Hyppää pääsisältöön

Vaihteleva eli sekava musiikkinäytelmä pääsiäiseen

Brittiläinen Bach-guru John Eliot Gardiner lienee perinyt musiikillisen tarinankerronnan äidiltään. Marabel Gardiner harrasti dramaturgiaa ja musiikkia, ja järjesti suvun tiluksilla joulu- ja pääsiäisnäytelmiä, joiden musiikista John Eliot Gardiner vastasi opiskeluaikanaan. Perinne oli tavallaan jatkumoa keskiajan kirkkonäytelmistä, ja siihen osallistui koko kyläyhteisö. Täksi pääiäiseksi John Eliot Gardiner joukkoineen on saattanut levylle musiikin äitinsä pääsiäisnäytelmään, ja tulos on vilpitön kunnianosoitus brittiläisen maalaisporvariston kulttuuri-innolle - mutta siinäkö kaikki?

Love is come again / Monteverdi Choir & Gardiner
Love is come again / Monteverdi Choir & Gardiner Uudet levyt

Springhead Easter Play -perinne Gardinerin tilalla alkoi vuonna 1963 ja jatkui kaksi vuosikymmentä. Näytelmää esitettiin yksityisesti kyläläisten voimin, mutta musiikista vastasi legendaarinen Monteverdi-kuoro, jolle John Eliot Gardiner oli koonnut laulettavaa renessanssista barokin kautta brittiperinteeseen. Musiikki kuljettaa ristiltä pääsiäisaamun kautta Jeesuksen ilmestymisiin ja noudattaa karkeasti passiotyyliä, jossa yksiääninen laulu ja kuorokohtaukset vuorottelevat, samoin tapahtumat ja tunnelmointi.

Yhtenäisyydellä tai dramaturgisella jatkuvuudella tämä pääsiäistarina ei juhli. Saumat kansanlaulusta Gesualdoon, renessanssista Britteniin ja käännösenglannista latinaan tuntuvat oudoilta, ellei satu olemaan brittiläinen kuorohenkilö. Levyn epäyhtenäisyyttä lisää näyteltyjen osuuksien puute - alkuperäistä kokonaisuutta ei tehty toimimaan pelkkänä musiikkina toisin kuin oikeita passioita. Niinpä levy ei muodosta intensiivistä pääsiäiselämystä vaan tuntuu Gardinerin tribuutilta rakkaalle äidille ja kotoisille musiikkimuistoille.

Sellaisenakin se puolustaa paikkaansa, etenkin koska Gardinerin itsensä johtama Monteverdi-kuoro selviytyy monityylisestä urakastaan mainiosti. Solisteina ei laula maailmanluokan äänitykkejä vaan päteviä kuorolaisia, mikä osaltaan täydentää vaikutelman kotoisasta, yhteisöllisestä musiikki-illasta.

"Love is come again", musiikkia Springhead Easter Play -näytelmästä. - Monteverdi-kuoro ja English Baroque Soloists/John Eliot Gardiner. (Soli Deo Gloria, SDG731)

Kuuntele Uudet levyt 23.4.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Yle Klassisessa yli 40 konserttia BBC Proms -festivaalilta

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali BBC Proms viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Samalla promien perustajan Sir Henry Woodin syntymästä on kulunut 150 vuotta. BBC Proms 2019 on juhlavuonna konserttitarjonnaltaan ylenpalttisen runsas. Esiintyjinä maailman huippuorkestereita, artisteja ja kapellimestareita sekä runsaasti uusia tuttavuuksia.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua