Hyppää pääsisältöön

Herkästä ja ujosta pojasta kasvoi stand up -komiikan kuningas Sami Hedberg, jonka elämäntehtävä on viihdyttää, vaikka se altistaa arvostelulle

Sami Hedberg katsoo tuumivasti sivulle ja rapsuttaa korvaa.
Sami Hedberg katsoo tuumivasti sivulle ja rapsuttaa korvaa. Kuva: Sari Casal/ Yle Sami Hedberg

Sami Hedberg nousi Suomi-komiikan huipulle, vaikka hän ei osaa kertoa vitsejä. Menestyksen myötä hän luopui tavallisesta arjesta ja yhteisestä ajasta ystävien kanssa. Pari vuotta sitten hän oli työuupumuksen partaalla. Nyt hän kaipaa takaisin kadotettua vapaa-aikaa, josta luopui vuosikymmeneksi.

Kun Hedberg nousee lavalle, kansa nauraa, vaikka omien sanojensa mukaan hän ei edes osaa kertoa vitsejä. Hän on samaistuttava ja helposti lähestyttävä mies, ja komiikkaa syntyy vähän kaikesta. Jopa ilman sanoja.

Hän on esimerkiksi julkaissut kirjan, joka sisältää ainoastaan erilaisia kasvojen ilmeitä. Hassujen ilmeiden lisäksi hän käyttää komiikkaan muun muassa liikettä, ääniä ja imitointia. Sekä vuosien varrella täydellisyyteen hiottua rytmiä ja ajoitusta.

Stand up -komiikasta noussut koko kansan julkkis on tehnyt määrätietoisesti työtä menestyksensä eteen pian 15 vuotta.

Sami Hedberg kasvoi Helsingin Lauttasaaressa. Hänen äitinsä joutui jäämään sairauseläkkeelle jo nuorena, mutta huumori oli aina läsnä arjessa vaikeista asioista huolimatta. Ujo ja herkkä poika ihaili muun muassa Kummelia ja Pirkka-Pekka Peteliusta, joiden sketsejä hän esitti äidilleen. Muuten hän ei ollut uskalias tyyppi, joka olisi mennyt ihmisten eteen.

Jo teinivuosien aikana Hedberg kuitenkin halusi, että ihmisillä on hauskaa, ja hänelle tuli hauskuuttajan rooli porukassa. Hän oli hyvä koulussa ja halusi tehdä vähän kaikkea. Musiikki ja taideaineet olivat tärkeitä, mutta myös talousasiat kiinnostivat. Samaan aikaan tarve esiintymiselle alkoi kasvaa.

Lukion jälkeen Hedberg haki Teatterikorkeakouluun, Kauppakorkeakouluun sekä Laurea-ammattikorkeakouluun liiketalouden linjalle, jonne hän pääsi opiskelemaan. Hän on viittä vaille valmis tradenomi, mutta esiintyminen ja yrittäminen tulivat opiskelun tilalle.

Vuonna 2005 Hedberg päätti hetken mielijohteesta osallistua stand up -kykykilpailuun. Hän ei tiennyt lajista oikeastaan mitään, mutta hän teki sitä mitä osasi: imitoi, pelleili, teki ääniä, hyödynsi musiikkia ja käytti fysiikkaansa. Täysin noviisina hän voitti koko kilpailun.

– Tuomarina toiminut Mika Ertovaara sanoi, että välillä hän ei saanut selvää, mitä kaikkea lavalla tapahtui, mutta hän nauroi silti.

Sami Hedberg katsoo suoraan kameraan takanaan omien kasvojensa heijastus ikkunassa.
Kun Sami Hedberg aloitti stand upin tekemisen, hänen äitinsä pelkäsi, ettei herkkä poika kestäisi sitä, jos yleisö ei nauraisikaan. Sami Hedberg katsoo suoraan kameraan takanaan omien kasvojensa heijastus ikkunassa. Kuva: Sari Casal/ Yle Sami Hedberg

Hedberg oli löytänyt kutsumuksensa. Ulkopuolisin silmin tarkasteltuna Hedbergin ura on ollut tuosta hetkestä saakka melkoista nousukiitoa.

Hän aloitti puurtamisen sadan hengen stand up -klubikeikoista ja nousi yksin artistina täyden Hartwall-areenayleisön eteen vuonna 2013. Pari vuotta myöhemmin hän teki maailmanennätyksen, 365 keikkaa vuoden aikana. Kiertueen näki 120 000 ihmistä.

Stand upin lisäksi hän on pyörittänyt koko ajan omaa yritystä, näytellyt elokuvissa ja tv-sarjoissa, tehnyt omia tv-sarjoja, käsikirjoittanut mainoksia, tuottanut tapahtumia, tehnyt hyväntekeväisyystyötä ja niin edelleen.

Se mikä jää näkemättä, on lukemattomat työtunnit valokeilan ulkopuolella. Aluksi hän teki kaiken itse DVD-postituksista lähtien. Isoimmillaan pari vuotta sitten hänen alaisuudessaan oli seitsemän työntekijää, joiden kanssa hän pyöritti esimerkiksi isoja tapahtumatuotantoja, joissa saattoi olla mukana 80 henkilöä.

