Hyppää pääsisältöön

Henkilökohtainen äänipäiväkirja unettomuudesta Shortdoxin voittoon

Shortdox 2019 finalistit ja kolme palkittua kukitettuna
Shortdox 2019 Suomen finalistit Lassi Mäkinen, Saara Hakkarainen, Nina Schleifer, Iina Tossavainen, Manu Penttilä, Suvi Tuuli Kataja, Michaela Söderholm, Samuli Kuula, Marja Vehkanen ja Samuli Reunanen Shortdox 2019 finalistit ja kolme palkittua kukitettuna Kuva: Ilmari Fabritius ryhmäkuvat,shortdox 2019 kansallinen finaali

Vuoden 2019 kansallisen Shortdox-finaalin voitti Suvi Tuuli Kataja teoksellaan Kun nukut, minä valvon. Katajan teos edustaa Suomea syksyllä Kööpenhaminassa järjestettävässä pohjoismaisessa Shortdox-finaalissa. Tuomaristo myönsi myös kaksi kunniamainintaa, joista ensimmäisen sai Samuli Kuula teoksellaan Oma valinta ja toisen Iina Tossavainen teoksellaan Mikä mä oon?

Shortdox 2019 tuomaristo
Shortdox 2019 kansallinen tuomaristo: Mervi Leino-Niemelä, Selma Vilhunen ja Akse Pettersson Shortdox 2019 tuomaristo Kuva: Ilmari Fabritius Akse Pettersson,Selma Vilhunen,shortdox 2019 kansallinen finaali

Voittajan ja kaksi kunniamaininnan saanutta teosta valitsi tuomaristo, johon tänä vuonna kuuluivat elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhunen, radiodokumentaristi ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin radio- ja tv-osaston päällikkö Mervi Leino-Niemelä, sekä Teatteri Takomon taiteellinen johtaja Akse Pettersson.

Shortdox 2019 voittaja Suvi Tuuli Kataja
Suvi Tuuli Kataja Shortdox 2019 voittaja Suvi Tuuli Kataja Kuva: Ilmari Fabritius voittajat,shortdox 2019 kansallinen finaali

Voittaja: SUVI TUULI KATAJA: Kun nukut, minä valvon

Kun nukut, minä valvon perustuu Suvi Tuuli Katajan äänityksiin, joita hän on tehnyt keittiössään unettomina öinä. Hyvin henkilökohtaisen äänipäiväkirjan jakaminen tuntui Katajasta luontevalta.

- Uskalsin lähteä käsittelemään yksityistä aihetta sillä uskon, etten ole ainut, joka kärsii joskus unettomuudesta, Kataja toteaa.

- Tunnen oloni hyvin yksinäiseksi valvoessani yön pimeinä tunteina. Toivon, että joku toinen, joka myös valvoo öitä, ja jolla on yksinäinen olo, voi kuulla teokseni ja ymmärtää, että me emme ole yksin. Että valvomme jollakin tavalla kuitenkin yhdessä.

Katajalle audion maailma on tuttu, ja hän on aikaisemmin tehnyt podcasteja mm. draaman parissa.

- Harrastan äänirunoja, joten halusin testata mitä tapahtuu, jos sekoitan dokumentin ja äänirunon kerronnan yhteen. Ilmeisesti se toimii, Kataja iloitsee.

- Audio on minulle rakkaus, joten aion ehdottomasti jatkaa sen parissa.

Tuomariston kommentit: "Kokonaisvaltainen teos unettomuuden kokemuksesta ottaa välineensä komeasti haltuun ja on sekä teknisesti että sisällöllisesti ansiokas. Kertojan tarkat ja avoimuudessaan rohkeat havainnot yöllisen mielensä lipumisesta yhä mustempaan yksinäisyyteen ovat tunnistettavia, koskettavia, myös hauskoja. Teos yhdistää taidokkaasti eri puheen rekistereitä ja luo monitasoisen kokonaisuuden, joka piirtäessään kuvan nuoresta unettomasta naisesta tulee kuvanneeksi myös tätä aikaa, jossa ihmiset tuskailevat yhä kasvavien vaatimusten ja informaatiotulvan paineessa."

Kaksi kunniamainintaa

Kunniamaininnan saaneet Iina Tossavainen ja Samuli Kuula opiskelevat molemmat Laajasalon opiston radiotoimittajalinjalla. Molemmat osallistuivat kilpailuun ensimmäisillä audiodokkareillaan, joten kunniamaininnat tuntuvat erityisen hyviltä.

Shortdox 2019 voittajat kukitettuna
Shortdox 2019 kansallisen kilpailun voittaja Suvi Tuuli Kataja (keskellä) sekä kunniamaininnan saaneet Samuli Kuula ja Iina Tossavainen Shortdox 2019 voittajat kukitettuna Kuva: Ilmari Fabritius voittajat,iina tossavainen

- En voi uskoa tätä todeksi, hokee toisen kunniamaininnan saanut Iina Tossavainen.

- Mä en ole koskaan voittanut mitään, paitsi kerran arpajaisissa, joten en voi uskoa että sain nyt palkinnon omasta tekemisestäni, Tossavainen jatkaa hämmentyneenä mutta onnellisena.

- Tosi hyvä fiilis! Kilpailu oli todella kovatasoinen, joten olin iloinen jo pelkästä finaalipaikasta, iloitsee Samuli Kuula kilpailun jälkeen. Kuula haluaa kiittää erityisesti äitiään, joka antoi äänensä mukaan dokumentin vaikuttavaan äänimaailmaan.

Molemmat kiittelevät vuolaasti myös opettajaansa Jarkko "Jaska" Rissasta, joka on auttanut heitä eteenpäin audion maailmassa. Rissanen toteaa kuitenkin vaatimattomasti tehneensä vain työtään.

- Kurssin alkaessa tärkein tehtäväni on saada opiskelijat innostumaan audiosta. Sen jälkeen lahjakkaat oppilaat löytävät itse oman äänensä, ja tekevät upeita töitään ihan itse. Ja hyvällä menestyksellä tekevätkin, tällä kertaa kolmen palkitun joukossa oli kaksi oppilastani, Rissanen kehaisee ylpeänä.

Ensimmäinen kunniamaininta: SAMULI KUULA: Oma valinta

Tuomariston kommentit: "Tässä teoksessa muoto ja sisältö muodostavat saumattoman kokonaisuuden, joka vyöryy eteenpäin räppibiisin lailla. Puhujan sanat, musiikki, äänitehosteet ja dramatisoidut kohtaukset kerrostuvat kuin laulun raidat ja säkeet. Teos on tarkka ja omakohtainen, kuvatut kohtaukset piirtyvät elävinä kuulijan mieleen. Kaikkea ei tarvitse sanoa ääneen eikä selittää, kuulijalle jätetään tilaa oivaltaa itse. Vaikka aihe on vakava ja synkkäkin, kaiken alla sykkii toivo, joka on tekijän rakkaus musiikkiin."

Toinen kunniamaininta: IINA TOSSAVAINEN: Mikä mä oon?

Tuomariston kommentit: "Arkipäivän rasismi avautuu koskettavalla tavalla tässä radiodokumentissa. Tekijän tekstistä ja äänestä välittyy aiheen omakohtaisuus. Tilanteet, jotka hän maalaa kuulijan eteen, ovat tarkkoja ja pysäyttäviä. Rasismista teos laajenee taidokkaan rakenteensa kautta käsittelemään inhimillistä olemassaolon kokemusta. Teos väittää, että ihminen ei oikeastaan olla olemassa ilman toisen ihmisen hyväksyvää katsetta. Tämä on melkoinen saavutus kolmen minuutin radiodokumentissa."

Tiedoksi

  • Kaikki Shortdox 2019 -kilpailuun osallistuneet teokset on kuunneltavissa täällä
  • Radion julkaisukynnyksen ylittäneet työt esitetään Yle Radio 1:ssä Äänitarina ohjelmapaikalla maanantaisin klo 18.10 ja uusitaan torstaisin klo 22.55. Teokset julkaistaan myös Yle Areenassa
  • Pohjoismainen Shortdox-finaali järjestetään Kööpenhaminassa syyskuussa 2019