Hyppää pääsisältöön

Ronja Salmi suljetulla osastolla: "Tää huone on aika synkee, ja ero tonne osastolle on kyllä.. sen voi aistia"

Ronja Salmi käsittelee tässä jaksossa masennusta ja vierailee psykiatrisessa sairaalassa. Hänet suljetaan myös turvahuoneeseen, johon potilas siirretään, jos itsetuhoisuutta tai muihin kohdistuvaa uhkaa ei saada kuriin.

Psykiatrisen sairaalan sisustus on karuhko. Henkilökunta kertoo, että tarkoituskaan paikan ei ole tarkoituskaan olla liian mukava. - Tää ei ole varsinainen viihtymispaikka, vaan täällä ollaan hoidossa, koska jos meillä olisi hotelliolosuhteet se saattaisi olla aika raskas paikka palata itsekseen kotiin olemaan ahdistuneena.

Ronja Salmi
Ronja Salmi mielisairaalat

Jos esimerkiksi itsetuhoisuus äityy niin hallitsemattomaksi, että edes tiiviimpi muu seuranta ei riitä, silloin lääkärin arvion mukaan voidaan poikkeustilanteessa turvautua eristykseen.

...ne elokuvien mielikuvat pehmustetusta huoneesta ovat ainoastaan yksi huone suljetulla osastolla

Ronja suljetaan eristykseen. - Turvahuoneessa tuli nopeasti yksinäinen ja alakuloinen olo. - Oli helpottavaa ymmärtää, että ne elokuvien mielikuvat pehmustetusta huoneesta ovat ainoastaan yksi huone suljetulla osastolla. Pystyy kyllä kuvittelemaan sen elämäntilanteen, jossa voisi tuntea helpotusta siitä, että saisi sen huoneen ja rauhan. Tää huone on aika synkee, ja ero tonne osastolle on kyllä, sen voi aistia, Salmi kiteyttää.

Henkilökunta korostaa, että eristys ei ole hoitoa, vaan pakkotoimi, jota käytetään sairaalassa äärimmäisen harvoin.

Ronja Salmi haastattelee
Ronja Salmi haastattelee toimittajat

Mitä mietit, Ronja Salmi? -jaksossa haastatellaan useita masentuneita ihmisiä, jotka kertovat sairaudestaan, joka on monella krooninen. Salmi tekee ohjelmassa mm. BDI-testin, jolla testataan ihmisen masennustasoa. Kaikilla ihmisillä on toivottomuuden ja väsymyksen oireita, mutta sairaudeksi ne määritellään, kun ne vievät toimintakyvyn ja ilon elämästä.

Miksen mä voi kuolla nyt, että kaikki se paha lähtis pois― Ohjelmassa haastateltu nainen

Lue myös - yle.fi:stä poimittua