Omien sanojensa mukaan Hedberg on saanut tehdä kaikkea sitä mitä on aina halunnutkin. Mutta raja tuli vastaan. Lopulta piti oppia sanomaan myös ei.

Aloin väsyä liikaa ja tehdä ihan väärällä kärjellä tätä hommaa.

Hedberg myöntää, että tahti oli jo liian kiivas.

– Aloin tehdä periaatteessa tuotantoja sen takia, että saisin pyöritettyä mun firmaa. En ole ikinä tehnyt tätä vain rahan takia. Se alkoi kääntyä siihen.

Lisäksi Hedberg alkoi oirehtia liiasta väsymyksestä. Perusluonteeltaan hyväntuulinen mies huomasi olevansa äkkipikainen ja kiukkuinen ja menettävänsä hermonsa useammin kuin tarvitsisi.

– Aloin väsyä liikaa ja tehdä ihan väärällä kärjellä tätä hommaa. Siitä olen tosi onnellinen, että huomasin sen itse.

Hedberg palasi perusasioiden äärelle. Hänelle tärkeintä on sisällön tekeminen ja ihmisten viihdyttäminen. Sitä voisi tehdä ilman jatkuvia areenakiertueitakin. Lisäksi oman yrityksen pyörittäminen on tärkeää, mutta sitäkin hän halusi tehdä pienemmällä volyymillä. On työlästä olla oman yrityksensä päätuote.

Sami Hedberg katsoo määrätietoisesti eteenpäin.
Sami Hedberg lomailee mielellään vanhoissa kaupungeissa, joissa voi koskettaa satoja vuosia vanhaa kivijalkaa. Lyhyempinä vapaina nautintoa tuo ystävien seura ja yhdessä nautittu hyvä ruoka. Sami Hedberg katsoo määrätietoisesti eteenpäin. Kuva: Sari Casal/ Yle Sami Hedberg

Yli vuosikymmenen jatkunut kiivas työtahti on tarkoittanut monesta asiasta luopumista. Esimerkiksi vapaita viikonloppuja Hedbergillä ei ole käytännössä ollut vuoden 2007 jälkeen. Vapaa-aikaa on ollut muutenkin vähän.

– Kun aloitin, olin 23-vuotias. Tuolloin yhteinen aika kavereiden kanssa oli todella tärkeää. Jouduin sanomaan heille monta kertaa ei, kun mua kyseltiin mukaan jonnekin. Sitten se kysyminenkin alkoi vähän loppua.

Viime aikoina Hedberg on pyrkinyt normalisoimaan työtahtiaan ja pitämään esimerkiksi pitempiä esiintymistaukoja. Tämä mahdollistaa jopa viikonloppuvapaiden pitämisen. Hän on voinut käydä kavereidensa kanssa vaikka korismatsissa tai Tukholman risteilyllä. Mutta paluuta entiseen ei ihan ole.

– Nythän se on enemmän niin päin, että minä yritän kysellä heitä mukaan, mutta kaikilla on lapset.

En sano, että olisin täällä toimistolla kahdeksaan yhdeksään asti… Joka päivä.

Vaikka viikonloppu olisi välillä vapaa, tavallista yhdeksästä viiteen duunaria ei Hedbergistä saa enää tehtyä. Pelkästään firman pyörittäminen on kokopäivätyötä, ja sen päälle hänellä on aina monta muuta projektia käynnissä. Esiintymistauko mahdollisti esimerkiksi nykyisen Lauttasaaressa sijaitsevan toimiston alakerran remontoinnin lattiasta kattoon. Hedberg on suunnitellut remontin itse, kuten kaiken muunkin sisustuksen niin kotona kuin työpaikalla.

– Ehkä olen vähän unohtanut sellaisen elämäntyylin, että viikossa pitäisi pitäisi olla enemmän vapaa-aikaa. En sano, että olisin täällä toimistolla kahdeksaan yhdeksään asti… Joka päivä.

Paitsi vapaa-ajasta Hedberg on joutunut luopumaan myös yksityisyydestään. Kun hänellä on uusi naisystävä, koko kansa lukee siitä iltapäivälehtien sivuilta. Myös raha-asiat ovat julkisia.

Lisäksi ihmiset tulevat juttelemaan ja haluavat ottaa hänen kanssaan selfieitä. Hän ei ole vielä koskaan kieltäytynyt yhteiskuvasta fanin kanssa.

– Kerran pyysin kesken ravintolaruokailun syliini hypännyttä henkilöä odottamaan hetken, jotta saisin syötyä loppuun.

Kuva otettiin tuollakin kertaa. Ja Hedberg on joskus jopa keskeyttänyt firmansa kokouksen, kun ohikulkevat lapset ovat viitonneet häntä ulko-ovelle päin selfietä varten.

