Hyppää pääsisältöön

Mitä Kandien jakson 5 eläimille kuuluu – Koirien kurjia kohtaloita

Siperianhusky istuu lumisella pihalla
Siperianhusky istuu lumisella pihalla Kuva: Saija Mäkelä Kandit,koira,siperianhusky

Kun koirat päätyvät ottamaan mittaa toisistaan, jäljet voivat olla tosi pahat. Sari soitti puhelin kuumana apua huskyveljeksille, mutta riittikö sekään?

Siperianhuskyt Koda ja Kaira olivat tapelleet aitauksessaan ja saaneet molemmat aikamoiset vauriot. Puhdistuksen ja ensiavun jälkeen Sari järjesti koirat jatkohoitoon Hattulan eläinsairaalaan.

Koda ja Kaira paranivat Hattulassa käynnin jälkeen oikein hyvin ja kuntoutuivat entiselleen.

Elokuussa kävi kuitenkin surkeasti, sillä kyykäärme pääsi huskypoikien häkkiin. Koda lauman johtajana tietysti puolusti laumaansa. Kyy puri sitä kieleen, ja edessä oli jälleen lääkärireissu. Nopeasta hoitoon pääsystä huolimatta Kodan hengitys meni ahtaalle, kieli muuttui mustaksi ja meni kuolioon. Edessä oli lopetus, jonka omistaja halusi itse tehdä kotona.

Kodan kuoleman jälkeen Kaira otti lauman johtajuuden. Se on vahvistunut ja miehistynyt kovasti, painoakin on tullut lisää.

Mm. ruoka-aineallergioista kärsinyt Hertta-koira tuotiin eläinlääkärille, koska sillä oli selvästi pissaamiseen liittyviä vaivoja ja veristä virtsaa.

Karoliina tutki omistajien tuoman Hertan virtsanäytteen ja koiran huolellisesti, määräsi lääkityksen ja suositteli virtsakivien muodostumista hillitsevää ruokavaliota.

Luppakorvainen koira seisoo lumisella pellolla
Luppakorvainen koira seisoo lumisella pellolla Kuva: Yle/ Kandit koira,Kandit

Hertta parani hyvin virtsatietulehduksesta: Kandin määräämät lääkkeet sopivat Hertalle, paraneminen lähti nopeasti käyntiin, ja Hertta virkistyi ja oli taas entisensä.

Omistajat saivat myös onnistuneesti metsästettyä kontrollinäytteen, kun sen aika oli. Tulehdus ei uusiutunut.

Itu-lehmällä oli jo kahdesti ollut poikimisen jälkeen poikimahalvauksen oireita. Poikimahalvauksessa lehmä kärsii kalsiumtason romahduksesta, joka johtaa liikuntakyvyn menetykseen ja hoitamattomana kuolemaan noin vuorokauden kuluessa.

Kia hoiti kalsiumia ensiavuksi saanutta lehmää mm. suonensisäisillä lääkkeillä.

Itu-lehmä selviytyi ja elää normaalia lehmän elämää

Osku-koira tuotiin eläinlääkäriin, koska sillä oli erittäin kivulias anaalirauhastulehdus. Rauhanen oli päässyt puhkeamaan ulospäin, ja Kia tyhjensi ja puhdisti rauhasen ja antoi omistajalle koiran kotihoito-ohjeet.

Osku-koira toipui ikävästä anaalirauhasvaivasta nopeasti ja voi nyt hyvin.

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!