Hyppää pääsisältöön

Maskuniityn onnistunut soolodebyytti

Jo 90-luvulla Saksaan siirtynyt ja siellä paikkansa vakiinnuttanut käyrätorvisti Markus Maskuniitty on vihdoinkin julkaissut ensimmäisen soololevynsä. Kahden laajemman teoksen seuraksi on julkaisulle ripoteltu pienempiä kappaleita, joissa Maskuniitty pääsee esittelemään monipuolista osaamistaan.

maskuniitty äänitteen kansi
maskuniitty äänitteen kansi Markus Maskuniitty

Robert Schumannin sekä Camille Saint-Saënsin konserttikappaleet tasapainottelevat romanttisten laulavuuksien ja näyttävän virtuoositekstuurin välimaastossa. Maskuniitty liikuttelee vikkeläliikkeistä soolotekstuuria eheästi ja hyvällä soinnilla. Juoksutukset ja hypyt ovat kevyen ja helpon kuuloisia.

Robert Schumannin konserttikappaleessa neljälle käyrätorvisolistille sekä orkesterille pääsee koko vaskisektio näyttämään parastaan. Maskuniityn solistiseuraksi liittyvät Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesterin puhaltajat Martin Schöpfer, Kristofer Öberg ja Monica Berenguer Caro. Rytmisesti jäntevän ja melodisesti kirkkaasti kuultavan kvartetin yhteissoitossa on uljautta.

Reinhold Glièren konsertto on käyrätorvirepertuaarin kulmakiviä. Se jäi tekijänsä viimeiseksi valmistuneeksi orkesteriteokseksi, jonka valmistuessa 1950-luvun alussa Gliere oli 76-vuotias. Komeasti aukeneva teos on pullollaan tarttuvaa venäläisestä romantiikasta tuttua melodista kukintaa. Maskuniitty tekee konserttoon oman näköisensä kadenssin, mikä tuo soivuuteen mukavan lisäulottuvuuden. Kadenssin loppupuolen Maskuniitty sukeltaakin hykerryttävästi aivan instrumenttinsa alarekisteriin.

Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri soittaa Sakari Oramon johdolla mallikkaasti.

Schumann, Saint-Saëns & Glière. Markus Maskuniitty, käyrätorvi, Martin Schöpfer, käyrätorvi, Kristofer Öberg, käyrätorvi, Monica Berenguer Caro, käyrätorvi, Tukholman kuninkaallinen filharmoninen orkesteri, joht. Sakari Oramo. Ondine (ODE1339-2)

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.