Hyppää pääsisältöön

Niemisen koleat sävelet

Meri-Lapin jousikvartetti tekee Pohjois-Suomen alueella tärkeää kulttuuri-, hyvinvointi- ja koulutustyötä. Vuosikymmeniä yhdessä musisoineella nelikolla on hiljalleen kehittynyt omanlainen tummasti resonoiva sointinsa. Kvartetin kokoonpanot vaihtelevat aika ajoin, mutta sointi säilyy. Nyt kvartetti on tallentanut Kai Niemisen (s. 1953) kolme pohjoisen luonnosta innoittunutta teosta.

nieminen äänitteen kansi
nieminen äänitteen kansi Kai Nieminen (muusikko)

Niemisen enimmäkseen pimeydessä tarpovien teosten sävelistön voi nähdä heijastelevan pohjoisen pimeää vuodenaikaa. Valo kyllä tuikkii kahden teoksen tutun oloisessa otsakkeessa, mutta Niemisen laatimissa soivuuksissa sille ei juurikaan tilaa ole. 1990-luvun lopulla valmistunut I Can Hear Northern Lights rakentuu synkän ekspressiivisesti laulavan linjaston päälle. Viisitoista vuotta myöhemmin valmistunut Towards the Light on kokonaisuuden koruttomin teos. Valonsäikeitä voi hyvällä mielikuvituksella varustettu kuulija karussa ja koleassa teoksessa halutessaan kuulla.

Äänitteen laajin ja tuorein teos Gestures of Winter on valmistunut muutama vuosi sitten. Sarjan sulkevalta teokselta odottaisi jollain tavoin summaavaa ja huipentavaa otetta. Kahdenkymmenen minuutin tummasävyiseen jurotukseen mukaan syöksähtääkin yllättäen rytmisempää ainesta. Huipentavaa vaikutusta sillä ei kuitenkaan ole.

Meri-Lapin jousikvartetti soittaa sitoumuksella. Kvartetin soitossa on parhaimmillaan kuumotusta ja täyteyttä. Harmillista vain ettei se pääse Niemisen teoksissa näyttämään lämmintä pohjoisen sointiaan täydessä mittakaavassa.

Kai Nieminen. Gestures of Winter. Meri-Lapin jousikvartetti. Pilfink (JJVCD-204)

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.