Hyppää pääsisältöön

Stand up -koomikko Anitta Ahonen: ”Toivoin syntymäpäivälahjaksi elämänmuutosta – sain syövän”

Anitta Ahonen, Anne Flinkkilä ja Johanna Ivaska
Anitta Ahonen, Anne Flinkkilä ja Johanna Ivaska Kuva: Yle / Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Saako syövälle nauraa ja millaista salapoliisityötä syöpäsolun syvimmän olemuksen selvittäminen on? Syöpäetsivä kohtaa loppukäyttäjän.

Anitta Ahonen, taiteilijanimeltään Iso A, ei peittele lavalla omia kipupisteitään. Lähisukulaiset, ylipaino ja kolme vuotta sitten todettu syöpä, kaikki saavat ronskia kyytiä, kirvoittavat yleisössä naurut. Musta huumori on joskus selviytymiskeinoista paras.

- Syöpä ei ole vitsi, mutta meillä syöpäsiskoilla on sellainenkin sanonta, että syöpä ei tapa, jos siihen ei kuole.

Anitta sairastui kohdunrungon syöpään vuonna 2014, kävi läpi rankat hoidot, kipuili hiustenlähdön, turvotusten ja välillä jopa itsetuhoisten ajatusten kanssa. Syöpävuoden jälkeen hän kapusi takaisin lavalle, omien sanojensa mukaan melko huterassa kunnossa, peruukki vinossa ja pelkäsi lavalla riehumisen avaavan leikkaushaavojen arvet.

- Ei minulle muutakaan sen vuoden aikana tapahtunut kuin syöpä. Siksi se oli luontevaa tuoda esitykseen. Puhun syövästä suoraan ja ronskisti. Olen vähän sellainen Tammelan Rivo-Riitta.

Anitta toivoo esiintymistensä hälventävän pelkoja ja myös häpeää, jota hän arvelee nimenomaan gynekologisiin syöpiin edelleen liittyvän. Roosa-nauhan rinnalle hän ehdottaa Toosa-nauhaa.

Kaunis kamala syöpäsolu

Mitä yhteistä on koomikko Iso A:lla ja kansainvälistä tunnustusta saaneella syöpätutkija Johanna Ivaskalla? Aika paljonkin, sillä siinä kun Anitta on syöpälääkkeiden loppukäyttäjä, Johannaa voisi luonnehtia eräänlaiseksi syöpäetsiväksi.

Ivaska johtaa Turun yliopistossa tutkimusryhmää, joka yrittää ratkaista syöpiin liittyviä isoja peruskysymyksiä, erityisesti sitä, miten syöpäsolujen leviämisen eli etäpesäkkeiden syntyminen saataisiin estettyä.

Syöpäsolu liikkuu mikroskooppikuvassa kauniisti ja samalla karmealla määrätietoisuudella. Johanna sanoo, että syöpäsolu on loputtoman ovela ja muuntautumiskykyinen.

- Voisi sanoa, että syöpäsolu on kuin baari-illasta palaileva juhlija, joka etsii nakkikioskia. Kioskilta tulviva tuoksu saa askeleen varmaksi ja määrätietoiseksi.

Mutta pelkääkö Johanna syöpää, kun tietää miten taitava syöpäsolu on?

- Yllättäen en pelkää, enemmänkin ihmettelen sitä, miten monimutkainen systeemi ihminen ja elämä on.

Syöpälandia, huvipuisto karmea?

Syöpään sairastuminen herättää monenlaisia miksi-kysymyksiä. Niitä Anittakin on kysynyt.

- Googletin siihen asti, kun luin, että ylipaino on kohdunrungon syövän yksi riskitekijä. Lopetin siihen, mitäpä se tieto enää olisi auttanut.

Anitta sanoo monen muun syöpää sairastavan tavoin vierastavansa taistelukieltä. Onko sitten väärin taisteltu, jos menehtyy? Hän puhuu mieluummin matkasta, jotkut puhuvat jopa seikkailusta.

- Kuulin juuri, kun joku lääkäri heitti, että olisiko huvipuisto mitään. Syöpälandia, huvipuisto karmea, rannekkeella pääsee uusintakierrokselle, Anita veistelee.

Mutta kuinka pitkä aika on tutkijan heureka-hetkestä lääkkeeksi syöpään sairastuneelle? Puhutaan helposti kymmenistä vuosista ja jotkut asiat vievät vieläkin kauemman.

- Jo muinaiset egyptiläiset ymmärsivät kuumeen auttavan mekanismin. Aiheuttamalla potilaalle kuume häntä voitiin auttaa. Samaan ajatukseen perustuvat tämän päivän immunologiset hoidot. Ihmisen omat solut voidaan valjastaa toimimaan syöpäsoluja vastaan.

Johanna ei tutki varsinaisesti ihmisiä, vaan seeprakaloja ja kananmunia, toki ihmisen syöpäsoluilla höystettyinä. Perustutkimus auttaa ymmärtämään monia erilaisia syöpiä. Sama tutkimus voi tuoda apua niin Roosa- kuin Toosanauhalaisille ja myös harvinaisempiin syöpiin sairastuneille.

- Perustutkimus on minun juttuni. Tein lyhyen harharetken lääketeollisuuden puolelle, mutta palasin pika pikaa juurilleni, Johanna kertoo.

Arvot kunnossa, nimittäin kolesterolit

Anittan syöpäsiskoja on menehtynyt, ja jokaiselle hän haluaa lähettää terveiset. Oma kuolemanpelko on liudentunut, mutta syöpä muistuttaa itsestään.

- Bonusvammoja on, kuten jalkojen turvotus, tukileggingsit on vedettävä jalkaan joka päivä.

Anitta arvelee olevansa sama ihminen kuin ennen syöpää, ehkä vain vähän erakoituvampi. Voimat menevät keikkailuun ja kotona on hyvä olla rauhassa.

- Arvot ovat hyvät, kolesterolit ja verenpaine kunnossa. Ja ne muut arvot, kyllä minä elämää osasin arvostaa ennen syöpää ja arvostan edelleen.

Flinkkilä & Tastula TV1 lauantaina 8.2. kello 17.10 ja sunnuntaina 9.2. kello 9.05 sekä Yle Areena. Ohjelman ensiesitys oli huhtikuussa 2019.