Hyppää pääsisältöön

Niemisen koleat sävelet

Meri-Lapin jousikvartetti tekee Pohjois-Suomen alueella tärkeää kulttuuri-, hyvinvointi- ja koulutustyötä. Vuosikymmeniä yhdessä musisoineella nelikolla on hiljalleen kehittynyt omanlainen tummasti resonoiva sointinsa. Kvartetin kokoonpanot vaihtelevat aika ajoin, mutta sointi säilyy. Nyt kvartetti on tallentanut Kai Niemisen (s. 1953) kolme pohjoisen luonnosta innoittunutta teosta.

nieminen äänitteen kansi
nieminen äänitteen kansi Kai Nieminen (muusikko)

Niemisen enimmäkseen pimeydessä tarpovien teosten sävelistön voi nähdä heijastelevan pohjoisen pimeää vuodenaikaa. Valo kyllä tuikkii kahden teoksen tutun oloisessa otsakkeessa, mutta Niemisen laatimissa soivuuksissa sille ei juurikaan tilaa ole. 1990-luvun lopulla valmistunut I Can Hear Northern Lights rakentuu synkän ekspressiivisesti laulavan linjaston päälle. Viisitoista vuotta myöhemmin valmistunut Towards the Light on kokonaisuuden koruttomin teos. Valonsäikeitä voi hyvällä mielikuvituksella varustettu kuulija karussa ja koleassa teoksessa halutessaan kuulla.

Äänitteen laajin ja tuorein teos Gestures of Winter on valmistunut muutama vuosi sitten. Sarjan sulkevalta teokselta odottaisi jollain tavoin summaavaa ja huipentavaa otetta. Kahdenkymmenen minuutin tummasävyiseen jurotukseen mukaan syöksähtääkin yllättäen rytmisempää ainesta. Huipentavaa vaikutusta sillä ei kuitenkaan ole.

Meri-Lapin jousikvartetti soittaa sitoumuksella. Kvartetin soitossa on parhaimmillaan kuumotusta ja täyteyttä. Harmillista vain ettei se pääse Niemisen teoksissa näyttämään lämmintä pohjoisen sointiaan täydessä mittakaavassa.

Kai Nieminen. Gestures of Winter. Meri-Lapin jousikvartetti. Pilfink (JJVCD-204)

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.