Hyppää pääsisältöön

24 tuntia Euroopassa – megadokumentissa seurataan eurooppalaisten nuorten elämää, mukana myös suomalaisia

Tanssilattian tunnelmaa klubilla Ukrainan Harkivissa
Tanssilattian tunnelmaa klubilla Ukrainan Harkivissa Tanssilattian tunnelmaa klubilla Ukrainan Harkivissa Kuva: Oleksandr Techynskyi Eurooppa,teeman dokumentit

24 tuntia Euroopassa on televisiohistorian suurimpia dokumentteja. Yksi kesäinen arkipäivä ja yö, kuusikymmentä erilaista ihmistä ja elämää. 25.–26.5. nähtävän megadokumentin selostajina suomalaisille ovat toimittajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan.

Yle Teema ja Yle Areena esittävät Euroopan parlamenttivaalien viikonloppuna 25.–26.5.2019 massiivisen, koko vuorokauden mittaisen dokumentin, jossa seurataan aamukuudesta aamukuuteen yli 60 nuoren ja nuoren aikuisen elämää eri puolilla Eurooppaa.

Näin seuraat 24 tuntia Euroopassa -lähetystä

Koko vuorokauden kestävä lähetys alkaa lauantaina 25.5. klo 06 ja päättyy sunnuntaina 26.5. klo 06.

Lähetystä voi seurata televisiossa Teemalla lauantaina klo 06.00–17.55 sekä lauantaista sunnuntaihin klo 19.50–06.00. Tauolla klo 17.55–19.50 televisiossa lähetetään Yle Femin ohjelmaa. Tunnit klo 18–20 ovat katsottavina Areenassa.

Yle Areenassa koko lähetys on katsottavana 24 osassa lauantaiaamusta klo 06 alkaen 90 päivän ajan.

Koko lähetys uusitaan televisiossa Teemalla 24 osassa kesän aikana 17.6.–18.7. maanantaista perjantaihin klo 15.00.

Ohjelmaan voi valita joko suomenkielisen tai ruotsinkielisen tekstityksen ja televisiolähetyksessä joko suomenkielisen selostuksen tai saksankielisen selostuksen.

Seuraa lähetystä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #24tuntiaeuroopassa sekä Instagramissa Susani Mahaduran ja Yagmur Özberkanin tileillä!

Dokumentin päähenkilöt ovat millenniaaleja ja Z-sukupolvea, 15–30-vuotiaita Pohjois-Irlannista Donetskin tasavaltaan, Portugalista Saamenmaahan. Päähenkilöiden joukossa nähdään myös suomalaisia: kuhmolainen Ville sekä helsinkiläiset Loviisa ja Rakel.

24 tuntia Euroopassa on yksi televisiohistorian suurimpia dokumentteja. Se on itsenäinen jatko-osa aiemmin Teemalla nähdyille dokumenteille Berliini 24 tuntia (2009) ja Jerusalem 24 tuntia (2014). 24 tuntia Euroopassa on mittasuhteiltaan vielä suurempi, sillä se on kuvattu yhtä aikaa eri maissa 24 tunnin aikana keskikesällä 2018.

– On hienoa jatkaa slow televisionin perinnettä ja elää vuorokausi sisällä siinä Euroopassa, jonka tulevaisuudesta nyt päätetään, kertoo Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti.

Kiinnostavinta ovat ehdottomasti mitä erilaisemmat tyypit ja heidän tarinansa.
Yagmur Özberkan (vas.) ja Susani Mahadura
Yagmur Özberkan (vas.) ja Susani Mahadura Yagmur Özberkan (vas.) ja Susani Mahadura Kuva: Petra Soikkeli Eurooppa,teeman dokumentit

Suomessa matkaoppaiksi retkelle ympäri Eurooppaa lähtevät toimittajat Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan. He selostavat dokumentin ja jakavat myös omia tunteitaan ja ajatuksiaan dokumentin ihmisistä ja teemoista. Näin katsojat voivat elää ja kokea koko vuorokauden yhdessä heidän kanssaan.

– Dokkarissa kiinnostavinta ja sykähdyttävintä ovat ehdottomasti mitä erilaisemmat tyypit ja heidän tarinansa. Yksi todella huikea hahmo on kuhmolainen Ville. Hän on intohimoinen luontokuvaaja ja kainuulaisen kylänsä viimeinen nuori asukas. Ville elää aivan erilaisessa ympäristössä ja elämäntilanteessa kuin minä ja on jäänyt hyvin mieleen, hehkuttaa Özberkan.

Myös Mahaduralle monet dokumentin päähenkilöistä ovat jääneet mieleen.

– On ihanaa huomata samaistuvansa suomalaiseen nuoreen, joka haluaa vain kuvata metsässä eläimiä! Toisaalta on mahtava fiilistellä puolalaisia naisaktivisteja Martaa ja Nataliaa, jotka tekevät tinkimätöntä työtä naisten oikeuksien eteen, sanoo Mahadura.

Molemmat mainitsevat kiinnostaviksi hahmoiksi myös muun muassa Berenden kylässä asuvan Valerin, joka on kylänsä ainoa nuori ilman ystäviä sekä Ukrainan armeijan komentajan Oleksandrin.

Oleksandrin tarina saa pohtimaan, miten eri todellisuuksissa me oikeasti elämme.

– Valerin yksinäisyys vetää hiljaiseksi. Yksinäisyys on muutenkin iso ja tärkeä teema, kun puhutaan nuorista. Oleksandr taas on ollut jo kolme vuotta Itä-Ukrainassa ja viettää aikuistumisensa tärkeimpiä vuosia sotatantereella. Hänen tarinansa saa pohtimaan sitä, miten eri todellisuuksissa me oikeasti elämme ihan täällä Euroopassakin. Ja siitä huolimatta monet meistä eurooppalaisista nuorista kamppailevat ihan samojen asioiden kanssa maasta riippumatta. Kysymykset tulevaisuudesta ja esimerkiksi työllistymisestä yhdistävät meitä, miettii Mahadura.

24 tuntia Euroopassa näkyy myös verkossa. Somessa sisältöjä voi seurata Ylen kanavien lisäksi Mahaduran ja Özberkanin omilla Instagram-tileillä.

24 tuntia Euroopassa -suurdokumentti Yle Teemalla ja Yle Areenassa 25.–26.5. vuorokauden ympäri klo 06–06. Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa 22.8.2019 saakka.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua