Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Ihmeellinen Tasmania – saari maailman pohjalla

Tasmania on saari, joka pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä.
Kengurua muistuttava vallabi on saanut Tasmaniassa valkoisen värin. Tasmania on saari, joka pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä. Kuva: Terra Mater_Matt Hamilton Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Tasmania

TV1 lauantaina 27.4.2019 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 28.4. klo 8.05, Areenassa

Australian mantereen eteläkärjessä sijaitsee syrjäinen saari, Tasmania. Se on valtava erämaa, jota halkovat vuoret ja saarta peittävät ikivanhat metsät. Sen joet ovat koskemattomia, ja rannikko on kaunis, mutta myrskyinen.

Tasmaniasta oli aikoinaan maayhteys Australian kuivalle mannermaalle, mutta nykyisin saaren kasvit ja eläimet ovat eristyksissä.

Vaikka Tasmania on mantereen etelärannikon lähellä, se on aivan oma maailmansa. Saaren eristyneisyys ja viileämpi ilmasto ovat luoneet turvapaikan, joka poikkeaa Australian kaikista muista osista.

Tasmania on saari, joka pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä.
Vompatti käyskentelee Tasmaniassa myös päiväsaikaan, Australian puolella se on yöeläin. Tasmania on saari, joka pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä. Kuva: Terra Mater_Stephen Dunleavy Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Tasmania

Pussipirulla luonnon voimakkain puraisu

Tasmania pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä. Monet eläimet kuten vompatti ovat australialaisia lajeja, mutta niiden elintavat ovat hyvin tasmanialaisia. Mannermaan vompatit ovat yleensä yöeläimiä, mutta Tasmaniassa eläimen voi tavata aterioimassa mihin aikaan hyvänsä.

Saaren metsiä tutkineet ensimmäiset eurooppalaiset väittivät kuulleensa pirujen kirkuvan yöaikaan. Näin sai nimensä Tasmanian kuuluisin eläin: pussipiru eli pussiahma. Pussipirut vaikuttavat koiramaisilta, mutta ne ovat läheisempää sukua kengurulle kuin koiraeläimelle.

Pussipirut syövät pääasiassa raatoja ja haistavat ne jopa kilometrin päästä. Kokoonsa nähden niillä on luonnon voimakkain puraisu. Pussipiruja oli ennen kaikkialla Australiassa, mutta ne katosivat kun manner kuivui ja sinne saapui ihmisiä. Nykyisin Tasmania on eläimen viimeinen turvapaikka.

Tasmania on saari, joka pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä.
Pussipiru on läheisempää sukua kengurulle kuin koiralle. Tasmania on saari, joka pursuaa mitä oudoimpia ja ihmeellisimpiä villieläimiä. Kuva: Terra Mater_Stephen Dunleavy Yle TV1,Avara luonto: Ihmeellinen Tasmania

Vallabilta puuttuu suojaväri

Kesän myötä lämpötilat nousevat koko Tasmaniassa. Lännessä sataa säännöllisesti, mutta kesän huomaa selvimmin saaren kuivassa itäosassa. Tasmanian kuivimmat alueet muistuttavat eniten Australian mannermaan osia.

Saaren eristyneisyys on antanut kengurua muistuttaville vallabeille tasmanialaisen erityispiirteen. Ne ovat muuttuneet valkoisiksi. Lajin suojaväri on huono, mutta Tasmaniassa vallabilla ei ole saalistajia. Monet yksilöt saavuttavatkin normaalin eliniän.

Avaran luonnon dokumentti Ihmeellinen Tasmania seuraa ainutlaatuisen elinympäristön merkittävimpiä olentoja eri vuodenaikoina ja kertoo, mikä tekee saaresta niin erityisen. Saaren maailman pohjalla.

Tasmania – Weird and Wonderful. Tuotanto: Terra Mater Factual Studios/BBC, Britannia, 2017. Lukijana on Jarmo Heikkinen. Englannin kielellä dokumentin selostaa Sir David Attenborough.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.