Hyppää pääsisältöön

Näin meillä siivotaan: himosiivooja Jenni, järjestystä rakastava Outi ja myrkkyjä karttava Mirja päästivät toimittajan kotiinsa

Outi Pyrhönen rakastaa liinavaatteiden mankelontia
Outi Pyrhönen rakastaa tavaroiden järjestelyä. Myös liinavaatteiden mankelointi on lempipuuhaa.. Outi Pyrhönen rakastaa liinavaatteiden mankelontia Kuva: Outi Pyrhönen siivous,koti

Jenni Vainio rakastaa kloorin tuoksua ja putipuhdasta kotia. Outi Pyrhönen puolestaan voisi milloin tahansa pitää kutsut huippusiistissä liinavaatekaapissaan. Mirja Poikkeus on valinnut kodinsiivouksessa täysin kemikalittoman linjan.

Kevät on monessa perheessä tarkemman siivouksen aikaa. Toisille se tarkoittaa ikkunoiden pesua. Jotkut alkavat tyhjentää vimmaisesti kaappeja tai siivoamaan pihavarastoa.

Eräät kaivavat imurin naftaliinista ja pesevät lattiat. Hyvähän ne murutkin on kerran puoleen vuoteen imaista.

Radio Suomen Riikka Porttila tutustui kolmen perheen koteihin Uudellamaalla ja kävi jututtamassa asukkaita siivouksesta. Kaikille kodeille yhteistä oli se, että yhdessäkään ei asunut mikään sotkuinen “rytökärppä”.

Uimahallin tuoksu on puhdas tuoksu

Vantaalla yksiössä asuva Jenni Vainio tunnustautuu himosiivoojaksi ja sen huomaa heti, kun astuu rappukäytävästä sisään.

– Rakastan sitä, kun kylpyhuoneessa tuoksuu kloori, yhdistän sen tuoksun puhtauteen.

Vainio puunaa kotiaan lähes päivittäin ja paikat eivät pääse “räjähtämään”, sillä samassa taloudessa asuva mies ja pikkuinen Emma-koira on myös opetettu siisteille tavoille.

– Mä kyllä välillä joudun huomauttamaan siitä, jos joku juomapullo jää keittiön pöydälle, vaikka sen paikka on kaapissa pestynä vaaka-asennossa.

Kurkkaus kuivauskaappiin osoittaa, että oppi on mennyt perille, sillä kymmenkunta juomapulloa on hienosti pinottu hyllylle ja niiden ammollaan olevat suut muodostavat hunajakennomaisen näkymän.

Jenni Vainion kotona on paljon kiiltäviä pintoja. Ruokapöytä on lasia ja sen pinta on tahrattoman puhdas. Tulee tunne, ettei uskalla koskea oikein mihinkään.

– Kyläilevät ystäväni vitsailevat, että täytyy olla puuvillahanskat kädessä sormenjälkien välttämiseksi, Vainio nauraa.

Hän kuitenkin toteaa, että ystäviltä löytyy vain vähän ymmärrystä häntä riivaavaa siivousdemonia kohtaan.

– Olin jo lapsena kova siivoamaan. Äitini sanoi, että kyllä se helpottaa, kun kasvat. Sanoisin, että homma on mennyt vain pahemmaksi, Vainio miettii.

Nainen istuu koira sylissään sängyllä keittiössä.
Jenni Vainio siivoaa lähes joka päivä. Kodin pinnat kiiltelevät ja kodissa valitsee raikas tuoksu. Nainen istuu koira sylissään sängyllä keittiössä. Kuva: Riikka Porttila / Yle siivous,keittiöt,koira

Himosiivoojasta alan yrittäjäksi

Pikkutarkasta siivouksesta on tullut Vainiolle myös työ.

– Tein aiemmin myyntityötä, mutta sitten mietin, että enköhän mä voisi siivota muillekin. Nykyään hän toimii siivousalalla kevytyrittäjänä.

Vainiolla riittää työpäivän jälkeen puhtia myös oman kodin puunaamiseen. Viikonloppusiivous tehdään perjantaina, joskin hän siivoaa myös pitkin viikkoa.

– Se vaan on niin ihanaa herätä aamulla puhtaassa kodissa ja lähteä vaikka saman tien lenkille tai kaupoille, ei tarvitse miettiä sitä siivousta.

Jenni Vainion siivousvimma iskee yleensä uudelleen sunnuntai-iltana tai viimeistään maanantaina työpäivän jälkeen ja siitä se rumba taas alkaa pyöriä.

Puhtaat valkeat lakanat

Outi Pyrhösen perheen koti Vihdin Nummelassa kohoaa jylhänä keskellä rauhallista aluetta. Talon ympärillä on metsää ja tontti on niin suuri, että mieleen putkahtaa välittömästi ajatus robottiruohonleikkurista.

Asia jää kuitenkin selvittämättä, kun Outi Pyrhönen avaa kotinsa oven ja kutsuu peremmälle.

Kaikki on hienossa järjestyksessä, mutta samanlaista puuvillahanskafiilistä ei tule, kuin Vainion luona.

Tässä kodissa selvästi asuu perhe.

– Minä olen järjestäjätyyppiä, Outi Pyrhönen tunnustaa.

– Siivooja on tulossa huomenna imuroimaan ja pesemään lattiat, sillä inhoan niitä hommia, Pyrhönen nauraa.

– Pidän kyllä keittiön siistinä, se on sellaista perushommaa arjessa. Astiat laitetaan tunnollisesti kaappiin ja tiskikonetta tyhjennetään sitä mukaan kun tarvitsee, Pyrhönen toteaa.

Harva ihminen tykkää siitä, että vieraat kurkistavat kaappeihin, mutta Pyrhöstä ei haittaa.

Outi Pyrhönen viikkaa pyykit kaapissa oleviin laatikoihin pystyyn.
Outi Pyrhösen kaapit pysyvät siistinä mm. japanilaisen Marie Kondon lanseeraamalla pystyviikkauksella. Viikkaustapa säästää Kondon mukaan tilaa kaapeissa. Outi Pyrhönen viikkaa pyykit kaapissa oleviin laatikoihin pystyyn. Kuva: Outi Pyrhönen Pyykki,siivous

Siivouskaappi, tai oikeastaaan n. 2-3 neliöinen siivoushuone, pitää sisällään jätteiden kierrätykseen soveltuvat laatikot, pesuaineet, rätit ja työkaluja. Kaikille tavaroille on oma paikkansa.

Pyrhösen järjestelyvimma tulee esiin mm. siinä, että hän on viikannut kaikki rätit kauniisti. Alkaa haiskahtaa konmaritukselle.

Vaatekaappi paljastaa, että japanilaisen Marie Kondon siivousoppaat ovat olleet käytössä. Pystyviikkaus-metodi on käytössä, mutta mitään minimalismia ei ole havaittavissa.

– En ole vienyt tätä niin pitkälle, että kasaisin kaikki tavarat keskelle lattiaa ja alkaisin heitellä pois niitä, jotka eivät tuota iloa, Pyrhönen naurahtaa.

Kun koti on siivottu, elämä jatkuu omia raiteitaan.

– Saatan asetella tulppaanit kauniisti vaasiin, mutta ei siivous ja siisti koti ole mikään vaatimus sille, että osaisin rentoutua, Outi Pyrhönen kiteyttää.

Siivous ilman myrkkyjä säästää luontoa

– Täällä on etikkaa, soodaa ja muutama luonnonmukainen pesuaine, Mirja Poikkeus luettelee kun ratsaamme hänen ja puolisonsa Antti Poikkeuksen siivouskaappia Kirkkonummella.

– Antti hoitaa meillä pyykinpesun ja ulkohommat, hän myös laittaa mielellään tavarat paikoilleen esimerkiksi reissujen jälkeen, Mirja Poikkeus kertoo.

Poikkeuksen kodissa vallitsee kodikas tunnelma. Kevätaurinko siivilöityy ikkunoista. Pöydillä on koriste-esineitä ja ikkunalaudalla juuriaan oikovat lukuisat orkideat.

Mirja Poikkeus valmistaa osan kodin pesuaineista itse, kuvassa soodasta tehty hankausjauhe
Mirja Poikkeus suosii kodin siivouksessa itse tehtyjä pesuaineita. Mirja Poikkeus valmistaa osan kodin pesuaineista itse, kuvassa soodasta tehty hankausjauhe Kuva: Mirja Poikkeus siivous,pesuaineet,Sooda

– Rehellisesti sanottuna en ole mikään innokas siivooja. Minulla ei ole mitään siivoukseen liittyvää lempipuuhaa. Jos olisi varaa, antaisin siivoushommat mielelläni ammattilaiselle, Poikkeus sanoo.

Antti Poikkeus koluaa sisään ovesta ja vahvistaa olevansa kova pyykkäri.

– Lisäksi järjestän kaikki tavarat, jotka Mirja jättää lojumaan, hän lisää pilke silmäkulmassaan.

Tässä kodissa ei synteettisiä kemikaleja käytetä. Siivouskaappi käsittää tasan yhden hyllyn, jossa on luonnollisen käsisaippuan täyttöpullo, orgaaninen yleispesuaine ja lasipurkillinen soodaa, johon on sekoitettu eteerisiä öljyjä.

Soodaa, etikkaa ja eteerisiä öljyjä

Mirja ja Antti Poikkeus tekevät osan siivoustuotteistaan itse, välillä he valitsevat nettikaupasta suosimansa kemikalittoman vaihtoehdon.

– Neljä vuotta sitten koin tällaisen “herätyksen”, että luovuimme kaikista kemiallisista aineista siivouksessa ja pyykinpesussa. Tässä on vahvasti sellainen ekologinen näkökulma. Emme halua kuormittaa vesistöjä millään myrkyillä, Mirja Poikkeus sanoo.

Siivouskaapin uumenista löytyy myös 80-luvun klassikko, sateenkaaren värinen pölyhuiska.
– Tuskin siitä mitään apua on, kunhan tupsuttelen koriste-esineitä sillä, Mirja Poikkeus nauraa.

Kirkkonummelaisperheessä siivotaan pitkän parisuhteen tuomalla rentoudella ja tasa-arvoisesti.

– Meillä ei ole vakituista siivouspäivää, siivoamme aina silloin kun näyttää siltä, että on tarvetta. Olemme paljon viikonloppuisin reissussa, joten silloin on paljon muutakin tekemistä, Poikkeus tuumii.

Juttua korjattu: Jenni Vainion ammatti korjattu kevytyrittäjäksi.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi