Hyppää pääsisältöön

Prisma: Diagnoosina spina bifida – Sikiökirurgiasta apua synnynnäiseen kehityshäiriöön?

Näyttelijä Ruth Madeley ottaa selvää, kuinka synnynnäistä selkärangan kehityshäirilötä voidaan hoitaa.
Näyttelijä Ruth Madeley ja sikiöaikana leikattu Nora-vauva. Näyttelijä Ruth Madeley ottaa selvää, kuinka synnynnäistä selkärangan kehityshäirilötä voidaan hoitaa. Kuva: Amy Hewer / BBC Yle TV1

TV1 keskiviikkona 24.4.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaina 27.4. klo 8.05 ja maanantaina 29.4. klo 23.05, Areenassa

Britanniassa yhdellä tuhannesta syntyvästä lapsesta on spina bifida, selkärankahalkio. Kyseessä on synnynnäinen selkärangan kehityshäiriö, joka voi pahimmillaan johtaa halvaantumiseen.

Näyttelijä Ruth Madeley on elänyt selkärankahalkion kanssa koko ikänsä, mutta hän haluaa tietää kehityshäiriöstä lisää. Ruth lähtee selvittämään, mikä häiriön aiheuttaa, onko se perinnöllinen sairaus ja voisiko lääketiede auttaa ehkäisemään vamman syntymistä.

BBC:n dokumentissa Prisma: Diagnoosina spina bifida Ruth tutustuu uraauurtavaan sikiökirurgiaan. Voisiko sikiölle äidin kohdussa tehtävä leikkaus tarjota lapselle erilaisen tulevaisuuden? Dokumentissa seurataan brittikirurgien osallistumista ainutlaatuiseen leikkaukseen ensimmäistä kertaa. Mitä leikkaus merkitsee perheille, jotka päättävät ryhtyä siihen?

Nuori näyttelijä haluaa tutkia myös asenteita ja suhtautumista vammaisuuteen. Nykypäivän Britanniassa raskaus yleensä keskeytetään jos lapsesta tulisi vammainen. Pitäisikö suhtautumista vammaisuuteen miettiä uudelleen?

Spina Bifida and Me. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

Keskustele