Hyppää pääsisältöön

Theroux ja Amerikan vauvabisnes - adoptio maksaa 40 000 dollaria ja biologinen äiti jää usein lapsen elämään

Theroux ja Amerikan vauvabisnes
Theroux ja Amerikan vauvabisnes Kuva: Freddie Claire adoptio

Louis Theroux tutustuu Amerikan vauvabisnekseen ja adoption eri vaiheisiin. Prosessi on monivaiheinen, ja biologinen äiti pääsee vaikuttamaan, mille perheelle lapsi adoptoidaan. Äiti jää usein myös mukaan lapsen elämään.

Theroux ja Amerikan vauvabisnes -dokumentissa käy ilmi, että Amerikassa adoptioiden järjestely on miljardien liiketoimintaa. Asiaan perehtyneet toimistot käyvät juridisten neuvottelujen lisäksi herkkiä neuvotteluja adoptioehdokkaiden ja lapsestaan luopuvien äitien ja parien kanssa.

Osalla lapsista säilyy suhteet biologiseen äitiin. Tuolloin puhutaan avoimesta adoptiosta. Theroux tapaa perheen ja adoptioon lapsensa antavan äidin. Osapuolet tuntuvat tukevan toisiaan ja käyvät jatkuvaa keskustelua.


Käyn kaiken tämän läpi yksin. ― Et ole yksin, sinulla on meidät

― Tilanne on vaikea minulle. Hyvin ahdistava. En ole yhteyksissä lapsen isään. En tiedä, missä hän on. Käyn kaiken tämän läpi yksin, Patricia pohtii. ― Et ole yksin, sinulla on meidät, adoptiovanhemmiksi pyrkivä pari lohduttaa.

Biologinen äiti pääsee vaikuttamaan myös siihen, mikä perhe lapsen saa. Theroux'n haastattelema Patricia pohtii valintaa lapsettoman pariskunnan ja kolmen lapsen perheen välillä. Patriciasta tuntuu, että kolmen lapsen perhe olisi parempi. ― Pidän siitä, että perheessä on pienoinen kaaos. Se kasvattaa luonnetta.


Avoin adoptio on yhä suositumpi adoptiotapa Yhdysvalloissa. Vastasyntyneen hinta liikkuu kymmenissä tuhansissa. Siihen sisältyvät toimistojen kulut, lakimiesten palkkiot ja synnyttäjien elinkustannukset.

Theroux ja Amerikan vauvabisnes
Theroux ja Amerikan vauvabisnes Kuva: Freddie Claire adoptio

Adoptioita myyvän toimiston mukaan syitä lapsesta luopumiseen on monia. Voi olla kyse päihteistä tai vankeudesta. Mukana on myös pareja, joilla ei kerta kaikkiaan ole varaa lapseen.

Theroux ja Amerikan vauvabisnes
Theroux ja Amerikan vauvabisnes adoptio

Theroux ja Amerikan vauvabisnes -ohjelman esittely: Kalifornia on Yhdysvaltain adoptiomekka, missä vauvoilla käydään kauppaa melkein kuin millä tahansa kauppatavaralla. Kaliforniassa 85 prosenttia adoptioista tapahtuu yksityisesti ja alalla liikkuvat suuret rahat. Monet lapsettomat pariskunnat ovat valmiita maksamaan melkein mitä vain saadakseen haluamansa vauvan. Adoptioihin liittyy myös suuria moraalisia ongelmia, sillä monet köyhät ja yksinäiset tulevat äidit tuntevat painetta luopua lapsestaan suuren rahasumman toivossa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua