Hyppää pääsisältöön

Hamppuaktivisti Timo Haara on taistellut pitkään hampun kasvattamisen puolesta: "Minä kasvatan niin kauan kuin henki pihisee"

Keiteleläinen Timo Haara on jo kymmenen vuoden ajan ajanut hampunviljelyn laillistamista öljy-, kuitu-, bioenergia- ja lääkekäyttöön. Hamppuaktivisti on itse viljellyt kannabista ja vakuuttaa sen olevan loistava hyötykasvi.

Viranomaiset eivät ole katsoneet Haaran touhua hyvällä ja hänen hamppupeltonsa on vuosien kuluessa tuhottu ja kasvit takavarikoitu useaan otteeseen. Haara on saanut toiminnastaan useita tuomioita ja esimerkiksi vuonna 2016 hovioikeus tuomitsi hänet kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen muun muassa kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Timo Haaran toimintaa ja taistelua hampun viljelemisen puolesta seurataan uudessa Sampsa Huttusen ohjaamassa Hamppumies vastaan valtio -dokumentissa.

Tarina kansalaistottelemattomuudesta ja yhden miehen taistelusta järjestelmää vastaan

Hamppumies Haara on pyrkinyt kasvattamalla erilaisia hamppulajikkeita viranomaisten näkemyksiä kyselemättä ja EU-tukia nostamatta. Lain kirjainkin kun näyttäisi hänen mukaansa antavan siihen mahdollisuuden, silloin kun viljely ei tapahdu huumausainekäyttöön. Viranomaisten laintulkinta Timon toiminnasta on kuitenkin toinen, ja niinpä sadonkorjuun eteen nousee este toisensa jälkeen.

— Timolla on tavoite, jonka saavuttamisen tiellä on joukko mahdottomalta tuntuvia esteitä. Hänellä on myös luonne, joka ei anna hänelle muuta mahdollisuutta, kuin lähteä seikkailuun, dokumentin ohjaaja Sampsa Huttunen kuvailee.

Timo Haara istuu traktorin keulalla.
Timo Haara on periksiantamaton maanviljelijä. Timo Haara istuu traktorin keulalla. Kuva: Sampsa Huttunen kannabis,hamppu,huumekasvit,Docstop,dokumenttiohjelmat

Huttunen on seurannut Haaran elämänvaiheita 10 vuoden ajan. Erityisesti mielenkiinnon kohteena on ollut taltioida, millaiset seuraukset laittomaksi katsotusta viljelystä yksilölle koituu. Lisäksi hamppuun liittyvät mahdollisuudet kiinnostavat Huttusta.

-— Vaikkei kannabis olekaan aiemmin ollut kiinnostukseni kohteena ammatillisesti tai henkilökohtaisesti, ovat siihen liittyvät kysymykset ja lainsäädäntö sekä kasvin potentiaaliset hyötykäyttötavat kiinnostavia niin yhteiskunnallisesti, taloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta. Entistä enemmän nyt vuonna 2019, kun kannabiksen laillistamisen trendi etenee maailmalla.

Maailman kiistellyin kasvi on raivannut tiensä takaisin Suomenkin pelloille

Hamppu on hamppukasvien heimoon kuuluva viljelyskasvi, mutta se on kiistanalainen eräiden hamppulajikkeiden päihdyttävien vaikutuksien vuoksi. Hyötykäyttöhamppu eli kuitu- tai öljyhamppu ovat lajikkeita, joissa huumaavien ainesosien pitoisuus on kuitenkin pieni.

Samaan aikaan kun Haara on käynyt omaa taisteluaan, on eri puolille Suomea tullut useita kymmeniä laillisia hampunkasvattajia. He ovat onnistuneet osoittamaan viranomaisille kasvattavansa hamppukasvin sallittuja lajikkeita eli nk. hyötyhamppua.

Hamppua on kasvatettu eri puolilla maailmaa jo yli tuhat vuotta. Kestävää hamppukuitua on käytetty muun muassa köysiin, purjeisiin ja vaatteisiin. Hamppu on nopeasti kasvava energiakasvi, jota voidaan viljellä kuivattuna poltettavaksi tai biokaasuksi kaasutettavaksi biomassaksi. Hampun hyötykäyttömuotojen kehittäminen etenee vauhdilla monilla eri aloilla.

Hamppumies vastaan valtio TV2 keskiviikkona 1.5 kello 21:50.

Timo Haara hamppupellollaan Keiteleellä.
Timo Haara hamppupellollaan Keiteleellä Timo Haara hamppupellollaan Keiteleellä. Kuva: Sampsa Huttunen kannabis,hamppu,huumekasvit,Docstop,dokumenttiohjelmat,Timo Haara
Kommentit