Hyppää pääsisältöön

Onnen maa – tangoelokuva on kunnianosoitus Reijo Taipaleen musiikille

Markku Pölösen tangoelokuva kuvaa 1960-luvun Pohjois-Karjalaa ja maaseudun murrosta.
Onnen maa -elokuvan rooleissa näyttelevät Pertti Koivula ja Riikka Räsänen. Markku Pölösen tangoelokuva kuvaa 1960-luvun Pohjois-Karjalaa ja maaseudun murrosta. Kuva: yle0azyl Vain tämän ohjelman yhteydessä Yle TV1,Pertti Koivula,Onnen maa

TV1 maanantaina 29.4.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 4.5. klo 12.45, Areenassa

Ohjaaja Markku Pölösen nostalginen tangoelokuva Onnen maa (12) kertoo Tenhosta (Pertti Koivula), joka palaa Helsingistä kesäksi kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan. Edesmenneen iskelmälaulajan Reijo Taipaleen musiikki on tärkeässä roolissa elokuvan ajankuvassa.

Elämä kaupungissa on näyttänyt Tenholle kaikki puolensa, eikä kotipitäjän meno ole muuttunut miksikään. Maatöitä pitäisi tehdä uutteran Aarne-veljen (Taisto Reimaluoto) tahtiin. Huhkimisen sijaan Tenhoa kiinnostavat Taipaleen tangot, lavatanssit ja varsinkin kuvankaunis osuusmeijerin tarkkailukarjakko Virva (Katariina Kaitue).

Askelmerkeistä huolimatta Tenho joutuu kesän loputtua kohtaamaan 1960-luvun alun Suomen maaseudun murroksen sekä itsensä.

Muissa keskeisissä rooleissa ovat Anja Pohjola, Veikko Tiitinen, Tuula Väänänen, Tatu Kaihua, Leo Raivio ja Riikka Räsänen.

Onnen maa oli Markku Pölösen ensimmäinen teatterilevitykseen päässyt elokuva. Onnen maa sai valmistumisvuonaan 1993 Risto Jarva -palkinnon. Samana vuonna se sai myös Nordisk Panoraman lyhytelokuvapalkinnon sekä Kettu-palkinnon.

Vuoden 1994 Jussi-gaalassa Onnen maa palkittiin parhaana elokuvana ja Markku Pölönen parhaasta käsikirjoituksesta. Jussin saivat myös Veikko Tiitinen parhaasta miessivuosasta Ukin roolissa ja Minna Santakari lavastuksista.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Markku Pölönen. Tuotanto: Dada-Filmi Oy, Suomi, 1993.

Tango Taipaleelta

TV1 lauantaina 4.5.2019 klo 13.45 - 14.00, Areenassa

Laulaja Reijo Taipale keikalla suomalaisessa suviyössä kesällä 1993 Riutanharjulla ja Lohjan Tanhuhovissa.

A-studion vuonna 1993 esitetyssä henkilökuvassa Taipale kertoo urastaan toimittaja Juho-Pekka Rantalalle ja tunnustaa, että lavalle nousu jännittää myös kokenutta laulajaa.

Tuotanto: Yle, 1993

Keskustele