Hyppää pääsisältöön

Vappuaamun tunnelmia Ullanlinnanmäeltä – ”Aurinkoa ja plus 27”, hehkuttaa Ylioppilaskunnan Laulajat

Vappuaamun tunnelmia Ullanlinnanmäeltä.
Vappuaamun tunnelmia Ullanlinnanmäeltä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Yle TV1

TV1 keskiviikkona 1.5.2019 klo 9.05 - 9.50, Areenassa

Vappupäivää vietetään suorassa lähetyksessä Suomen suurimmalla piknikillä Helsingin Kaivopuistossa. Legendaarinen kuoro Ylioppilaskunnan Laulajat kajauttaa Ullanlinnanmäellä vapun juhlinnan käyntiin – säästä riippumatta.

”Aurinkoa ja plus 27 astetta toivotamme kaikille, olipa sää paikan päällä minkälainen hyvänsä”, kertoo juhliin valmistautuvan YL:n kuoronjohtaja Pasi Hyökki.

TV1 seuraa vapun perinteistä juhlintaa aamulla lähes tunnin mittaisessa suorassa lähetyksessä keskiviikkona 1.5. kello 9.05 alkaen. Ullanlinnanmäen ulkoilmajuhlassa esiintyy myös teekkariorkesteri Retuperän WBK. Ylioppilaskuntien edustajat pitävät puheita.

Kevätlauluja ja Gösta Sundqvistia

Ylioppilaskunnan Laulajat tarjoilee vappuna kymmenien vuosien aikana hyväksi hioutuneen ohjelman. Luvassa on perinteisiä kevätlauluja, serenadeja ja isänmaallisiakin teoksia.

”Yksi pieni osuus on Gösta Sundqvistin teoksia eli Leevi and the Leevingsin musiikkia, jota olemme viime vuosina esittäneet. Kokonaisuus on syvälle suomalaisuuteen käyvää musiikkia, mutta ei niin kansallisromanttista kuin mitä kevätohjelmisto perinteisimmillään voisi olla”, kuoronjohtaja Pasi Hyökki sanoo.

Vappuaamun tunnelmia Ullanlinnanmäeltä.
Ylioppilaskunnan Laulajat kajauttaa vapun juhlinnan käyntiin Pasi Hyökin johdolla. Vappuaamun tunnelmia Ullanlinnanmäeltä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Yle TV1

"Tämä vappurepertuaari opetetaan kuoron uusille jäsenille. Se on ohjelmistoa, jota YL:n jäsenen kuuluu osata aina – laulu lähtee missä tahansa tilanteessa.”

Ullanlinnanmäeltä Presidentinlinnaan

Keväinen ulkoilma asettaa laulajille omat rajansa. ”Ulkona kuuluu ihan kivasti, mutta huutamalla ei Ullanlinnamäkeä täyteen saa. Mahdumme sinne yhdessä Retuperän WPK:n kanssa ääneen – joskus jopa yhtä aikaa”, Hyökki tunnelmoi.

Kunnon kuorolainen valmistautuu vapun vaihtelevaan säähän.

”YL on aina tyylikkäänä, myös vappuna. Meillä on perinteiset vappuasut eli vaaleahkot, pitkät ulkotakit ja smart casual -tyyliä alla. Ullanlinnanmäeltä siirrymme perinteiseen tapaan Presidentinlinnaan. Meidät yleensä kutsutaan sisälle vappumunkille ja simalle.”

Rento tyyli ja letkeät juontajat

Pasi Hyökki on viettänyt vappua Ullanlinnanmäellä jo pienestä pojasta asti, kun hänen isänsä Matti Hyökki johti 80-luvulla Ylioppilaskunnan Laulajia.

”Muistan pienenä, kun vappuna on satanut vaakasuoraan lunta. Siitä huolimatta on oltu paikan päällä ja haettu se vapputunnelma tavalla tai toisella. Omana kuoronjohtajan aikanani ei sää ole päässyt yllättämään. Onneksi.”

”Vappuna on aina oma tunnelmansa, kun meillä hyvät ja letkeät juontajat. Tyyli on rento, hieman kieli poskessa -meiningillä. Ollaan iloisella mielellä ja odotetaan kesää.”

Miksi vietämme vappua?

Vappu on opiskelijoiden ja työläisten juhla. Se on karnevaali, joka juhlistaa kevään saapumista. Vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneeltä Walburg-nimiseltä abbedissalta, joka julistettiin pyhimykseksi toukokuun 1. päivänä.

Vapun juhlimisella on yllättävän pitkät perinteet.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.