyttäjistä kerättävän datan avulla on mahdollista rakentaa yhä personoidumpia, henkilökohtaisiin mieltymyksiin perustuvia palveluja. Käyttäjätietoja hyödynnetään sisältöjen suosittelemiseen ja kiinnostavien sisältöjen tekemiseen.
Median henkilökohtaistuminen on tuonut muutoksia myös audion kulutukseen. Vuonna 2018 radiokanavien kuuntelu väheni, kun taas podcastien kuuntelu ja audio on demand -kuuntelu verkossa lisääntyi. Suomessa podcastien kuuntelijoita löytyi jo kaikista ikäryhmistä. Liki 40 % 15–29 -vuotiaista ja 35 % 30–44 -vuotiaista ovat kuunnelleet podcasteja kuukauden aikana. (Lähde: RadioMedia)
Ääni on tulossa uudella tavalla ihmisen arkeen myös ääniohjauksen yleistymisen myötä. Otimme ensimmäinen suomalaisena mediayhtiönä käyttöön ruotsinkielisten sisältöjemme ääniohjauksen Google Assistentin kautta.
Maailmalla englanninkielisillä alueilla kuuntelu ja ohjaus älykkäiden assistenttien kautta kasvaa koko ajan. Ääniohjauksella voi esimerkiksi hakea tietoa ja käyttää erilaisia palveluita. Ääniohjaus ja puheentunnistuksen kehitys auttavat myös näkö- ja kuulorajoitteisia palveluiden käytössä.
