Hyppää pääsisältöön

Tunnetut bloggarit avioerosta: Jokainen saa erota omista syistään – syyn ei tarvitse olla ulkopuolisten hyväksymä

Mies ja nainen seisovat erillään auringonlaskussa.
Mies ja nainen seisovat erillään auringonlaskussa. Kuva: Unsplash/ Eric Ward avioero,auringonlasku

Avioero ei tarkoita epäonnistumista. Takana voi olla hyvä avioliitto, vaikka se ei kestänyt elinikää. Kahden parisuhdebloggarin mukaan avioeroja ei oteta kevein perustein, vaan niitä on työstetty pitkään. Muiden ihmisten voi olla vaikea tajuta avioeron takana olevia syitä.

"Hän on minun pitkäaikaisin ja parhain ystäväni, työkaverini ja lastemme isä, ja nyt me muutamme eri koteihin. Muutumme yhteisestä halustamme avioparista perhekumppaneiksi, mutta ystävyys, yhteinen rintama ja ymmärrys pysyy."

Näin kirjoittaa Laura Satamo Mamma rimpuilee -blogissaan. Satamon mukaan hänen tuoreeseen avioeroonsa ei liity dramatiikka eikä katkeria tunteita.

Kauniisti ja isosti sanottu.

– Tältä meistä tuntuu. Se on tahtotila. Emmehän me tiedä, miten se loppujen lopuksi käy, mutta tätä on pakko yrittää, Satamo kertoo omista ja ex-miehensä ajatuksista.

Sekä Satamo että Sami Minkkinen ovat kumpikin jakaneet perhe-elämäänsä ja parisuhteensa käänteitä julkisesti blogeissa ja podcasteissa. Minkkinen kirjoittaa Havaintoja parisuhteesta -nimistä blogia.

Minkkisen toinen avioero näytti “kamalalta”

Minkkisellä on menossa kolmas avioliitto. Kokemusta avioeroista on siis kertynyt kaksi kappalein. Erot eivät olleet hänen mukaansa helppoja, ja jotkut asiat hän tekisi nykyisellä kokemuksellaan toisinkin.

Hän erosi toisesta liitostaan muutama vuosi sitten, kun avioparin yhteinen vauva oli vain parin kuukauden ikäinen.

Minkkinen sanoo, että parin vuoden takainen avioero näytti ulkopuolisista kamalalta. Hän oli kertonut parisuhteestaan blogissaan ja mm. Ylen Puoli seitsemän ohjelmassa, ja sitten yhtäkkiä kertoikin eroavansa.

Nyt hän neuvoo, että ensimmäinen vauvavuosi kannattaisi asua yhdessä vaikka väkisin. Voisi tehdä päätöksen erosta, mutta pitää yhtä tietyn ajan vauvan vuoksi.

Avioero ei tarkoita epäonnistumista

Sami Minkkistä kuitenkin harmittaa, kun kuulee sanottavan, että ihmiset eroavat nykyään niin helposti.

– En allekirjoita ollenkaan. Ei se niin mene. Sitä on työstetty pitkään, ainakin toinen on. Se voi näyttää nopealta ja siltä, että eroaa jonkun pienen asian takia.

Oikeaa hetkeä kertoa puolisolle omista eroajatuksistaan ei Minkkisen mukaan ole. Jos sitä jää odottamaan, voi katkeroitua.

Minkkinenkin oli puhunut pitkään eroamisesta ex-puolisoidensa kanssa ennen erilleen muuttoa. Satamoidenkin eron takana oli paljon pohdintaa. Lopulta eroaminen oli selvää molemmille.

Kumpikaan ei koe epäonnistuneensa.

– Miksi edes koetaan niin, että ero on suuri epäonnistuminen. Pariskunta on työstänyt sitä jo kauan, Laura Satamo sanoo.

– On syntynyt kaksi ihanaa lasta ja on ollut hyvä avioliitot, mutta ne eivät ole kestäneet elinikää, Minkkinen kertoo omista liitoistaan.

