Hyppää pääsisältöön

Turun filharmonisen orkesterin Brahms-sarjan vahva päätös

Kapellimestari Leif Segestamin ja Turun filharmonisen orkesterin Brahms-sarja sulkeutuu. Sievästi valmistumisjärjestyksessä julkaistuista sinfonioista on vuorossa viimeinen neljäs sinfonia. Tutusti mukana on myös Leif Segerstamin omaa sävelistöä.

brahms äänitteen kansi
brahms äänitteen kansi Turun filharmoninen orkesteri

Segerstamin musiikin voi ajatella olevan kuin yksi suuri ja vuolaasti pärskivä sävelvirta, joka on liruteltu pienemmiksi teospuroiksi. Ajatus vahvistuu, kun vertailee uusinta äänitteellä olevaa sinfoniaa nro 295 vaikkapa aiempiin TFO:n kanssa tallennettuihin sinfonioihin nro 288, 289 ja 294. Voimallisesti ja enimmäkseen kovaäänisesti mylläävän härösävelistön vastapainoksi Segerstam sommittelee myös pieniä hiljentäviä suvantoja.

Keskiössä on tietenkin Brahmsin neljäs sinfonia. Se saa aiempien äänitteille tallennettujen sinfonioiden tavoin Turun filharmoniselta orkesterilta varman tulkinnan. Brahmsin sävelistö soi raikkaasti, mutta yksityiskohdiltaan huolitellusti. Orkesterin yhteissoitto on luontevaa, vaivatonta ja yhteen hitsautunutta. Soitinsektiot soivat puhtaasti ja keskenään tasapainoisesti. Yksilötason osaaminen puolestaan näkyy kantavissa soolo-osuuksissa. Segerstam tekee melodisen virran vasta- ja väliäänistä poimintoja pintatekstuuria rikastuttamaan. Neljännen sinfonian komea tulkinta summaa onnistuneen sarjan.

Tallennukset ovat hyvää jälkeä, mutta Turun konserttitalon vaatimatonta akustiikkaa ei parhainkaan ammattilainen pysty elvyttämään. Milloinkahan Turun kaupungin päättäjät heräävät tajuamaan, että kaupungissa toimii laadukas ammattiorkesteri, joka tarvitsee arvoisensa konserttisalin? Siitä orkesterin onnistunut Brahms-sarja on oiva osoitus.

Brahms & Segerstam IV. Tanja Nisonen, käyrätorvi, Turun Filharmoninen orkesteri, joht. Leif Segerstam. Alba (ABCD 420).

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

    Eero Lehtimäki (s. 1989) on saanut syntymälahjakseen positiivisuuden auran. Iloinen ja välitön Eero on toimissaan rajaton, hän on valmistunut musiikkiammattien lisäksi diplomi-insinööriksi ja harrastaa kaikkea mahdollista baletista purjehdukseen. Ensimmäisen kapellimestarikiinnityksensä hän aloitti Joensuussa syksyllä 2019.

  • Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Avet Terterjan oli omaääninen sinfonikko

    Maanista takomista, alkukantaisuutta ja hiiskuvia suvantoja. Näitä ja paljon muuta kuullaan armenialaisen Avet Terterjanin (1929–1994) kahdessa erikoislaatuisessa sinfoniassa. Terterjan rakensi 1960-luvun lopulla alkanutta sinfoniasarjaansa aivan elämänsä loppuun asti, mutta yhdeksättä sinfoniaa hän ei enää saanut viimeisteltyä.