Hyppää pääsisältöön

Vakava onnettomuus oli romuttaa koko elämän - Silti ratsastaja Jaana Kivimäki taisteli takaisin satulaan

Vakava onnettomuus muutti huipputason esteratsastaja Jaana Kivimäen elämän vuonna 2004. Jaana oli lupaava kilparatsastaja, kiireinen yrittäjä ja kahden pienen lapsen äiti, kun hevoskuljetusauton lastaussilta romahti hänen päälleen ja hän halvaantui vyötäröstä alaspäin.

Onnettomuuden jälkeen alkoi pitkä taistelu takaksin satulaan. Viivi Häkkisen ohjaama dokumenttielokuva ”Kaikki mitä halusin” kertoo peittelemättä ja avoimesti vammautuneen ihmisen arjesta, kaikista muutoksista joiden kanssa piti opetella elämään.

Jaanalle vammautuneen kehon hyväksyminen ei ollut aluksi helppoa. Avuttomuus ja häpeä saivat aikaan halun piiloutua kaikelta ja kaikilta. Hevoset tulivat apuun tässäkin ja Jaana nousi ratsun selkään vain muutaman kuukauden kuluttua tapaturmasta.

Ratsastus on kuitenkin kova ja haastava laji. Jaanan vammautuneelle ja hauraalle keholle kilpahevosen selkään nouseminen on riski, ja vahva tahto on koetuksella, sillä loukkaantumiset vievät hänen fyysisen kestävyytensä äärirajoille. Peloton urheilija on uuden haasteen edessä, kun on punnittava menestystä, jonka hinta voi olla jäljellä olevan liikuntakyvyn menettäminen.

Elämän, jonka Jaana haluaa, voi kuitenkin saavuttaa vain nousemalla satulaan, yhä uudestaan, joka päivä. Katso dokumentti Jaana Kivimäestä keskiviikkona 24.4 kello 20:15 TV2.

Pararatsastaja Jaana Kivimäki.
Pararatsastaja Jaana Kivimäki. Kuva: Viivi Häkkinen ratsastus,Docstop,dokumenttiohjelmat

Ohjaaja Tuukka Temonen on tekemässä Jaana Kivimäen tarinasta myös elokuvaa.