Hyppää pääsisältöön

Miljardöörit vuolevat voittoja Suomen pikavippibisneksessä

En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan.
En ringbeklädd manshand sticker in flera hundraeurosedlar i bröstfickan. Kuva: Mostphotos/Erwin Wodicka raha,palkat,rikkaus,income,Eurosetelit,setelirahat,lomaraha,talousrikokset,korruptio,bonukset

Islantilaisella Thor Björgólfssonilla ja venäläisellä Oleg Boikolla on värikäs historia, johon mahtuu kiinteistöbisnestä Donald Trumpin kanssa, menetettyjä miljardeja ja pitkä liuta veroparatiisiyhtiötä.

Kaksi hyvin erilaisista taustoista olevaa miljardööriä ovat merkittäviä omistajia suurissa suomalaissa pikavippiyhtiöissä.

Toinen heistä on moottoripyöräilyä rakastava ja kehonrakennusta harrastava islantilainen Thor Björgólfsson. Hän on miljardööri, joka on kerran jo menettänyt lähes koko omaisuutensa ja jonka rooli Islannin talouden romahtamisessa vuonna 2008 oli varsin merkittävä.

Björgólfsson on neljänneksen osuudella suurin osakkeenomistaja pikavippiyhtiö Aasassa, joka toimii Suomen lisäksi muun muassa Puolassa.

Venäläinen Oleg Boiko on alaraajahalvauksen takia pyörätuolissa kulkeva rikas liikemies, joka olemuksensa puolesta voisi esiintyä James Bond -elokuvan pahiksena.

Boikon imperiumiin kuuluu pikavippiyhtiö Vivus. Se on osa isoa 4finance-konsernia, jolla on pikavippiyhtiöitä eri puolilla maailmaa. Virallisesti Vivuksen suurin omistaja on Oleg Boikon lähes 80-vuotias äiti.

Thor Björgólfsson
Islantilainen miljardööri Thor Björgólfsson harrastaa moottoripyöräilyä ja kehonrakennusta, Thor Björgólfsson Kuva: Copyright notice:�NYU Photo Bureau: �Gallo� MOT

Finanssiviikinkien uho ja tuho

Thor Björgólfsson on Suomen talouspiireissä varsin tuttu hahmo. Hän oli näkyvin henkilö finanssiviikinkien ryhmässä, joka 2000-luvun alussa kulki eri puolilla maailmaa ostamassa yrityksiä.

Björgólfsson oli merkittävä osakkeenomistaja esimerkiksi lentoyhtiö Finnairissa ja teleoperaattori Elisassa. Hetken aikaa hän oli Islannissa juhlittu hahmo, kunnes finanssikriisi iski ja Islannin talous romahti.

– Nämä liikemiehet eivät ole erityisen rakastettuja hahmoja enää Islannissa. Heidän maineensa on mennyt, eivätkä he kykene ostamaan sitä rahalla takaisin, sanoo islantilainen toimittaja Sigrún Davíðsdóttir.

Davíðsdóttir on seurannut Thor Björgólfssonin ja muiden islantilaisten liikemiesten toimia vuosikymmenten ajan.

Björgólfsson ja hänen isänsä olivat suuromistajia islantilaisessa Landsbankissa. Islannin talousromahdusta seurasi jälkipyykin pesu ja tutkimukset. Ne osoittivat kyseenalaisia piirteitä Björgólfssonin ja muiden liikemiesten toimissa.

– Landsbanki ja muut suuret islantilaiset pankit toimivat samalla tavalla: ne antoivat suuria lainoja omille osakkeenomistajilleen. Tämä oli hyvin erikoinen piirre islantilaisten pankkien toiminnassa, Davíðsdóttir sanoo.

Lokakuussa 2008 Landsbanki kansallistettiin ja sen omistaa nykyisin Islannin valtio,

Thor Björgólfsson on kertonut maksaneensa finanssikriisistä kovan hinnan myös henkilökohtaisesti ja päätyneensä lähes tyhjätaskuksi. Hän on kuitenkin kerännyt jälleen miljardiomaisuuden.

Tarinaa on lähes mahdonta varmistaa, sillä Björgólfssonin sijoitukset katoavat poikkeuksetta veroparatiisiyhtiöihin, joiden todellisista omistajista tai varallisuudesta ei saa tietoja.

Venäläisoligarkki ei saanut Putinilta vetoapua

Talouslehti Forbes arvioi venäläisliikemies Oleg Boikon omaisuuden arvoksi yli miljardi euroa. Boiko alkoi sijoittaa 1990-luvulla muun muassa finanssialan yhtiöihin ja myöhemmin niin sanottuun “fintechiin” eli finanssiteknologiaan.

