Hyppää pääsisältöön

Alttoviulun lempeyksiä

Alttoviulisti Matthew Lipmanin sekä pianisti Henry Kramerin muodostama duo yhdistelee luontevasti uutta ja vanhaa ohjelmistoa. Sujuvat siirtymät romantiikan laulavuuksista ja soitinkokoonpanolle tehdyistä sovituksista kohti uudempaa ohjelmistoa muodostaa äänitteelle linjakkaan kokonaisuuden.

lipman äänitteen kansi
lipman äänitteen kansi Robert Schumann

Englantilaisen York Bowenin (1884–1961) yli sadanviidenkymmenen teoksen tuotannosta poimittu Fantasia kaartelee tekijälleen tuttuun tapaan venäläistä romantiikkaa sekä uusklassismia yhdistellen. Virtuoosista leikkisyyttä kuullaan Hollywood-säveltäjä Franz Waxmanin tutun näytöskappaleen Carmen fantasian alttoviulu-sovituksessa.

Aikamme musiikin soivuuksissa Lipman pääsee näyttämään muutoskykyään erilaisten soittotekniikoiden ja sointivärien parissa. Arditti-kvartetista ja monista muista yhteyksistä tutun alttoviulisti-säveltäjä Garth Knoxin (s. 1956) Fuga libre heijastelee bachmaisia fuugapirstaleita tekstuuri- ja värikatkelmissa.

Erityisen hyvin Lipmanin alttoviulun lämmin sointi ja melodialinjastojen hienostunut erittely tulee esille Robert Schumannin teoksessa Satukuvia op. 113.

Duo soittaa hyvin toisiaan kuunnellen. Pianisti Kramer tekee vakaata jälkeä, mutta tyytyy suosiolla säestäjän rooliin. Pääosaan nouseekin Lipmanin luonteva ja monipuolinen muusikkous. Hyvin tallennettu kokonaisuus vakuuttaa.

Ascent. Matthew Lipman, alttoviulu, Henry Kramer, piano. Cedille (CDR900001849)

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.