Hyppää pääsisältöön

RSO:n 2019–2020 kauden keskiössä Faust-teema ja Dmitri Šostakovitš

RSO:n kauden 2019-2020 visu
RSO:n kauden 2019-2020 visu Kuva: Heidi Grönroos Radion sinfoniaorkesteri

RSO:n kauden 2019–2020 avaa Yleisradion ja Helsingin juhlaviikkojen suurtuotanto, Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista. Kauden monipuolisessa sinfonisessa kirjossa erityisaseman saavat myös Dmitri Šostakovitšin keskikauden sinfoniat ja konsertot. Toista kertaa järjestettävällä RSO-festivaalilla kuullaan Magnus Lindbergin uutuuksia ja suurteoksia. Kapellimestarivieraiksi saapuvat jälleen mm. Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo ja solisteina debytoi joukko kotimaisia nuoria.

Ikoninen Faust-hahmo esittäytyi jo RSO:n kauden 2018–2019 avanneessa Mahlerin 8. sinfoniassa. Tulevalla kaudella Faust-teema jatkuu Schumannin ja Berlioz’n suurissa kuoro-orkesteriteoksissa. Schumannin Kohtauksia Goethen Faustista on sinfoniaorkesterille, kahdelle kuorolle ja laulusolisteille luotu sävellys. ”Se on yksi Schumannin tuotannon kruununjalokivistä”, toteaa ylikapellimestari Hannu Lintu suosikkeihinsa kuuluvasta teoksesta. Helsingin juhlaviikkojen ja Yleisradion yhteistuotannossa 22.–23.8. yhdistyvät musiikki ja esitystaide, kun ohjaaja Jussi Nikkilän näyttämötoteutuksessa dramaattinen oratorio limittyy Faustin elämän käännekohtiin. ”Tässä projektissa jatkamme taas sinfoniakonsertin ja draaman rajapintojen tutkimista”, Lintu kertoo. Solisteina Kaapelitehtaan näyttämöllä laulavat mm. Soile Isokoski, Arttu Kataja ja Maximilian Schmitt.

Kevätkaudella 17.1. kuultava Hector Berlioz’n Faustin tuomio kuuluu myös Hannu Linnun mieliteoksiin. ”Pidän sitä yhtenä orkesteri- ja kuorokirjallisuuden täydellisimmistä ja dramaattisimmista teoksista.” Musiikkitalon Kuoron ja Ylioppilaskunnan Laulajien kanssa esitettävää dramaattista legendaa tähdittävät Florian Boesch, John Irvin ja Karen Cargill.

Kauden konserteissa seurataan Šostakovitšin musiikillisen kielen muutosta

Dmitri Šostakovitšin keskikauden sinfonioita ja konserttoja kuullaan tulevalla kaudella runsaasti. ”Kauden aikana on mahdollisuus seurata Šostakovitšin musiikillisen kielen muutosta”, kertoo Hannu Lintu. Sinfonioista kuullaan mm. klassismin inspiroimat 1 ja 6 sekä kirkastunutta myöhäiskautta edustava nro 14. Hannu Lintu johtaa itse 11. sinfonian ja 10. RSO soittaa Trondheimin ylikapellimestari Han-Na Changin johdolla. Konsertoista ohjelmassa on mm. Elina Vähälän tulkitsema viulukonsertto nro 2.

Nuorten solistien ja säveltäjien debyyttejä

Tuleva kausi esittelee joukon nuoria lahjakkuuksia. Debyyttinsä RSO:n kanssa tekevät pianisti Ossi Tanner, bassolaulaja Markus Suihkonen ja viulisti Tami Pohjola. Kansainvälistä nuorten kärkeä edustavat mm. New Yorkin Metropolitan-oopperan uusi löytö, italialaisbasso Andrea Mastroni, sellisti Alisa Weilerstein ja kapellimestari Tabita Berglund.

Myös säveltäjävieraiden joukossa on nuoria suomalaisia – uusia teoksia kuullaan Ilkka Hammolta, Matti Heiniseltä ja Sauli Zinovjevilta. Muita kantaesityksiä ovat Lauri Kilpiön orkesteriteos ja Otto Virtasen kamarimusiikkiteos. 120-vuotiasta Polyteknikkojen Kuoroa juhlitaan 2017 kantaesitetyllä Lotta Wennäkosken Uniin asti -kuoro-orkesteriteoksella.

RSO-festivaali Magnus Lindberg 11.–31.10.

RSO:n toista kertaa järjestettävän oman festivaalin teemana on säveltäjä Magnus Lindberg, orkesterin pitkäaikainen yhteistyökumppani. Ohjelmassa on Lindbergin vanhempia mestariteoksia, kuten Kraft ja Aura sekä Suomen ensiesityksensä saavia uutuuksia. Lindbergin sielun veljien – Stravinskyn ja Schumannin teoksia on ohjelmassa festivaalin kamarimusiikkikonsertissa. Tapahtuma päättyy Fabio Biondin johtamaan, harvoin Suomessa esitettyyn Gluckin oopperaan Orfeo ed Euridice. RSO-festivaalin lisäksi kevätkaudella pidetään jälleen RSO:n muusikoiden suunnittelema kamarimusiikkiviikonloppu ”MIND”, jonka ohjelmassa on sävellyksiä mm. Wennäkoskelta, Pärtiltä ja Kurtágilta.

RSO:n ja Hannu Linnun levytyksille monia arvostettuja palkintoja

RSO:n ja Hannu Linnun levytykset ovat keränneet viime vuosina monia merkittäviä palkintoja ja huippuarvosteluja. Bartókin viulukonserttojen levy palkittiin sekä Gramophonella että ICMA -palkinnolla, Sibeliuksen sävelruno-levy niin ikään ICMA:lla ja Lutoslawski-taltiointi kotimaisella EMMA:lla. Tulevalla kaudella RSO ja Hannu Lintu levyttävät Magnus Lindbergin, Sebastian Fagerlundin ja Peter Liebersonin teoksia.

Konsertteja Wienin Konzerthausissa ja Tokion Suntory Hall’ssa

RSO konsertoi Hannu Linnun johdolla Wienin Konzerthausissa, Bratislavan ja Asconan festivaaleilla sekä Veronassa 29.9.–4.10. Solisteina ovat lyömäsoittaja Martin Grubinger sekä viulisti Elina Vähälä. Toukokuussa 2020 RSO ja Lintu sekä pianisti Seong-Chin Cho ja viulisti Ruy Goto tekevät kiertueen Japaniin ja esiintyvät mm. Tokion Suntory Hall’ssa, Nagoyassa ja Osakassa.

Yle välittää RSO:n konsertit maailmalle

RSO:n konsertit lähetetään suorina lähetyksinä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa. Konsertteja nähdään myös Yle Teemalla ja Yle TV 1:ssä. Lisäksi osa konserteista lähetetään ranskalais-saksalaisessa ARTE Concert -verkkopalvelussa ja ranskalaisella Mezzo-kanavalla.

Koko kauden 2019–2020 ja syksyn 2019 kausiliput ovat myynnissä 29.4.–3.8.2019 Ticketmasterissa. Kevään kausilippuja myydään 4.–30.11. Syksyn kertaliput tulevat myyntiin 14.8.2019 ja kevään 11.12.2019.

 • Nicholas Collon 40 vuotta: "Olen löytänyt RSO:sta orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen"

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon täyttää 40 vuotta.

  RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä 7.2.2023. "RSO:sta olen löytänyt orkesterin, jonka kanssa olen hyvin onnellinen, ja minusta on aina ihanaa tulla tänne. Se on yksi isoimmista asioista, joita urallani on tapahtunut kolmekymppisenä. Oman orkesterin löytäminen ei ole itsestäänselvää, ja siihen tarvittiin paljon onnea, oikeassa paikassa olemista oikeaan aikaan. Tässä orkesterissa kaikki tuntuu minusta oikealta."

 • Nicholas Collon jatkaa RSO:n ylikapellimestarina 2028 asti

  Uuden sopimuksen myötä turvataan pitkäjänteinen yhteistyö.

  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) ylikapellimestarina syksyllä 2021 aloittanut Nicholas Collon jatkaa tehtävässään kesään 2028 asti. Syksyllä 2024 alkavan uuden sopimuksen myötä halutaan turvata pitkäjänteinen yhteistyö.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.