Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Rakkaat, raivostuttavat naapurit – lottovoittajien tarina Seitsemän nyt Areenassa

Mies (Vesa Vierikko) nojaa poskeaan auton tuulilasia vasten.
Varma Laakkonen (Vesa Vierikko) haaveilee uudesta autosta. Mies (Vesa Vierikko) nojaa poskeaan auton tuulilasia vasten. Kuva: Yle/Mari Männistö Vesa Vierikko,Seitsemän

Lottoaminen ja naapurikateus, siinäkö suomalaisten lempipuuhat? Näiden teemojen ympärillä pyörivät Areenaan julkaistavat sarjat Seitsemän (2001), Rivitaloelämää (1989) ja Kotirappu (1987). Sarjassa Seitsemän taloyhtiön kimppalottoporukka saa vuosien lottoamisen jälkeen 28,8 miljoonan markan jättipotin! Tuoko lottovoitto onnen? Kaikki kolme sarjaa ovat katsottavissa Areenassa vuoden ajan.

Sarja Seitsemän alkaa varsin tutulla puuhalla, taloyhtiön talkoilla. Vesa Salakari (Risto Kaskilahti) haaveilee uudesta työkalusta ja löytää oivan tavan tienata nopeasti tarvittavan rahamäärän. Mutta kannattiko kaupanteko?

Kun tuoreiden lottovoittajien tileille on rapsahtamassa reilut viisi miljoonaa markkaa, tuntuu siltä, että kaikki murheet katoavat! Pariskuntien avioliitto-ongelmat väistyvät unelmien edestä ja osa löytää viimein puhtia ikävästä työpaikasta irtisanoutumiseen. Uusi asunto ja uusi auto, mikäs muu toisi lottovoittajalle onnen!

Kolme miestä nujakoi kesällä.
Raha ei tuokaan autuutta. Näyttelijöinä Ilkka Heiskanen, Risto Kaskilahti ja Vesa Vierikko. Kolme miestä nujakoi kesällä. Kuva: Yle/Miska Reimaluoto Seitsemän,Ilkka Heiskanen,Risto Kaskilahti,Vesa Vierikko

Onni kuitenkin kääntyy, kun eripuraa ympärilleen kylvänyttä häntäheikkiä ammutaan. Tekijäksi on montakin ehdokasta, sillä lähes jokaisella taloyhtiön asukkaalla on jonkinlaista riitaa uhrin kanssa. Taloyhtiön puheenjohtaja, kaiken näkevä ja kuuleva Varma Laakkonen (Vesa Vierikko), alkaa mielenkiinnolla setviä rikosta.

Sarjan pääosissa ovat myös Hannele Laaksonen, Katja Kukkola, Sanna-Kaisa Palo, Ilkka Heiskanen, Kari-Pekka Toivonen, Merja Larivaara, Pekka Heikkinen, Juho Milonoff ja Satu Paavola. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Mika Ripatti ja Seppo Vesiluoma ja sen on ohjannut Ilkka Vanne.

Aitoa kasaria

Naapurisopua ei varsinaisesti pidetä yllä kasarihenkisissä sarjoissa Rivitaloelämää (1989) ja Kotirappu (1987). Rivitaloelämää seurataan 14 jakson verran, kun taas Kotirappua tehtiin 9 jaksoa.

Rivitaloelämää-sarjassa Marita (Sinikka Sokka) ja Ilpo (Ismo Kallio) muuttavat uuteen hienoon rivitaloasuntoon. Marita on sisustussuunnitelija ja Ilpo televisiosta tuttu juontaja ja elämä on mallillaan. Heidän yhteisellä lapsellaan on viimein oma huone, asuntoon on ostettu uusinta huutoa olevat kodinkoneet ja löytyypä Ilpolta matkapuhelinkin!