Hän antaa faneilleen takaisin, koska saa heiltä myös paljon hyvää itselleen. Positiivinen palaute auttaa jaksamaan.

Sami Hedberg katsoo sivulle takanaan oma peilikuvansa.
Sami Hedberg pyrkii kohtelemaan muita niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Sami Hedberg katsoo sivulle takanaan oma peilikuvansa. Kuva: Sari Casal/ Yle Sami Hedberg

Julkisuuden varjopuolena on negatiivinen kommentointi, jota on pitänyt opetella käsittelemään vuosien varrella. Hedbergille ihmisten viihdyttäminen on elämäntehtävä, ja hän haluaa, että kaikilla on hyvä olla. Ja hän tekee komediaa ennen kaikkea sydämestä. Siksi ikävä palaute välillä satuttaa.

Vaikka Hedberg yrittää järkeillä, että jos 95 prosenttia kommenteista on positiivisia ja jos keikat ovat loppuunmyytyjä, selvästi yleisö tykkää. Silti herkkä mies tuppaa muistamaan ne ikävät palautteet.

– Jos saan sata positiivista palautetta ja kaksi huonoa, niin arvaa vaan, mitkä jäävät mieleen. Vaikka niitä yrittäisi kuinka olla miettimättä, ne pitää käydä jotenkin elimistön läpi ensin, jonka jälkeen yritän sysätä ne sivuun.

Kaikesta ei sovi repiä huumoria, sen Hedberg myöntää itsekin. Hänellä raja menee rasismissa, eikä hän käsittele uskontoja jutuissaan. Imitoiminen ja karikatyyrit puolestaan kuuluvat hänen tyyliinsä, ja välillä hänen huumoriaan myös kyseenalaistetaan. Se kuuluu asiaan.

Sen sijaan epäasialliset kommentit kirpaisevat. Henkilöön menevään arvosteluun on vaikea suhtautua.

– Silloin ollaan oudolla alueella. Käännän sen joskus toisinpäin, lähtisinkö itse sanomaan jostakin ihmisestä samalla tavalla. En millään saa sitä ajatusta, miksi lähtisin sellaiseen.

Hedbergin arvopohjan perustana onkin toisten ihmisten kunnioittaminen ja arvostaminen, se on opittu jo kotoa. Vaikka hän käyttää komedian tekemisessä vaikkapa juuri karikatyyrejä ja imitointia, hän ei halua olla tahallaan ilkeä.

Äidillä on aivan mahtavaa huumori ja hän on viisain ihminen, jonka tiedän.

Hän arvostaa myös rehellisyyttä, vilpittömyyttä ja ahkeruutta. Ja etenkin perhettään.

– Olen saanut tosi hyvän kasvatuksen. Se opasti mua sellaiseen maailmankuvaan, että hommat pitää tehdä kunnolla, pitää olla työpaikka ja hoitaa elämä. Mutta samaan aikaan asiat voi ottaa rennostikin matkan varrella.

Perheeseen kuuluvat äiti ja kaksi siskopuolta. Heidän kanssaan Hedberg viestittelee ahkerasti. Ja jos joku saa hänet aina nauramaan, se on oma äiti. Äiti kuulee myös poikansa huolet ensimmäisten joukossa.

– Mulla on maailman paras äiti. Äidillä on aivan mahtavaa huumori ja hän on viisain ihminen, jonka tiedän.

Sami Hedberg istuu isossa nojatuolissa taustallaan kuva areenakeikaltaan.
Sami Hedbergin firman toimistoa koristaa kuva Hartwall-areenan loppuunmyydyltä keikalta. Sami Hedberg istuu isossa nojatuolissa taustallaan kuva areenakeikaltaan. Kuva: Sari Casal/ Yle Sami Hedberg

Juuri nyt elämä tuntuu hyvältä. Mielessä on paljon suunnitelmia tulevaan, mutta Hedberg on pyrkinyt myös pysähtymään hetkeksi ajatustensa kanssa.

– Olen tullut, nähnyt ja mennyt, ja nyt on jotenkin seesteinen hetki. Ehkä tässä on uuden elämänvaiheen alku, jokaisella alueella vähän kihelmöi.

Olen tämmöinen välikappale. Asetan itseni toisten eteen, ottakaa tai jättäkää.

Ainakin Hedberg haluaa tehdä jotain yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Hän haluaa myös edesauttaa muiden pääsyä alalle tulevaisuudessa. Lisäksi häntä kiinnostaisi tehdä asiapitoisempaa tv-ohjelmaa tai näytellä vakavampiakin rooleja.

Huumorista ja stand upista hän ei ole kuitenkaan luopumassa. Huumorin avulla Hedberg peilaa myös elämän vaikeita asioita, ja stand up puolestaan on niin haastavaa, että se kehittää häntä ihmisenä koko ajan.

– Siitä on tullut elämäntapa, eikä se tunnu yhtään väkinäiseltä. Olen tämmöinen välikappale. Asetan itseni toisten eteen, ottakaa tai jättäkää.

Kommentit