Bloggaajat Laura Satamo ja Sami Minkkinen.
Laura Satamo ja Sami Minkkinen bloggaavat avoimesti elämästään. Bloggaajat Laura Satamo ja Sami Minkkinen. Kuva: Inkeri Kuisma / Yle parisuhde,avioero,Sami Minkkinen,Mamma rimpuilee

Ulkopuolisille eivät kaikki syyt kelpaa

Kumpikin kertoo huomanneensa, että mitkä tahansa syyt eroon eivät kaikille riitäkään selitykseksi. Ulkopuoliset haluavat nähdä “oikeita” syitä.

– Aika usein törmää siihen, että on yhteiskunnallisesti hyväksyttäviä syitä erota, ja sitten on niitä, joita muiden on vaikea ymmärtää, Satamo kuvaa.

Omasta avioliitosta puuttui hehkua.

– Meillä oli hyvä suhde, mutta se oli enemmän ystävyyttä ja kumppanuutta. Halusimme tavoitella parisuhdetta, mennä jotain romantillisempaa kohti, Satamo kertoo.

– Jos tuntuu, että olet naimisissa veljesi kanssa tai että ollaan kavereita, niin siinä ei ole pakko pysyä, hän pohtii.

Minkkinen siteeraa tuskastunutta naispuolista ystäväänsä, jonka mukaan muiden hyväksymiä, “oikeita” syitä eroamiseen ovat vain pahoinpitely tai puolison päihderiippuvuus, johon tämä ei hae apua.

Minkkinen sanoo, ettei hänelläkään ollut avioeroihin isoa, yleisesti hyväksyttyjä syitä. Samin mielestä muita syitä voi kuitenkin olla paljon.

– Arki sujuu hyvin, on yhteiset lapset ja asuntolaina, ei ole mitään hätää, mutta suhteesta puuttuu kaikkein tärkein. Siitä puuttuu läheisyys, rakkaus ja intohimo, se, että suhde tuntuu jossain.

– Kun sanoo näin, sitä pidetään itsekkäänä. Ja kysytään, eikö voisi tyytyä siihen, mitä on tai että kuka sanoo, että se uusi on parempi. Mutta parisuhteessa pitää olla järkeä! Minkkinen puuskahtaa.

Hän uskoo olleensa parisuhteissa vääristä syistä, hakenut niillä hyväksyntää, yrittänyt olla kiltti. Apua hän on saanut ammattiterapeutilta.

– Uskon, että tämä nykyinen liitto kestää, koska olen kolme vuotta tehnyt paljon töitä itseni kanssa.

Rakkaudesta puhuminen ärsyttää monia

Ero voi järkyttää pariskunnan ystävien ja tuttavien perusturvaa. “Te olette aina olleet unelmapari”, he sanovat pelästyneenä.

– On tehnyt mieli sanoa, että jos me erotaan, niin ei teidän ole pakko erota, Satamo sanoo.

Sami Minkkinen ihmettelee, kuinka paljon hän saa ärtyneitä kommentteja, kun kirjoittaa hehkuttaen rakkaudesta. Häntä varoitellaan suhteen huonontumisesta.

– Aina kun hehkun onnea, ihmiset suuttuvat: odota vaan vuosi tai kaksi, niin nukutte eri huoneissa. Ei sillä ole väliä! Ihana intohimoinen suhde saa olla tavoitteena.

Laura Satamo korostaa, että jokainen elää omaa elämäänsä.

– Tämä ei ole kilpailu siitä, kenellä on hauskimmat parisuhteet ja erot. Kaikki valinnat ovat jokaisen omia, niitä ei tarvitse verrata muiden juttuihin.Bloggaajat Sami Minkkinen ja Laura Satamo keskustelivat myös lapsista avioeron yhteydessä. Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan Areenassa. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.Lue lisää aiheesta: Väestöliitto: Hyvä ero on mahdollinen

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi