Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Putinin ja patriarkan liitto – valtio ja ortodoksikirkko rakentavat konservatiivista mahtimaata

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirillin ja Vladimir Putin johtavat maata kohti konservatiivista imperiumia.
Presidentti Vladimir Putin ja patriarkka Kirill osallistuvat Venäjän kansalle omistetun näyttelyn avajaisiin kansallisen yhtenäisyyden päivänä. Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirillin ja Vladimir Putin johtavat maata kohti konservatiivista imperiumia. Kuva: Tournez Sil Vous Plait Yle TV1,Vladimir Putin,Patriarkka Kirill,Ulkolinja: Putinin ja patriarkan liitto

TV1 torstaina 2.5.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 5.5. klo 23.00, Areenassa

Kommunismin aikaisesta harmaasta Moskovasta on tullut 30 vuodessa kiiltävien kultaisten kupolien pääkaupunki. Vuoden 2010 jälkeen on rakennettu noin 50 kirkkoa ja lähes yhtä monta on rakenteilla. Kaupungissa sijaitsee ortodoksisen kirkon keskus, Moskovan patriarkaatti.

Venäjän ortodoksinen kirkko on maailman mittakaavassa hengellinen, mutta myös poliittinen vaikuttaja.

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillin ja presidentti Vladimir Putinin välit ovat läheiset. Poliittinen johtaja ja patriarkka ovat liittolaisia. He rakentavat konservatiivista, venäläistä identiteettiä yhdessä. Kirkon avulla Putin pystyy kohottamaan omaa asemaansa, ja kirkko valtion myötävaikutuksella laajentamaan omaa vaikutuspiiriään.

Venäjän kirkon ja valtion tiivistynyt suhde on kiinnostava käänne, sillä 70 vuoden ajan valtio yritti hävittää kirkon.

Patriarkan kannoilla lähes vuoden

Patriarkka Kirilliin henkilöityy valta, jota läntiset mittarit eivät juuri havaitse. Se valta kuuluu Venäjän ortodoksiselle kirkolle.

Kirkko laajenee kotimaassa, mutta nopeaan tahtiin myös ulkomaille. Esimerkiksi Pariisissa vihittiin vuonna 2016 uusi ortodoksinen katedraali. Venäjän kirkon johtaja Kirill tapaa maailman mahtimiehiä kuten Barack Obama, paavi Franciscus ja Kiinan presidentti Xi Jinping ja Syyrian presidentti Bašar al-Assad.

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirillin ja Vladimir Putin johtavat maata kohti konservatiivista imperiumia.
Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirillin ja Vladimir Putin johtavat maata kohti konservatiivista imperiumia. Kuva: Lars Gustafsson / Yle Yle TV1,Vladimir,Patriarkka Kirill

Ranskalaiset dokumentintekijät pääsivät seuramaan patriarkka Kirilliä vuoden ajan. Ulkolinjan dokumentti Putinin ja patriarkan liitto kuvaa muun muassa patriarkan ja maan poliittisten johtajien, Putinin sisäpiirin kokoontumista Moskovassa Kristus Vapahtajan katedraalissa. Ohjelmassa seurataan myös palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin vierailua ja patriarkan matkaa Solovetskin luostariin.

Kirill haluaa olla enemmän kuin hengellinen johtaja

Valtakunnassaan Kirill johtaa yli 36 000 seurakuntaa, joissa on yli sata miljoonaa jäsentä. Se on kolmannes maailman ortodokseista.

Kirkko heijastaa ortodoksisen kristillisyyden itäistä perintöä. Se syntyi Konstantinnopolissa, jossa patriarkan valta oli lähes keisarin vallan veroinen.

Moskovan patriarkaatti on 500 vuotta vanha. Vuonna 2009 valitulla patriarkka Kirillillä on ollut viisitoista edeltäjää. Hän puolustaa vahvasti kirkkoaan, joka on saanut uutta voimaa Neuvostoliiton kaaduttua. Hän ei aio rajoittua vain hengellisen johtajan rooliin.

Pussy Riotin esitys järisytti venäläistä yhteiskuntaa

Ortodoksikirkko tekee saumatonta työtä hallituksen rinnalla Venäjän ulkopolitiikassa ja muussakin toiminnassa. Putinin parlamentin tuella ortodoksikirkon ääni kuuluu yhteiskuntaan vaikuttavissa kysymyksissä.

Kirkko ja valtio lähenivät toisiaan nopeasti, kun Kremliä vastaan protestoitiin ja tuhannet ihmiset lähtivät kaduille presidentinvaalien alla talvella 2011. Feministinen punk rock -yhtye Pussy Riot tunkeutui samaan aikaan Kristus Vapahtajan katedraaliin.

Tapauksella oli voimakas vaikutus Venäjän yhteiskuntaan. Kirkon toiminta Pussy Riot -asiassa sai aikaan sen, että duuma sääti maan rikoslakiin uuden pykälän uskovien tunteiden loukkaamisesta.

Vuodesta 2012 kirkko on vaikuttanut muutenkin ja lainsäädäntö on käynyt konservatiivisemmaksi. Uskonnon ja etiikan opetus on tullut kouluissa pakolliseksi. Perhelakiin on myös tehty muutoksia kuten lasten adoptoinnin kieltäminen homoliitoissa.

God Save Russia. Le Patriarche et le Tsar. Ohjaus: Alice Cohen. Käsikirjoitus: Alice Cohen ja Samuel Lieven. Tuotanto: ARTE, Ranska, 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.