Hyppää pääsisältöön

Rydmanin kvartetto-sarja kantaa

Kari Rydmanin (s.1936) reilusti yli sata nimikettä sisältävä taidemusiikkituotanto levittäytyy seitsemälle vuosikymmenelle. Nyt taltioidut vuodenaikojen ympärille kietoutuvat kvartetot ovat valmistuneet muutaman vuoden ajanjakson kuluessa 2010-luvun alkupuolella. Yhdessä ne muodostavat kiinteän kokonaisuuden.

rydman äänitteen kansi
rydman äänitteen kansi Kari Rydman

Sääksmäki soi! -festivaalin yhteydessä syntynyt Rapola-kvartetti (Mirka Malmi ja Susanna Arminen, viulu, Sauli Kulmala, alttoviulu, Markus Pelli, sello) on aiemmin kantaesittänyt osan säveltäjän vuodenaikakvartetoista. Silloin virisi myös ajatus sarjan taltioimisesta kokonaisuudessaan.

Rydman luottaa yksiosaisissa kvartetoissaan hyvin laadittujen itsenäisten melodialinjastojen muodostamiin yhtäaikaisiin kudelmiin. Niiden tasapainoisesti soiva tekstuuri etenee alati pehmeäsointisesti ja jäntevästi. Syksy maalaa haikeutta, Talvi tanssahtelee ja Kevät rusottaa. Levollisimmin ja lempeimmin alkaa Kesä, kunnes se äkisti säpsähtää liikkeeseen. Vuodenaikakvartetot kantavat myös kokonaisuutena ja pitävät yllä kiinnostavuutensa yli puolen tunnin kokonaiskestonsa ajan.

Yksi huippuhetkistä on vuodenaikojen jälkeen äänitteelle aseteltu Epilogi. Rydmanin omiin hautajaisiinsa kirjoitettu koskettava teos soi selkein kaarroksin. Välillä tasaisesti eteenpäin soljuva sävelistö soi suurieleisemmin, toisinaan taaksepäin haikeasti katsoen ja pysähdellen. Merkityksellisesti sen matka jää ikään kuin kesken.

Rapola-kvartetti soittaa hyvin tallennetut teokset laadukkaasti. Erityisesti alarekisterissä vaeltava tekstuuri värähtelee vaikuttavasti. Napakasti ja selkeästi kirjoitetut esittelytekstit täydentävät kokonaisuuden.

Kari Rydman. 4 Strings – Seasons. Rapola-kvartetti. Pilfink (JJVCD-206).

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.