Hyppää pääsisältöön

Turun filharmonisen orkesterin Brahms-sarjan vahva päätös

Kapellimestari Leif Segestamin ja Turun filharmonisen orkesterin Brahms-sarja sulkeutuu. Sievästi valmistumisjärjestyksessä julkaistuista sinfonioista on vuorossa viimeinen neljäs sinfonia. Tutusti mukana on myös Leif Segerstamin omaa sävelistöä.

brahms äänitteen kansi
brahms äänitteen kansi Turun filharmoninen orkesteri

Segerstamin musiikin voi ajatella olevan kuin yksi suuri ja vuolaasti pärskivä sävelvirta, joka on liruteltu pienemmiksi teospuroiksi. Ajatus vahvistuu, kun vertailee uusinta äänitteellä olevaa sinfoniaa nro 295 vaikkapa aiempiin TFO:n kanssa tallennettuihin sinfonioihin nro 288, 289 ja 294. Voimallisesti ja enimmäkseen kovaäänisesti mylläävän härösävelistön vastapainoksi Segerstam sommittelee myös pieniä hiljentäviä suvantoja.

Keskiössä on tietenkin Brahmsin neljäs sinfonia. Se saa aiempien äänitteille tallennettujen sinfonioiden tavoin Turun filharmoniselta orkesterilta varman tulkinnan. Brahmsin sävelistö soi raikkaasti, mutta yksityiskohdiltaan huolitellusti. Orkesterin yhteissoitto on luontevaa, vaivatonta ja yhteen hitsautunutta. Soitinsektiot soivat puhtaasti ja keskenään tasapainoisesti. Yksilötason osaaminen puolestaan näkyy kantavissa soolo-osuuksissa. Segerstam tekee melodisen virran vasta- ja väliäänistä poimintoja pintatekstuuria rikastuttamaan. Neljännen sinfonian komea tulkinta summaa onnistuneen sarjan.

Tallennukset ovat hyvää jälkeä, mutta Turun konserttitalon vaatimatonta akustiikkaa ei parhainkaan ammattilainen pysty elvyttämään. Milloinkahan Turun kaupungin päättäjät heräävät tajuamaan, että kaupungissa toimii laadukas ammattiorkesteri, joka tarvitsee arvoisensa konserttisalin? Siitä orkesterin onnistunut Brahms-sarja on oiva osoitus.

Brahms & Segerstam IV. Tanja Nisonen, käyrätorvi, Turun Filharmoninen orkesteri, joht. Leif Segerstam. Alba (ABCD 420).

Kuuntele Uudet levyt 30.4.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.