Hyppää pääsisältöön

Maskuniityn onnistunut soolodebyytti

Jo 90-luvulla Saksaan siirtynyt ja siellä paikkansa vakiinnuttanut käyrätorvisti Markus Maskuniitty on vihdoinkin julkaissut ensimmäisen soololevynsä. Kahden laajemman teoksen seuraksi on julkaisulle ripoteltu pienempiä kappaleita, joissa Maskuniitty pääsee esittelemään monipuolista osaamistaan.

maskuniitty äänitteen kansi
maskuniitty äänitteen kansi Markus Maskuniitty

Robert Schumannin sekä Camille Saint-Saënsin konserttikappaleet tasapainottelevat romanttisten laulavuuksien ja näyttävän virtuoositekstuurin välimaastossa. Maskuniitty liikuttelee vikkeläliikkeistä soolotekstuuria eheästi ja hyvällä soinnilla. Juoksutukset ja hypyt ovat kevyen ja helpon kuuloisia.

Robert Schumannin konserttikappaleessa neljälle käyrätorvisolistille sekä orkesterille pääsee koko vaskisektio näyttämään parastaan. Maskuniityn solistiseuraksi liittyvät Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesterin puhaltajat Martin Schöpfer, Kristofer Öberg ja Monica Berenguer Caro. Rytmisesti jäntevän ja melodisesti kirkkaasti kuultavan kvartetin yhteissoitossa on uljautta.

Reinhold Glièren konsertto on käyrätorvirepertuaarin kulmakiviä. Se jäi tekijänsä viimeiseksi valmistuneeksi orkesteriteokseksi, jonka valmistuessa 1950-luvun alussa Gliere oli 76-vuotias. Komeasti aukeneva teos on pullollaan tarttuvaa venäläisestä romantiikasta tuttua melodista kukintaa. Maskuniitty tekee konserttoon oman näköisensä kadenssin, mikä tuo soivuuteen mukavan lisäulottuvuuden. Kadenssin loppupuolen Maskuniitty sukeltaakin hykerryttävästi aivan instrumenttinsa alarekisteriin.

Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri soittaa Sakari Oramon johdolla mallikkaasti.

Schumann, Saint-Saëns & Glière. Markus Maskuniitty, käyrätorvi, Martin Schöpfer, käyrätorvi, Kristofer Öberg, käyrätorvi, Monica Berenguer Caro, käyrätorvi, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, joht. Sakari Oramo. Ondine (ODE1339-2)

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.