Hyppää pääsisältöön

Miksi ihmeessä muovinkeräys koskee ainoastaan pakkauksia? – Vastaus löytyy lainsäädännöstä

Toimittaja Jussi Nygren laittaa pulkan muoviroskikseen.
Toimittaja Jussi Nygren laittaa pulkan muoviroskikseen. Kuva: Yle muovijäte

Moni muovijätteitä kotonaan lajitteleva ihmettelee, miksi ainoastaan muovipakkaukset kelpaavat erilliskeräykseen.

Muovipakkaukset kuuluvat tuottajavastuun piiriin. Pakkausten tuottajavastuu tarkoittaa sitä, että tuotteiden pakkaajilla ja maahantuojilla on lain velvoite järjestää pakkausten jätehuolto ja kierrätys.

– Ostaessaan muoviin pakatun tuotteen, kuluttaja maksaa myös siitä, että pakkaus voidaan kierrättää, Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Tuomo Aunola sanoo.

Pakkaukset muodostavat huomattavan osan kotien tuottamasta jätekasasta. Toistaiseksi ainoastaan muovipakkauksille on olemassa erillislainsäädäntöä, joka koskee niiden jätehuoltoa, kuten keräystä ja kierrätystä.

Muovipakkausten lisäksi tuottajavastuu-pakkauskeräyksen piiriin kuuluvat lasi-, metalli-, paperi ja kartonkipakkaukset. Pakkauksille on pääsääntöisesti järjestetty omat keräysastiat, poikkeuksena ovat metallipakkaukset, joiden keräys on järjestetty yhdessä muun pienmetallin kanssa.

Kodin pakkausmuovia pöydällä.
Kodin pakkausmuovia pöydällä. Kuva: Yle, Johanna Reen muovijäte

Raha ohjaa lajittelemaan pakkausmuovit

Nuukailija laittaa muovipakkaukset erilliskeräykseen aina, kun mahdollista. Jos muovipakkaukset päätyvät sekajätteeseen, kuluttaja maksaa tavallaan kaksinkertaisen jätemaksun. Ensimmäinen maksu täytyy pulittaa muovituotteen hinnassa ja toisen kerran maksaessaan kotipihan sekajäteastian tyhjennyksestä.

– Tuottajavastuun avulla kuluttajia siis ohjataan toimittamaan jätteet kierrätettäväksi, Aunola sanoo.

Kuluttaja haluaa laittaa kaikki muovit samaan keräysastiaan

Pakkausmuovien keräys aloitettiin tammikuussa 2016. Muovinkeräys laajenee koko ajan. Hämmenys keittiön allaskaapilla on suuri, kun muovinlajittelija hoksaa, että keräysastiaan voi laittaa ainoastaan muovipakkauksia.

Muovinkeräysastiaan olisi kiusaus laittaa kaikkia kodin jätemuoveja, koska se olisi helppoa ja selkeää. Materiaalinsa puolesta osa sopisikin nykyisiin muovijalostamon kierrätysprosesseihin saman tien. Harmi, että kokonaisuus ei ole ihan näin yksinkertainen.

Vääränlainen jäte joudutaan poimimaan erilleen jätelaitoksella. Prosessiin sopimaton jäte päätyy poltettavaksi ja hyödynnetään energiana. Kaiken kukkuraksi väärä materiaali voi heikentää kierrätysmateriaalin laatua.

Aunola muistuttaa, että on järkevää kerätä erikseen vain sellaista jätettä, joka voidaan kierrättää.

Muovijätepaaleja hallissa.
Muovijätepaaleja hallissa. Kuva: Yle, Sini Vuorikivi muovijäte
Uskon, että tulevaisuudessa muovinkeräys laajenee pakkauksista tiettyihin muovilaatuihin― Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg

Jatkossa markkinoilla on tarjolla entistä helpommin kierrätettäviä muovipakkauksia, ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Tarja-Riitta Blauberg arvioi:

– Tavoitteena on, että jo alun alkaen otettaisiin huomioon muovituotteiden jätevaihe. Tuotesuunnittelu tähtää siihen, että syntyisi mahdollisimman vähän jätettä. Lisäksi tuotteiden tulisi olla helposti uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä.

Jatkossa mahdollisesti nykyistä useammat muovituotteet kelpuutetaan keräykseen mukaan. Osaltaan myös EU:n kunnianhimoiset kierrätystavoitteet kirittävät kehitystä. Esimerkiksi Orivedellä kokeillaan, miten kaikkien kotitalousmuovien keräily sujuu.

Kaikkien kodin jätemuovien kerääminen samaan astiaan edellyttää eri vastuutahojen yhteistyötä. Lisäksi on selvitettävä mahdolliset lainsäädännön muutostarpeet, kuka laajennetun keräyksen kustannukset maksaa ja kaiken kukkuraksi koko systeemin on tarpeen laajentua ja kehittyä.

– Työryhmä pohtii yhdyskunta- ja pakkausjätteiden erilliskeräyksen tehostamista. Muovien osalta on myös selvitettävä, mitkä kaikki muut kuin pakkausmuovit sopisivat kierrätykseen ja mitä muoveja ylipäätään voi kerätä samaan astiaan.

Blaubergin kanssa samoilla linjoilla on myös Ely-keskuksen Aunola:

– Olennaista on varmistua siitä, että kerätyt muovit on mahdollista kierrättää. Erilliskeräys maksaa, eikä sitä kannata järjestää vain keräyksen vuoksi.

Jatkossa muovinkierrätys kiihtyy entisestään. Blauberg kertoo, että EU:ssa on juuri muutettu jätedirektiivejä, jotka edellyttävät nykyistä tehokkaampaa muovin erilliskeräystä ja kierrätystä.

– Uskon, että tulevaisuudessa muovinkeräys laajenee pakkauksista tiettyihin muovilaatuihin. Muovituotteiden laajan kirjon vuoksi en pidä kaikkia muovituotteita kattavaa tuottajavastuuta todennäköisenä ainakaan lyhyellä tähtäimellä.

Kertaus on opintojen äiti. Tässä vielä kertauksena tiivis video muovipakkausten tuottajavastuusta:

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.