Hyppää pääsisältöön

Michael Nymanin tunnistaa myös gamboille sovitettuna

Menestyselokuva Pianon jälkeen brittiläinen Michael Nyman on kuulunut siihen harvalukuiseen säveltäjäjoukkoon, jonka musiikin todella moni tunnistaa todella helposti. On makuasia, johtuuko se persoonallisesta tyylistä vai vähien maneerien umpimielisestä toistosta. Nyman täytti juuri seitsemänkymmentäviisi vuotta, ja yhdellä monista syntymäpäivälevyistä gambayhtye Fretwork ja kontratenori Iestyn Davies yhdistävät Nymania Henry Purcelliin.

If / Nyman & Purcell
If / Nyman & Purcell Uudet levyt

Nymanin musiikkimakkaratehdas tuottaa toisteista ja harmonialtaan suoraviivaista mutta minimalismiksi koskettavaa tavaraa. Tehtaalta on valmistunut peräti kolme teosta kontratenorin ja gambayhtyeen erikoiskokoonpanolle, ja Fretworkin Richard Boothby on sovittanut toisen mokoman. Levyn ohjelmiston täydentää kolme Henry Purcellin suosikkilaulua, jotka eivät oikeastaan luo Nymanin kanssa kontrastia vaan jatkumon.

Jos kontratenori fakkina ei miellytä, levyä on varmasti työläs kuunnella. Gambajoukkion särinä ei siloittele tai syvennä kontratenorin hallitsemaa äänikuvaa, ja vaikka Iestyn Davies laulaa siististi, hän ei ole Philippe Jarousskyn veroinen hempeilijä. Nymanin kulmikas melodiikka ja rajut leikkaukset vielä korostavat kontratenorin räikeyttä. Mutta jos äänikuvaan tottuu, musiikki tempaa oudosti mukaansa ja osoittaa että Michael Nyman on enemmän kuin Piano-elokuvan ääniraita. No Time in Eternity -sarja yhdistää varhaisbarokin mieterunoutta jämäkän toisteiseen kokonaismuotoon; Balancing the Books svengaa ja hehkuu; ja Anne Frankin päiväkirjaa Nyman säveltää melkein popiksi.

Parhaimmillaan Nymanin melodiat kuulostavat tuntemattoman uskonnon ekstaattisilta virsiltä, ja parhaimmillaan hänen harmoniansa ja rytminsä saavat äimistymään siitä, miten paljon valkoisten koskettimien tasaisella hakkaamisella voi ilmaista - mutta pahimmillaan Nyman peittää ansionsa juustokuorrutukseen tai rikkoo kulmiksi ja särmiksi.

Samanlainen ristiriita ilmenee levyn gambakokoonpanossa. Parhaimmillaan Fretwork saa sointujankkauksen hohtamaan taivaallista valoa, mutta pahimmillaan sointujankkaus vain haaskaa gambayhtyeen kyvyn soljuvaan kontrapunktiin, joka on sekä teknisesti että taiteellisesti Nymanin ulottumattomissa.

Mutta jos minimalismi tyylinä viehättää, ja musiikki Jane Campionin elokuvassa Piano kosketti, silloin kannattaa juhlistaa 75-vuotiasta Michael Nymania tällä levyllä.

"If", Michael Nymanin ja Henry Purcellin musiikkia. - Iestyn Davies, kontratenori, ja Fretwork. (Signum Classics, SIGCD586)

Kuuntele Uudet levyt 23.4.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua