Hyppää pääsisältöön

"LSD toi uudestisyntymän" – kiehtova dokumenttielokuva kertoo, miten Archibald Leachistä lopulta tuli Cary Grant

Cary Grant lähikuvassa
Cary Grant lähikuvassa Cary Grant,Teemalauantai,Cary Grantin tarina

"Viikkojen terapian jälkeen näin vihdoin valon." Dokumenttielokuva ratkoo Cary Grantin arvoitusta, tähden omin sanoin.

Cary Grant pakenee helikopteria. Kuva elokuvasta Vaarallinen romanssi.
Cary Grant elokuvassa Vaarallinen romanssi. "Se kertoo miehestä jonka pitää kasvaa aikuiseksi." Cary Grant pakenee helikopteria. Kuva elokuvasta Vaarallinen romanssi. Cary Grant,Vaarallinen romanssi
Everybody wants to be Cary Grant. Even I want to be Cary Grant.”

“Jokainen haluaa olla Cary Grant. Jopa minä haluan olla Cary Grant."

Näin totesi – Cary Grant. Hän oli ehkäpä 1900-luvun suurenmoisin filmitähti: komea, älykäs, hauska, charmantti, tyylikäs, nopea, itseironinen, skarppi, lempeä. Hän oli suurenmoinen nuorena, fantastinen vanhana, Hollywoodin kulta-ajan ruumiillistuma. Alfred Hitchcockin suosikkinäyttelijä, screwball-komedian mestari. Myös salaperäinen, ratkaisematon arvoitus.

Tuota arvoitusta ratkoo Mark Kidelin ohjaama dokumenttielokuva Becoming Cary Grant eli Cary Grantin tarina. Vuonna 2017 valmistunut elokuva on esitetty muun muassa Cannesin ja Sodankylän elokuvajuhlilla. Se saa nyt tv-ensi-iltansa Suomessa.

Dokumenttielokuva perustuu Cary Grantin julkaisemattomiin muistelmiin, ja siinä käsitellään avoimesti niin Grantin elämän rankkoja alkuvaiheita kuin kypsän iän terapeuttisia LSD-kokeiluja. Mukana on myös kotielokuvia ja kaitafilmejä, joita ei ole aiemmin julkisesti näytetty.

Cary Grant kuvaa kaitafilmikameralla
Cary Grant oli innokas kaitafilmaaja. Cary Grant kuvaa kaitafilmikameralla Cary Grant,Teemalauantai,Cary Grantin tarina

Cary Grant oli 1950-luvulla saavuttanut kaiken: menestystä, mammonaa, arvostusta. Sitten iski kriisi. “Kulutat elämäsi tullaksesi Hollywood-tähdeksi. Entä sen jälkeen?”

Kriisissään Grant kokeili vähän kaikkea: joogaa, hypnoosia, mystiikkaa, peyotea... Apu löytyi lopulta LSD:stä, terapiakäytössä. "LSD toi uudelleensyntymän", Grant totesi.

Cary Grantin menneisyydessä olikin terapoitavaa. Bristolissa Englannissa vuonna 1904 syntynyt Archibald Leach menetti äitinsä ja isänsä varhain: äiti katosi eli vietiin pojan tietämättä mielisairaalaan, isä meni uusiin naimisiin ja jätti pojan isoäidin hoiviin.

Äidin kohtalo selvisi pojalle vasta vuonna 1936. "LSD opetti minulle, että rankaisin naisia siitä että äitini oli jättänyt minut."

Nuori Archibald kiinnostui teatterista ja pantomiimista. Saatuaan potkut koulusta hän liittyyi akrobaattiryhmään, joka lähti Amerikkaan esiintymään. Vuonna 1931 hän onnistui Paramountin koekuvauksissa, sai uuden nimen, ja loppu on historiaa.

Cary Grantin päiväkirjamerkinnät lukee dokumenttielokuvassa Jonathan Pryce. Kaikki arvoitukset eivät ratkea, mutta tarina päättyy onnellisesti:

"Viikkojen terapian jälkeen näin vihdoin valon. Hyvä jumala sentään. Ihmisyys, ole hyvä ja tule sisään!"

  • Cary Grantin tarina (Becoming Cary Grant), Ranska 2017. Dokumenttielokuva, ohjaus Mark Kidel.
    Tv-ensi-ilta Cary Grantille omistetussa Teemalauantaissa 27.4.2019 klo 23.20. Areenassa 90 vrk.

27.4. klo 21.30–0.45 Teemalauantai: Cary Grant

Dokumenttielokuva kertoo, miten Cary Grantistä tuli Cary Grant. Teemaillan avaava tyylikäs trilleri on samalla ennakkomaistiainen toukokuun Audrey Hepburn -elokuvasarjasta Kino Klassikossa.
Charade – vaarallinen peli Areena 30 vrk
(Charade, USA 1963) Pariisiin sijoittuvassa romanttisessa jännityskomediassa nuori leskinainen joutuu toistuvasti vaaroihin kohdattuaan komean muukalaisen ja pelottavia rahantavoittelijoita. Pääosissa Audrey Hepburn, Cary Grant, Walter Matthau, James Coburn ja George Kennedy. Ohjaus Stanley Donen (1924–2019). Musiikki Henry Mancini.
Cary Grantin tarina Areena 90 vrk
(Becoming Cary Grant, Ranska 2017) Cary Grant oli 1950-luvulla saavuttanut kaiken. Sitten iski kriisi. “Kulutat elämäsi tullaksesi Hollywood-tähdeksi. Entä sen jälkeen?” Dokumenttielokuva perustuu Grantin julkaisemattomiin muistelmiin, ja siinä käsitellään avoimesti niin Grantin elämän rankkoja alkuvaiheita kuin kypsän iän terapeuttisia LSD-kokeiluja. Ohjaus Mark Kidel. Tv-ensi-ilta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa