Hyppää pääsisältöön

Siro ja kaihoisa kvartettovalikoima

Claude Debussy ja Maurice Ravel sävelsivät kumpikin vain yhden jousikvarteton, ja levyillä ne kuullaan lähes aina yhdessä. Tilaa jää kuitenkin vielä kolmannelle kvartetolle, jolla voi säätää ohjelmiston kiinnostavuutta. Stenhammar-kvartetti on löytänyt kolmanneksi pyöräksi Germaine Tailleferren kvarteton, joka keventää levykokonaisuuden ihastuttavan siroksi ja kaihoisaksi.

Stenhammar Quartet / Ravel, Debussy, Tailleferre
Stenhammar Quartet / Ravel, Debussy, Tailleferre Uudet levyt

Stenhammar-kvartetti on Ruotsin paras alallaan, ja seitsemäntoista vuoden pitkäjänteinen työ on tuottanut kansainvälistäkin menestystä. Edelliset pari levyä nelikko on tehnyt Alballe, mikä kertoo yhtiön asemasta. Maailman terävimpään kärkeen Stenhammar-kvartetti ei kuitenkaan yllä, ainakaan Ravelin ja Debussyn kvartetoissa, joita on levytetty todella paljon. Oman suosikkitulkintani on tehnyt Ebene-kvartetti, jonka soitto on rohkeampaa ja elastisempaa ja sointi valoisampaa ja terävärajaisempaa kuin Stenhammar-kvartetilla.

Kuten hyvät kvartetit aina, myös Stenhammar-kvartetti soittaa yhdessä paremmin kuin yksilöinä. Ykkösviulisti Peter Olofssonilla on ranskalaismelodiikassa paljon puuhaa, eikä hänen sointinsa ole niitä siloisimpia, ja alttoviulisti Tony Bauerin soolot sujuvat välillä kömpelösti, mutta silloin kun fokus on yhteissoitossa, sointiväreissä ja tekstuureissa, Stenhammar-kvartettia kelpaa kuunnella, vaikka impressionismin sävykirjo leiskuukin totuttua tummempana.

Sikälikin Tailleferren kvartetto tulee tarpeeseen. Kymmenminuuttinen, siroa sonatiinia muistuttava miniatyyri raikastaa ilman ja luo kevyttä kaihomieltä, joka vaikuttaa myös Ravelin ja Debussyn kuunteluun.

Claude Debussy: Jousikvartetto g-molli. Germaine Tailleferre: Jousikvartetto. Maurice Ravel: Jousikvartetto F-duuri. - Stenhammar-kvartetti. (Alba, ABCD 431)

Kuuntele Uudet levyt 23.4.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua