Hyppää pääsisältöön

Eurooppa kuohuu – Miten EU:n poliittiset ja talouden paineet ovat ravistaneet vallan kabinetteja?

Kolmiosainen dokumenttisarja kuvaa viime vuosien poliittisia ja taloudellisia myllerryksiä Euroopassa.
Välimeren yli pyrkivien satojen tuhansien pakolaisten joukko jakoi Euroopan. Kolmiosainen dokumenttisarja kuvaa viime vuosien poliittisia ja taloudellisia myllerryksiä Euroopassa. Kuva: European Council Newsroom 2019 / BROOK LAPPING PRODUCTIONS LTD Yle TV1,Eurooppa kuohuu

TV1 torstaisin 2. - 23.5.2019 klo 19.00 - 20.00, uusinta sunnuntaisin klo 13.30 ja maanantaisin klo 06.00, Areenassa

Eurooppa on kuohunut viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana pahiten sitten toisen maailmansodan. Euroopan Unionin piti yhdistää Euroopan maat, mutta yhtenäisyyttä ovat koetelleet brexit, yhteisvaluutta euron kriisi ja pakolaisuus.

Kolmiosainen brittiläinen dokumenttisarja Eurooppa kuohuu kuvaa poliittisia ja taloudellisia muutoksia sekä pakolaisuuden aiheuttamia paineita EU:ssa. Kuinka kovaa vallan kabineteissa on keskusteltu, neuvoteltu ja vakuuteltu?

Eurooppa kuohuu: Brexit

Dokumentin ensimmäisessä osassa kerrotaan, kuinka pääministeri David Cameronin konservatiivipuolue painosti Britannian EU-kansanäänestykseen. Pääministerin huippuneuvonantajat kertovat nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa keskusteluista, jotka johtivat brexit-kansanäänestykseen.

Painetta lisäsivät EU:n vaatimukset tiukemmasta yhteisestä sääntelystä, eurokriisi sekä pakolaistilanne. Mitä tapahtui Britanniassa ennen kohtalokasta päätöstä? Dokumentissa Euroopan huippujohtajat Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Nicolas Sarkozy ja Francois Hollande muistelevat keskustelujaan Cameronin kanssa.

Eurooppa kuohuu: Eurokriisi

Toisessa osassa pohditaan, miten yksi Euroopan pienimmistä talouksista, Kreikka, ajoi koko Euroopan konkurssin partaalle? Koko yhteisvaluutta euroa uhkasivat Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn näkemyserot Kreikan kriisin hoidosta. Neuvottelut olivat tiukat ja tunnelma niin tukala, ettei vahvimpien johtajien tunteenpurkauksiltakaan vältytty.

Eurooppa kuohuu: Pakolaiset

Dokumenttien kolmas osa käsittelee pakolaisuutta. Välimeren yli pyrkivien satojen tuhansien pakolaisten joukko jakoi Euroopan. Itä-Europan maat kieltäytyivät vastaanottamasta pakolaisia. EU oli Saksan johdolla toista mieltä: Liittokansleri Angela Merkel uskoi Saksan selviävän, mutta Ranskan presidentti François Hollande piti kiinni kiintiöistä.

Inside Europe: 10 Years of Turmoil. Tuotanto: Brook Lapping / BBC, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.