Hyppää pääsisältöön

Erik T. Tawaststjernan satutunti

Pianisti ja professori Erik T. Tawaststjerna on merkittävä hahmo Suomen musiikkielämässä, mutta levyltä hänet tunnetaan lähinnä Sibeliuksen pianotuotannon kokonaislevytyksestä. Toissa vuonna hän kuitenkin rakensi Chopinin balladien ympärille konserttiohjelman, jonka katsoi levyttämisen arvoiseksi. Tawaststjerna ympäröi Chopinin balladit suomalaisella nykymusiikilla, joka jatkaa balladien eli kertovien runojen perinnettä.

Ballades and Other Stories
Ballades and Other Stories Uudet levyt

Kaija Saariahon Balladi kuuluu itseoikeutetusti mukaan; Einojuhani Rautavaaran toisessa pianosonaatissa järjestys ottaa kaaoksesta mittaa hyvinkin tarinallisesti; ja Magnus Lindbergin Piano Jubilees ja Matthew Whittallin Leaves of Grass ovat suomalaisen pianokirjallisuuden nykyklassikoita ja ilmaisultaan puhuttelevia. Mikä parasta, vuoropuhelu Chopinin balladien kanssa toimii. Nykymusiikki tuntuu ymmärrettävämmältä, kun sen retoriset keinot rinnastuvat Chopinin käyttämiin, ja Chopinin balladit tuntuvat ilmavammilta, kun romanttisen kerronnan välissä kuullaan moniulotteisempaa ilmaisua.

Tawaststjerna ei pianistina ole ketteräsormisimmasta päästä, mutta puuroutuminen haittaa kokonaiselämystä lähinnä pikku yksityiskohdissa, kuten kolmannen Piano Jubileen hankalassa teemassa. Enemmän minua kiusaa hiljaisen ja pehmeän ilmaisun rajoittuneisuus. Taianomaisia, sieluunkäypiä pianissimoita ja utuisenpehmeitä tekstuureita ei Tawaststjernan Chopinissä ole minun makuuni tarpeeksi, ja ero vaikkapa Polliniin on raju. Whittallin Leaves of Grassin yötunnelmat Risto-Matti Marin tavoittaa herkemmin ja silti intensiivisemmin kuin Tawaststjerna. Asiaan saattaa vaikuttaa myös varsin täyteläinen äänikuva. Enno Mäemetsin ja Alban normaalista laadusta poiketen äänitykseen on valitettavasti jäänyt digisäröjä (esimerkiksi raita 9: 2'40 ja raita 11: 2'36).

Tulkintojen toimivuus hahmottuu vasta levykokonaisuuden kautta. Tawaststjerna kertoo tarinoita omalla, juurevan romanttisella tyylillään, ylettömyyksiä kaihtaen, niin että asia tulee selväksi, jos kuulija haluaa. Tämän levyn tarinat muistuttavat Grimmin tyylittelemiä kansansatuja, eivät elokuvia tai keijukaisrunoja. Ja kun lähtökohtana ovat Chopinin balladit, lähestymistapa saattaa olla perusteltu.

"Ballades & Other Stories". Frédéric Chopin: Balladit nro 1-4. Einojuhani Rautavaara: Pianosonaatti nro 2. Magnus Lindberg: Osia kok. Piano Jubilees. Kaija Saariaho: Ballade. Matthew Whittall: Osia kok. Leaves of Grass. - Erik T. Tawaststjerna, piano. (Alba, ABCD 437)

Kuuntele Uudet levyt 23.4.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Krishna Nagarajan nyky(kansan)musiikki hurmaa rytmisellä eloisuudella

  Levyarvio

  Italialais-intialainen, Suomeen kotiutunut Krishna Nagaraja tunnetaan viulistina ja alttoviulistina etenkin periodi- ja kansanmusiikkipiireissä. Viime vuodet hän on laatinut Sibelius-Akatemiaan taiteellista väitöskirjaa laveasta polska-aiheesta. Projektin tuloksia on nyt kuultavissa Challenge Classicsin uutuuslevyllä, joka todistaa Nagarajan taidot säveltäjänä. Tales of Norway sisältää norjalaiseen perinteeseen linkittyvää, nykykansanmusiikista ponnistavaa, läpisävellettyä musiikkia, jonka rytminen leikkisyys ja eloisa fantasia tekevät vaikutuksen.

 • Tuplalevyllinen perusteellista klarinetti- ja elektroniikkatutkimusta

  Levyarvio

  Amerikkalainen klarinetisti Lucy Abrams-Husso on kotiutunut Suomeen jo vuosia sitten ja tekee nyt Sibelius-Akatemiassa väitöskirjatutkimusta aikamme amerikkalaisesta ja suomalaisesta klarinettimusiikista. Tutkimusprojektin tuloksia kuullaan SibaRecordsin julkaisemalla tuplalevyllä, joka sisältää seitsemän laajaa teosta klarinetille ja elektroniikalle. Musiikinkuluttajalle tällainen kerta-annos on vähintäänkin riittävä, mutta teosten soinnillinen ja dramaattinen moninaisuus pitää kuulijan mielenkiintoa yllä ja haastaa sopivasti myös perusteellista tutkija-muusikkoa.

 • Lisää sävyjä Vasksin mystiikkapaatokseen

  Levyarvio

  Latvialainen Peteris Vasks on viime vuosina noussut maailmanmaineeseen hempeyttä ja paatosta sekoittavalla versiollaan mystisestä minimalismista. Vasksin luottopianisti Reinis Zarins onneksi tarjoaa päivitystä Vasksin säveltäjäkuvaan Ondinen julkaisemalla uutuuslevyllä, jonka ohjelmistoon sisältyy myös säveltäjän kapinallista ja särmikästä varhaistuotantoa.

 • Kuherruskuukausi Sibeliuksen parissa

  Levyarvio

  Viime syyskuussa Nicholas Collon aloitti Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, ja lähes saman tien suhde laitettiin koetukselle suomalaisittain vaativalla levytyksellä. Sibeliuksen seitsemäs sinfonia sekä näyttämömusiikkisarjat Kuningas Kristian II ja Pelleas ja Melisande tietysti sujuvat RSO:lta kuin vettä valaen, mutta Collonin tulkinnallinen näkemys joutuu kestämään vertailun pitkään perinteeseen. Onneksi Ondinen julkaisema levytys hehkuu kapellimestarin ja orkesterin kuherruskuukauden auvoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua