Hyppää pääsisältöön

Mitä Kandien jakson 7 eläimille kuuluu – Kun jalostus tekee sairaaksi

Valkoinen bulldoggi Unto istuu sohvalla
Valkoinen bulldoggi Unto istuu sohvalla Kuva: Noora Mänyt Kandit,koira,Bulldoggi

Äärimmilleen jalostetut lyttykuonoiset koirarodut saattavat kärsiä monista vaivoista ja sairauksista. Kandi-Sari tietää, että riskit ovat suuret, kun raskaasti hengittävä bulldoggi pitää rauhoittaa.

Unto-bulldoggi ravisteli päätään ja yritti rapsuttaa korviaan, joten omistaja toi sen eläinlääkäriin tarkistettavaksi. Unto ei sietänyt korvien tutkimusta, ja se päädyttiin rauhoittamaan. Lyttykuonoisten rotujen tapaan Untollakin on hengitysvaikeuksia, joten bulldogin rauhoittaminen oli tavallista suurempi riski.

Sarin hoidon jälkeen bulldogin korvat saatiin jopa kotona puhdistettua ja korvat paranivat hyvin.

Nyt vaivoja on tullut kuitenkin jalkoihin. Lajille ovat tyypillisiä paitsi korvavaivat myös jalkaongelmat. Niinpä Unto ontuu tällä hetkellä. Jos vaiva menee pahemmaksi, täytyy miettiä jatkotoimia.

Untolle maistuu ruoka hyvin, mutta liikunta ei kiinnosta. Sen mielipuuhaa on maata sohvalla ja katsoa televisiosta luonto-ohjelmia. Päivät kuluvat sohvaperunana.

Unto on yhdeksänvuotias, sen molemmat vanhemmat kuolivat syöpään noin kymmenvuotiaina.

Nilmu-lehmä oli loukannut jalkansa, ja se oli tulehtunut. Kia määräsi eläimelle sekä kipulääkettä että antibioottia.

Lehmä seisoo navetassa
Nilmun jalka on edelleen ajoittain kipeä, mutta muuten se voi hyvin. Se poiki potran sonnivasikan alkuvuodesta ja lypsää tällä hetkellä melkein 50 kiloa maitoa päivässä. Lehmä seisoo navetassa Kuva: Kirsi Heikkinen lehmät,Kandit

Mielikki-lehmä oli sairastunut poikimisen jälkeen, se vain makoili ja näytti kuivuneelta. Kia tutki lehmän tulehtuneelta vaikuttaneet utareet ja mm. nesteytti eläintä suonensisäisesti.
Mielikki piristyi hoidosta, mutta utareissa oli niin pahat tulehdukset, ettei lehmästä enää tullut lypsävää. Mielikki jouduttiin lopettamaan.

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!