Hyppää pääsisältöön

Erik T. Tawaststjernan satutunti

Pianisti ja professori Erik T. Tawaststjerna on merkittävä hahmo Suomen musiikkielämässä, mutta levyltä hänet tunnetaan lähinnä Sibeliuksen pianotuotannon kokonaislevytyksestä. Toissa vuonna hän kuitenkin rakensi Chopinin balladien ympärille konserttiohjelman, jonka katsoi levyttämisen arvoiseksi. Tawaststjerna ympäröi Chopinin balladit suomalaisella nykymusiikilla, joka jatkaa balladien eli kertovien runojen perinnettä.

Ballades and Other Stories
Ballades and Other Stories Uudet levyt

Kaija Saariahon Balladi kuuluu itseoikeutetusti mukaan; Einojuhani Rautavaaran toisessa pianosonaatissa järjestys ottaa kaaoksesta mittaa hyvinkin tarinallisesti; ja Magnus Lindbergin Piano Jubilees ja Matthew Whittallin Leaves of Grass ovat suomalaisen pianokirjallisuuden nykyklassikoita ja ilmaisultaan puhuttelevia. Mikä parasta, vuoropuhelu Chopinin balladien kanssa toimii. Nykymusiikki tuntuu ymmärrettävämmältä, kun sen retoriset keinot rinnastuvat Chopinin käyttämiin, ja Chopinin balladit tuntuvat ilmavammilta, kun romanttisen kerronnan välissä kuullaan moniulotteisempaa ilmaisua.

Tawaststjerna ei pianistina ole ketteräsormisimmasta päästä, mutta puuroutuminen haittaa kokonaiselämystä lähinnä pikku yksityiskohdissa, kuten kolmannen Piano Jubileen hankalassa teemassa. Enemmän minua kiusaa hiljaisen ja pehmeän ilmaisun rajoittuneisuus. Taianomaisia, sieluunkäypiä pianissimoita ja utuisenpehmeitä tekstuureita ei Tawaststjernan Chopinissä ole minun makuuni tarpeeksi, ja ero vaikkapa Polliniin on raju. Whittallin Leaves of Grassin yötunnelmat Risto-Matti Marin tavoittaa herkemmin ja silti intensiivisemmin kuin Tawaststjerna. Asiaan saattaa vaikuttaa myös varsin täyteläinen äänikuva. Enno Mäemetsin ja Alban normaalista laadusta poiketen äänitykseen on valitettavasti jäänyt digisäröjä (esimerkiksi raita 9: 2'40 ja raita 11: 2'36).

Tulkintojen toimivuus hahmottuu vasta levykokonaisuuden kautta. Tawaststjerna kertoo tarinoita omalla, juurevan romanttisella tyylillään, ylettömyyksiä kaihtaen, niin että asia tulee selväksi, jos kuulija haluaa. Tämän levyn tarinat muistuttavat Grimmin tyylittelemiä kansansatuja, eivät elokuvia tai keijukaisrunoja. Ja kun lähtökohtana ovat Chopinin balladit, lähestymistapa saattaa olla perusteltu.

"Ballades & Other Stories". Frédéric Chopin: Balladit nro 1-4. Einojuhani Rautavaara: Pianosonaatti nro 2. Magnus Lindberg: Osia kok. Piano Jubilees. Kaija Saariaho: Ballade. Matthew Whittall: Osia kok. Leaves of Grass. - Erik T. Tawaststjerna, piano. (Alba, ABCD 437)

Kuuntele Uudet levyt 23.4.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua