Hyppää pääsisältöön

Mitä Kandien jakson 6 eläimille kuuluu – Tulehduksia ja antibiootteja

Lehmä seisoo navetassa
Lehmä seisoo navetassa Kuva: Pasi Keltaniemi Kandit,lehmät

Nauta on herkkä saamaan sorkkatulehduksia varsinkin, jos se viettää aikaansa kostealla alustalla. Kandit saivat huomata, että sorkat ovat kovilla myös kuivana hellekesänä.

Kimalle-lehmälle ei maistunut ruoka, ja omistaja epäili juoksutusmahan kiertymää. Sari kuitenkin huomasi eläintä tutkiessaan, että sen takajalassa oli ikävä hankauma ja lehmällä oli myös lämpöä. Ruokahalu oli mennyt jalkatulehduksen vuoksi.

Hoidoksi nauta sai penisilliinikuurin, ja Sari myös letkutti syömättä olleen lehmän mahaan ravinteita ja nestettä toipumisen nopeuttamiseksi.

Kimalle tervehtyi Sarin antaman hoidon jälkeen hyvin. Se poiki lokakuussa, mutta harmiksi vasikka syntyi kuolleena.

Arvosonni Jabul kärsi jalkavaivoista, sen vasen takajalka oli pahasti tulehtunut. Karoliinan määräämällä antibioottikuurilla tulehdus hellitti hieman, mutta edelleen painava eläin aristi jalkaa niin, että liikkui kolmella jalalla. Jatkohoidoksi määrättiin antibioottivoidetta.

Lukuisista hoitojaksoista huolimatta Jabul-sonni menehtyi lopulta.

Kolme nuorta lehmää sairastui sorkan ajovälitulehdukseen, joka on kivulias bakteeritulehdus.
Karoliina määräsi eläimille kipulääkettä ja antibiootteja.

Kaikki kolme hiehoa paranivat pitkien antibioottikuurien jälkeen, eikä tulehdus levinnyt muihin nautoihin. Omistaja epäili, että kuuman kesän aiheuttama stressi olisi ollut ainakin osasyynä sairastumisiin.

Herefordinlehmä märehtii heinää
Herefordinlehmä märehtii heinää Kuva: Yle/ Kandit hereford,lehmät,Kandit

Kaksi nuorta herefordlehmää sairasti jalkatulehdusta: toisen etujalassa oli lievä reaktio, toisen takajalassa kivulias, märkivä tulehdus. Molemmat saivat kipulääkettä ja antibiootit. Lisäksi sairaat eläimet eristettiin muusta karjasta ja pidettiin kuivapohjaisessa aitauksessa.

Eläimet paranivat ja voivat hyvin.

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!