Hyppää pääsisältöön

Prisma: Muisti – totta vai tarua? Voimmeko luottaa muistiimme ja muistoihimme?

Ihmisen muisti ei ole kuin tallenne. Muistot muuttuvat, mutta miksi näin tapahtuu?
Professori Gary L. Wells on tutkinut silminnäkijöiden muistin luotettavuutta. Ihmisen muisti ei ole kuin tallenne. Muistot muuttuvat, mutta miksi näin tapahtuu? Yle TV1,Prisma: Muisti - totta vai tarua?

TV1 keskiviikkona 1.5.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 5.5. klo 12.00 ja maanantaina 6.5. klo 23.05, Areenassa

Vaalimme muistojamme, sillä niiden avulla muistamme elämämme merkittävät tapahtumat. Muistot kertovat keitä me olemme. Vai kertovatko kuitenkaan?

Uudet tutkimukset ovat alkaneet esittää kysymyksiä ja havaintoja siitä, voimmeko sittenkään luottaa siihen, mitä uskomme omin silmin nähneemme ja millaisena tapahtumat muistamme.

Pitkään on ajateltu, että muisti olisi kuin nauhoitettu tallenne, joka voisi toistaa tietoja tarkasti. Todellisuudessa muistimme on usein hyvin viitteellinen. Saatamme pitää monia muistojamme tosina, mutta ne eivät välttämättä pidäkään paikkansa. Miksi muistot muuttuvat? Onko asialle neurologista selitystä?

Oikeat muistot ja valemuistot

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on dna-todisteiden avulla voitu kumota satoja tuomiota. Tapauksista 70 prosentissa silminnäkijä oli tunnistanut väärän henkilön. Muistitutkijat ovat tienneet jo pitkään, että silminnäkijätunnistukset eivät ole niin luotettavia kuin niiden on uskottu olevan.

”Tiesimme jo 1990-luvulla, ettei muisti ole kuin videonauha. Muistot muuttuvat ja ovat hauraita, mutta tieto sivuutettiin. Dna-testit muuttivat kaiken ja todistivat, että tutkijat olivat olleet oikeassa”, kertoo professori Gary L. Wells. Hän on kansainvälisesti tunnustettu silminnäkijöiden muistin asiantuntija.

Kanadalaisessa dokumentissa Prisma: Muisti – totta vai tarua? pureudutaan muistin toimintaan. Onko muisti absoluuttisen luotettava vai tuottaako se mielleyhtymiä asioista, joita ei ole oikeasti tapahtunut? Kysymys on tärkeä, sillä esimerkiksi oikeuslaitos ja käsitys minuudesta nojautuvat pitkälti siihen, mitä ja miten ihminen muistaa näkemänsä.

Tulisiko meidän hyväksyä se, että muistot ovat epätarkkoja ja hataria, sillä se tekee meistä inhimillisiä.

The Memory Mirage. Tuottaja: Josh Freed productions/CBC, Kanada, 2018. Lukijana on Jaana Pesonen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.