Tällä tarkoitetaan esimerkiksi erilaisten uusien maksutapojen kehittämistä.

Toisin kuin monet muut tunnetut venäläisoligarkit Boiko ei ole saanut vetoapua rikastumiseensa Vladimir Putinilta - pikemminkin päinvastoin.

Boiko oli mukana kasino- ja rahapelibisneksessä. Vuonna 2009 Putin kuitenkin kielsi uhkapelit, joka vei bisnekseltä pohjan Venäjällä.

Oleg Boiko
Venäläinen miljardööri Oleg Boiko on tehnyt pikavippibisneksen lisäksi rahaa myös muun muassa rahapeleillä. Oleg Boiko MOT

Kiinteistökauppaa Donald Trumpin kanssa

Oleg Boiko ei ole tunnetuimpia venäläisiä miljardöörejä. Siitä huolimatta Yhdysvaltain media on viime aikoina nostanut Boikon nimen esille yhtenä esimerkkinä presidentti Donald Trumpin yhteyksistä venäläisiin. Syynä on kiinteistökaupat vuosien takaa.

Vuonna 1994 Boiko hankki asunnon Trump Towerista. Luksusasunto oli vain kaksi kerrosta alempana kuin Donald J. Trumpin oma asunto.

Kiinnostavampaa on kuitenkin se, mitä asunnossa myöhemmin tapahtui. Vuonna 2009 Boiko myi asuntonsa. Hinta oli viisi miljoonaa dollaria ja yhdysvaltalaisten lehtien mukaan maksu suoritettiin käteisellä.

Uusi omistaja oli venäläinen pokerinpelaaja Vadim Trincher, joka pyöritti kansainvälistä uhkapelirinkiä. Trincher tuomittiin myöhemmin yli sadan miljoonan dollarin rahanpesusta vankeuteen Yhdysvalloissa.

Oleg Boiko ei antanut MOT:lle haastattelua. Hänen edustajansa vastasi sähköpostitse vain osaan lähetyistä kysymyksistä. Trump Towerin kiinteistökaupoista Boikon edustaja totesi, ettei “herra Boiko liittynyt tapaukseen [Vadim Trincheriä koskevaan rikostutkintaan] mitenkään”.

Heitä yhdistää luksuselämä ja veroparatiisit

Kahden pikavippibisneksessä olevan miljardöörin taustat ovat hyvin erilaiset. Heitä yhdistää kuitenkin kaksi asiaa: luksuselämä ja veroparatiisit.

Thor Björgólfsson asuu trendikkäällä Notting Hillin alueella Lontoossa. Hänen sijoitusyhtiönsä toimisto sijaitsee Mayfairin kalliissa kaupunginosassa, jossa on merkittävä pääomasijoittajien keskittymä.

Björgólfsson omisti aiemmin yli sadan miljoonan euron arvoisen huvijahdin. Boiko on edelleen huvijahdin omistaja. Sen kotisatama on Monacossa - kivenheiton päässä miljardöörin Monacon kodista.

Boikon perheen varallisuutta hallinnoidaan muun muassa salaperäisen trustin välityksellä. Trusti on varallisuuden hallinnointiin tarkoitettu omistuksen muoto, joka on eräänlainen säätiön ja yhtiön välimuoto. Trusteja käytetään usein verojen minimointiin.

Boikon edustaja ei suostunut kertomaan MOT:lle edes sitä, missä trusti sijaitsee. Edustajan mukaan perhetrustia ei ole perustettu verotuksellisista syistä.

Thor Björgólfssonille veroparatiisiyhtiöiden käyttö on arkipäivää. Hänen sijoitusyhtiönsä Novator oli veroparatiisiyhtiöitä tehtailevan pahamaineisen panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan kanta-asiakas.

– Suursijoittajilla on valtava veroparatiisiyhtiöiden verkosto, joka levittäytyy Brittiläisille Neitsytsaarille, Bahamaan, Panamaan, Kyprokselle, Luxemburgiin… Liikemiesten mukaan näiden yhtiöiden käyttö on pakollista nykyisessä kansainvälisessä taloudessa. Toinen tulkinta on se, että kyse on omistusten ja rahavirtojen piilottelusta sekä tietysti veroista, Davíðsdóttir sanoo.

Thor Björgólfsson ei antanut MOT:lle haastattelua.

Kommentit