Hyppää pääsisältöön

Onko tasa-arvo mennyt jo liian pitkälle? – Naisvoimin tehdyn All Female Panel -podcastin Anna Rimpelä kertoo oman mielipiteensä

Viisi naista poseeraa auton ympärillä värikkäissä vaatteissa.
All Female Panel -kollektiivin naiset eivät mansplainausta kaipaa. Viisi naista poseeraa auton ympärillä värikkäissä vaatteissa. Kuva: Jussi Nahkuri/Yle Anna Rimpelä,all female panel

Mustan huumorin ystäville on tänä keväänä luvassa rohkeaa, häpeilemätöntä sketsiviihdettä feministisellä kierteellä, kun All Female Panel -stand up -klubistaan tunnetut tekijät tarjoilevat komediaansa podcastin muodossa. Luvassa on sekä absurdeilla että arkipäiväisillä asioilla vitsailua, jotta väärin ja vähän hassusti maailmassa olevat asiat voidaan tuoda päivänvaloon. Nyt saa vakavampienkin aiheiden parissa nauraa ja viihtyä!

– Feminismi tarkoittaa sukupuolten välisen tasa-arvon tavoittelua, ei rintsikoiden polttamista tai miesten vihaamista, selventää Anna Rimpelä heti alkuun.

Käsikirjoittaja-näyttelijä Anna Rimpelä kuvailee All Female Panelia naisten hännännostoksi. Menestyksensä ansiosta stand up -klubi on taipunut nyt myös podcastiksi.

– Halusimme nostaa itsemme stand upin marginaalista, ja ruikuttamisen sijaan raivata kaipaamaamme, ja myös yleisön kaipamaa, tilaa.

Rimpelä kertoo, että arvokkaalta on tuntunut myös se, että All Female Panel -klubilla on onnistuttu tuomaan stand upin äärelle ihmisiä, jotka eivät ole ennen käyneet sitä katsomassa.

Nyt luvassa on varmasti myös lisää uusia korvapareja, kun trendikäs viihdemuoto, podcast, tulee kirjaimellisesti kuuntelijoiden sormenpäihin.

Feminismi on radikaali ajatus siitä, että naiset ovat ihmisiä.― Marie Shear

Podcastin kaikki roolit tehtiin naisvoimin – onhan koko projektin nimi All Female Panel. Klubin alkuperäinen konsepti haluttiin pitää samana uuden aluevaltauksen myötä. Mitä naisvaltaisuus sitten sisällöllisesti tarkoittaa?

– Sitä, että meiltä kysytään, miten me ollaan ihan naisissa tehty tämmöinen, ja mitä se tarkoittaa. Me ajateltiin selvitä yhdestä podcastista ilman miehiä. Ja ihan hienosti meni!

Kenelle naisvoimin tehty podcast on suunnattu? Ovatko miehet kokonaan poissa laskuista? Kuka saa parhaimmat kiksit?

– All Female Panel on tarkoitettu kaikille huumorin ystäville ja niille, jotka haluavat kuulla uusia tekijöitä! Podcastien ystäville tämä meidän muoto tarjoaa varmasti myös yllätyksiä, tässä kun on yhdisteltynä sketsejä, keskusteluja ja stand upia.

Tuottaja-ohjaaja Elina Ylä-Mononen kertoo podcastin pitävän sisällään aidosti rankkojakin aiheita.

– Sketsejä on ihan absurdeista strutsijutuista tosi vakaviinkin aiheisiin, kuten kotiväkivaltaan ja raiskaukseen. Podcast on alustana ja muotona sellainen, jossa uskallamme irrotella, kun kuuntelu on aina aktiivinen valinta, Ylä-Mononen kertoo.

Podcastia tehdessä tekijät jäivät itsekin monta kertaa kiinni siitä, että erityisesti auktoriteettiasemassa olevia hahmoja kirjoitettiin miehille, vaikka ne yhtä hyvin olisivat voineet olla naisia. Mihin tällaista sisältöä tarvitaan nykypäivän tasa-arvoa tavoittelevassa yhteiskunnassa?

– All Female Panelin kaltaista sisältöä tarvitaan, jotta huumori voisi olla tasa-arvoisempaa. Jotta huumori olisi muutakin kuin miesten näkemyksiä, ja jotta näkisimme tarkemmin vanhat asenteet ja rakenteet, jotka kaipaavat päivittämistä. Podcastissa pohditaan myös sitä, miten ollaan feministejä, Anna Rimpelä summaa.

Feminististen ja komedian maailmaa koskettavien oppien alkuun, ennen podcastiin sukeltamista, pääsee helposti alla olevalla sanastolla. Olkaa hyvät!

Feministisen komedian alkeet

Etuliite
Usein nimenomaan naispuolisesta henkilöstä käytetty tarkennus ammattinimikkeen edessä. Naiskoomikko ja naiskirjailija kuulostavat tutuilta. Entä mieskoomikko? Mieskirjailija? Ei tuttua ollenkaan.

Feminismi

"Radikaali ajatus siitä, että naiset ovat ihmisiä."
- Marie Shear

Line up
Stand up -klubin illassa esiintyvät koomikot.

Mansplainaus / Mansplaining (koostuu sanoista “man” ja “explain”)
Mansplainaaja, usein mies, uskoo tietävänsä asiasta kuin asiasta enemmän, kuin asiantuntija, usein nainen. Luettuaan avaruusmatkailusta kertovan jutun iltapäivälehdestä, mansplainaaja väittelee faktoista astronautin kanssa.

Punch line
Vitsin kärki. Se kohta, jossa pitäisi nauraa.

Stand up -rutiini (tai "setti")

Yhden koomikon stand up -esitys. Settejä on eri mittaisia. Aloitteleva koomikko voi kerätä hyvää, toimivaa viiden minuutin settiä parikin vuotta. Kokemuksen kasvaessa setit pitenevät.

Trigger warning
Varoitus tekstissä tai puheessa käytetystä termistä, joka saattaa laukaista lukijassaan ei-haluttuja tunteita tai traumoja.

Podcast kokonaan Areenassa!

Käsikirjoituksesta ja äänistä vastaavat All Female Panelin jäsenet Ida Grönlund, Saana Peltola, Kaisa Pylkkänen, Anna Rimpelä ja Eeva Vekki.

Kommentit