Hyppää pääsisältöön

Rydmanin kvartetto-sarja kantaa

Kari Rydmanin (s.1936) reilusti yli sata nimikettä sisältävä taidemusiikkituotanto levittäytyy seitsemälle vuosikymmenelle. Nyt taltioidut vuodenaikojen ympärille kietoutuvat kvartetot ovat valmistuneet muutaman vuoden ajanjakson kuluessa 2010-luvun alkupuolella. Yhdessä ne muodostavat kiinteän kokonaisuuden.

rydman äänitteen kansi
rydman äänitteen kansi Kari Rydman

Sääksmäki soi! -festivaalin yhteydessä syntynyt Rapola-kvartetti (Mirka Malmi ja Susanna Arminen, viulu, Sauli Kulmala, alttoviulu, Markus Pelli, sello) on aiemmin kantaesittänyt osan säveltäjän vuodenaikakvartetoista. Silloin virisi myös ajatus sarjan taltioimisesta kokonaisuudessaan.

Rydman luottaa yksiosaisissa kvartetoissaan hyvin laadittujen itsenäisten melodialinjastojen muodostamiin yhtäaikaisiin kudelmiin. Niiden tasapainoisesti soiva tekstuuri etenee alati pehmeäsointisesti ja jäntevästi. Syksy maalaa haikeutta, Talvi tanssahtelee ja Kevät rusottaa. Levollisimmin ja lempeimmin alkaa Kesä, kunnes se äkisti säpsähtää liikkeeseen. Vuodenaikakvartetot kantavat myös kokonaisuutena ja pitävät yllä kiinnostavuutensa yli puolen tunnin kokonaiskestonsa ajan.

Yksi huippuhetkistä on vuodenaikojen jälkeen äänitteelle aseteltu Epilogi. Rydmanin omiin hautajaisiinsa kirjoitettu koskettava teos soi selkein kaarroksin. Välillä tasaisesti eteenpäin soljuva sävelistö soi suurieleisemmin, toisinaan taaksepäin haikeasti katsoen ja pysähdellen. Merkityksellisesti sen matka jää ikään kuin kesken.

Rapola-kvartetti soittaa hyvin tallennetut teokset laadukkaasti. Erityisesti alarekisterissä vaeltava tekstuuri värähtelee vaikuttavasti. Napakasti ja selkeästi kirjoitetut esittelytekstit täydentävät kokonaisuuden.

Kari Rydman. 4 Strings – Seasons. Rapola-kvartetti. Pilfink (JJVCD-206).

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.