Hyppää pääsisältöön

Taiteellinen Mikael Persbrandt on muutakin kuin rikollinen menneisyytensä ja vuosia kestänyt päihdeongelmansa

Näyttelijä Mikael Persbrandt nojaa seinään, kädet sylissä, katsoo suoraa kameraan.
Rakastettu ruotsalaisnäyttelijä on herättänyt viime vuosina myös kansainvälistä kiinnostusta. Näyttelijä Mikael Persbrandt nojaa seinään, kädet sylissä, katsoo suoraa kameraan. Kuva: Laura Mainiemi / Yle Mikael Persbrandt

Arvoituksellisesta olemuksestaan ja lävistävän sinisistä silmistään, tietysti loistavien roolisuoritustensa lisäksi, tunnettu Mikael Persbrandt on kovia kokenut mies. Hänen rankkoja vaiheitaan on revitelty otsikoissa vuosi toisensa jälkeen. Mitä muuta maailmalla hurmannut, välitön ruotsalaisnäyttelijä on?

– Haluaisin vain viettää aikaa farmillani, puita hakaten ja lapsistani ja hevosistani huolta pitäen, mutta minun on ansaittava myös rahaa, joten sanon kyllä joillekin projekteille. Joitain niistä teen siksi että haluan, joitain vain rahan takia, Mikael Persbrandt kertoo heti alkuun.

Uudessa, suomalaisessa Invisible Heroes -draamasarjassa näyttelevän Persbrandtin raaka karisma ei vaikuta kumpuavan itseriittoisuudesta, vaan vaatimattomuus ja maanläheisyys kuvaavat rauhaa rakastavaa Persbrandtia. Orgaanisuuden tavoittelu näkyy myös näyttelijäntyössä.

– Toivon saavani esittää aitoja ihmisiä, vikoineen ja virheineen – meitä kaikkia yhdistävine ongelmineen.

Ongelmaisista ihmisistä puhuttaessa Persbrandt todella tietää, mistä puhuu. Mies on 55 vuoden ikään mennessä kerännyt elämänkokemusta autovarkauksia tekevänä nuorena, parisuhteissa syrjähyppyjä harrastavana aikuisena, ja 23 vuotta huume- ja alkoholiongelmasta kärsineenä ihmisenä. Tasapainon saavuttaminen tapahtui lopulta vasta neljä vuotta sitten, vuonna 2015, kun lääkäri totesi Persbrandtin sairastavan kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Persbrandtin koettelemuksista ja virheistä on puhuttu jo mittavasti mediassa sekä Persbrandtin vuonna 2018 ilmestyneessä elämäkerrassa. Tarkastellaan nyt sitä, millainen ihminen vaikeuksien alla on: näyttelijä, taiteilija, haaveilija, isä.

Joku, joka väittää suorituksensa olevan kokonaisuudessaan täydellinen, ei taida olla kovin hyvä näyttelijä.

Kaksi poikaansa Invisible Heroes -sarjan kuvauksiin Chileen mukaansa ottanut Persbrandt kuvailee useamman kuukauden mittaista matkaa uskomattomaksi.

– Chile on saasteistaan huolimatta valtavan kaunis maa. Kävimme poikien kanssa muun muassa katsomassa Pablo Nerudan hautaa Casa de Isla Negrassa. Nautin kuvauksista todella.

Persbrandt näyttelee sarjassa ruotsalaista, hänen mukaansa kotimaassaan historiankirjoihin unohdettua, diplomaatti Harald Edelstamia, joka suomalaisten kollegoidensa rinnalla pelasti tuhansia ihmisiä Chilen sotilaallisen vallankaappauksen aiheuttamilta vainoilta vuonna 1973. Edelstamia Persbrandt kuvailee sankariksi, jonka rohkeaa esimerkkiä hän toivoisi itsekin tosipaikan tullen pystyvänsä noudattamaan.

Millaista sitten on näytellä oikeaa, olemassa ollutta ihmistä?

– Minä en ole diplomaatti, en kasvanut solmio kaulassa, kasvoin varastellen autoja. Kyllä näytellessä aina on jonkinlainen vastuu osua oikeaan. Sen jälkeen pitää arvata loput, opetella repliikit ja yrittää käyttäytyä hyvin.

Motivaatio näyttelemiseen pysyy Persbrandtin mukaan yllä jatkuvalla kymmenen täydellisen sekunnin tavoittelulla 30-vuotisen urankin jälkeen.

– Kiinnostavinta näyttelemisessä on matka kokonaan uuteen ihmiseen, ja kymmenen kiihkeästi tavoiteltua, erinomaisesti onnistunutta sekuntia kahden tunnin näytelmän aikana tai kameran edessä. Joku, joka väittää suorituksensa olevan kokonaisuudessaan täydellinen, ei taida olla kovin hyvä näyttelijä.

Näyttelijä Mikael Persbrandt nojaa seinään, kädet sylissä, katsoo suoraa kameraan.
Tatuoinnit Mikael Persbrandtin käsissä kertovat tarinaa rikollisesta nuoruudesta. Näyttelijä Mikael Persbrandt nojaa seinään, kädet sylissä, katsoo suoraa kameraan. Kuva: Laura Mainiemi / Yle Mikael Persbrandt,Invisible Heroes

Omistamaansa, Tukholmassa sijaitsevaa, teatteria turvaverkkonaan pitävä Persbrandt on kaiken muun lisäksi intohimoinen taidemaalari.

– Maalaan niin paljon kuin pystyn. Saatan viettää huomaamattani yhdeksän tuntia maalausteni parissa. Se tunne, kun aika vain häviää, on mahtava.

Tällä hetkellä suurimman osan luovasta ajastaan kameran edessä näyttelemiselle omistava Persbrandt toivoo tulevaisuudessa pystyvänsä antaa enemmän aikaa näytelmille ja maalaamiselle. Mitä muita haaveita valtavan paljon elämänsä aikana kokeneella ja saavuttaneella miehellä on?

– Seuraavaksi aion kiivetä Himalajalle kuuden kilometrin korkeuteen. On vielä monia asioita, joita haluan tehdä ennen kuin tulee pimeää.

Invisible Heroes Yle Areenassa ja Yle TV1:ssä 21.4.2019

Sarjan pääosissa esiintyvät Pelle Heikkilä (Tapani Brotherus), Ilkka Villi (Ilkka Jaamala), Sophia Heikkilä (Lysa Brotherus), Mikael Persbrandt Ruotsin suurlähettiläänä Harald Edelstamina sekä saksalaista diplomaatti Andreas Vossia näyttelee Sönke Möhring. Keskeisiä chileläisiä henkilöitä esittävät Gaston Salgado, Cristian Carvajal, Marcial Tagle sekä Ingrid Isensee.

Yle Original Series -draaman Invisible Heroes -tuotanto käynnistyi kesäkuussa 2018 Santiago de Chilessä. Kuusiosasisen Invisible heroes sarjan tuottavat yhdessä suomalainen Kaiho Republic ja chileläinen Parox S.L.A. Chilessä sarjassa ovat mukana Chilevision TV kanava sekä CNTV-säätiö.

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Tarja Kylmä ja Manuela Infante, sen ohjaavat Mika Kurvinen ja Alicia Scherson sekä tuottavat Pekka Ruohoranta Yle, Liisa Penttilä-Asikainen ja Pete Eklund Kaiho Republic sekä Leonora González ja Sergio Gándara Parox S.L.A.

Kommentit