Hyppää pääsisältöön

Mitä Kandien jakson 3. eläimille kuuluu – Luopumispäätöksiä

Lemmikkikani Felix lähikuvassa
Lemmikkikani Felix lähikuvassa Kuva: Laura Salo kani,Kandit

Kolmosjaksossa kandit hoitivat eläinpotilaita kaneista hevosiin. Moni sai avun, mutta kaikki eivät parantuneet ja selviytyneet.

Omistaja toi Felix-kanin Sarin vastaanotolle, koska jyrsijä oli nyppinyt niskaansa karvattoman laikun. Kanista otettiin tutkittavaksi iho- ja karvanäytteitä sieni-infektion varalta, ja sille annettiin ulkoloishäätö.

Felix-pupu voi oikein hyvin. Lääkärin määräämä hoito tehosi, karvat ovat kasvaneet takaisin niskaan, eikä vaivaa enää ole.

Felix on viettänyt talven sisähäkissä varastossa, mutustanut porkkanaa ja napuja, kuunnellut omistajansa Lauran juttuja ja nauttinut rapsutuksista. Pian voikin jo muuttaa taas ulos "kesämökkiin", kunhan ilmat vielä vähän lämpenevät.

Pilli-kissa oli lakannut syömästä ja juomasta ja alkanut oksennella. Sari löysi melkein 20-vuotiaan kissan vatsasta kasvaimen. Eläimen ennuste oli huono, ja omistaja lähti Pillin kanssa kotiin sulattelemaan huonoja uutisia.

Pilli-kissan tilanne paheni eläinlääkärikäynnin jälkeen, ja omistajaperhe odotteli vähän toista viikkoa vielä, josko käänne parempaan kuitenkin tapahtuisi. Päätös pitkäikäisen lemmikin eutanasiasta oli koko perheelle kauhea paikka. 9.6.2018 Pilli pääsi kissojen taivaaseen ja pois kärsiymyksistä.

Musta kissanmentu lepää sängyllä
Palle täyttää Pillin tyhjäksi jättämää paikkaa. Musta kissanmentu lepää sängyllä Kuva: Tarja Jussila kissa,Kandit

Orihevosesta tehdään suvunjatkamiskyvytön ruuna steriloimalla. Sari teki elämänsä ensimmäisen pystyruunauksen, jossa eläin rauhoitetaan ja puudutetaan, mutta ei nukuteta.
Ruuna parani hyvin toimenpiteen jälkeen. Se koulutettiin ratsuksi, ja sen jälkeen se on lähtenyt kiertoon eli toiselle omistajalle. Kylmäverinen ruuna siis elää ja voi hyvin edelleen Suomessa.

Karoliina tutki vasenta etujalkaansa aristanutta Helmi-hevosta. Vaiva paikantui kavion säteeseen. Lääkinnäksi määrättiin muutaman päivän kipulääkitys.
Valitettavasti Helmi jouduttiin lopetettamaan myöhemmin keväällä, koska jalkavaivat ja kivut eivät helpottuneet.

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!