Uusi koti ja uudet kalusteet eivät kuitenkaan tuo seesteisyyttä, jota Marita elämäänsä kaipaa. Ei varsinkaan, kun sekä Ilpon tytär että Maritan poika päättävät myös muuttaa Ilpon ja Maritan luo. Vilkas Miia (Hanna-Loviisa Rabinowitsch), näsäviisas Juha (Aleksi Kalmakurki) ja angstinen teini Katja (Katri Sandholm) pitävät huolta, ettei uusperheen arki ole helppoa.

Tiedäksä, mikä on maailman ihanin sana? Anoppivainaa!― Marita sarjassa Rivitaloelämää (Sinikka Sokka)

Perhe-elämän ja naapuririitojen lisäksi Rivitaloelämää kertoo myös perheenjäsenten rooleista ja niiden rikkomisesta. Marita tienaa työllään hyvin, eikä koe tarvetta olla kotiäiti. Samaan aikaan anoppi uskoo, että lapsista voi tulla hyviä ja tottelevaisia kansalaisia vain, jos äiti on heitä kotona kaitsemassa.

Myös lapset pariskunnan edellisistä liitoista kaipaavat mennyttä. Onko uuden perheen perustaminen ihan tuhoon tuomittu idea?

Sarjan on käsikirjoittanut Ilse Rautio ja ohjannut Kristiina Repo.

Kotirappu-sarjassa tutkaillaan idyllisen betonisen Metsäkeitaan lähiön elämää. Lähiön asukkaat tuovat aidon oloisen tuulahduksen 1980-luvun tyylistä, työläisistä, naapurisuhteista ja arvomaailmasta. Pihalla lapset leikkivät hiekkalaatikolla ja nuoriso vanhassa autonrämässä. Iltaisin koko naapurusto maleksii grillillä. Talkoissa juodaan reilusti sahtia ja jaetaan juoruja.

Anttilat murehtivat vekseliä ja muita raha-asioita, kun taas Jaakkolan isäntä epäilee, että vaimolla on vieraita miehiä. Raha ja sen puute ovat yleisiä puheenaihe lähiössä. Ja nuoriso! Se kun on väistämättä pilalla.

Ja tälle lättähattuporukalle isännöitsijä puuhaa mellastustilaa mun osakkeeni vierestä!― Eelis Liimatainen sarjasta Kotirappu (Ahti Haljala)

Kotirapussa elävät Anttiloiden ja Jaakkoloiden lisäksi myös Eskolat, Makkoset, Liimatainen ja kaiken näkevä Tyyne Mattila.

Sarjan pääosissa ovat muun muassa Matti Viironen, Eriikka Magnusson, Martti Palo, Ulla-Maija Siikavire, Risto Salmi, Riitta Räty sekä Sylvi Salonen. Ohjelman on käsikirjoittanut ja ohjannut Jussi Niilekselä.

  • Areenan PlayStation 3 -sovelluksen toiminta loppuu tammikuun lopussa

    PlayStation 3:n Areena-tuki loppuu

    Areenan PlayStation 3 -sovellus lakkaa toimimasta ensi vuoden tammikuun lopussa. Sovelluksen lopettamispäätös johtuu siitä, että PlayStation 3 -laitteilla Areenan käyttö on ollut pysyvästi laskussa. Tällä hetkellä Areenaa käytetään viikossa noin neljällä tuhannella PS3-laitteella. PS3:n Areena-sovellus alkaa pian kertoa sovelluksen käynnistyksen yhteydessä sovelluksen tuen loppumisesta.

  • Areenan tallenteet suomalaisten käyttöön EU-alueella myös selaimella

    Areenan tallenteet EU-alueella myös selainpalvelussa

    Areenan käyttö EU-alueella etenee. Nyt EU:ssa matkailevien suomalaisten on mahdollista katsella ja kuunnella kaikkia tallenteita Areenan selainpalvelussa. Toissa vuonna Yle avasi Areenan mobiilisovellusten käytön kaikille kotipaikkansa vahvistaneille suomalaisille. Yle oli toinen yleisradioyhtiö EU:ssa ja ensimmäinen pohjoismainen julkisen palvelun yhtiö, joka toteutti tämän toiminnallisuuden.