Hyppää pääsisältöön

Jopa 92 prosenttia pulloista palautuu kauppaan – miksi palautuspullot ovat kierrätysmenestys?

Muovipullon aihioita
Tällaisista aihioista puhalletaan uusia muovipulloja. Muovipullon aihioita pullo

Janoiset suomalaiset palauttivat viime vuonna yhteensä 460 miljoonaa muovipulloa kauppoihin. Pulloista syntyy kierrättäjille tasainen virta raaka-ainetta.

Palautusautomaatin takahuoneessa pullot tipahtelevat litistettyinä pahvilaatikoihin, joissa ne kuljetetaan paalattavaksi. Palpa myy 70 prosenttia pulloista muovinjalostustehtaille Saksassa ja Latviassa. Limupullot voivat saada uuden elämän polyesterivaatteena tai uusina ruokapakkauksina.

Myös Suomessa on tehdas, jossa pulloista tehdään uutta muovia. Pramia Plasticin vastaanottohallissa Toholammilla ei haise pahalta, vaan ilmassa leijuu imelä sokeriliemen tuoksu.

- Kierrättäjän on helppo käsitellä pulloja. Se on hyvälaatuista raaka-ainetta, kaikki samaa PET-muovia, kertoo Pramia Plasticin toimitusjohtaja Marko Mäkinen

Pullopaaleja
Pramia Plastic vastaanottaa ja käsittelee miljoonia muovipulloja viikossa. Kuvassa toimitusjohtaja Marko Mäkinen. Pullopaaleja Pramia

Pullopaaleja syötetään linjastoon yötä päivää. Optinen lajittelukone jakaa pullot kirkkaisiin ja värillisiin. Pullomuovi rouhitaan hiutaleiksi, jotka pestään ja kuivataan. Korkit erotellaan PET-muovin seasta kelluttamalla.

Puhdistettu muovi sulatetaan pieniksi palleroiksi, joista voi työstää uusia muovituotteita. Pullomuovin historia tunnetaan niin tarkasti, ettei sen käytöllä ole juuri rajoituksia. Siitä voidaan tehdä myös elintarvikepakkauksia.

Kirkas muovi on arvokkainta, koska sen käyttötarkoitukset ovat monipuoliset. Siitä valmistetaan pulloja ja jauhelihapakkauksia. Värillisyys kaventaa jalostusmahdollisuuksia, koska väriaineita ei voida poistaa muovista. Värillisistä pulloista tehdään pakkausvannetta, jota käytetään sahateollisuudessa kuormien pakkaamiseen.

Pullojen tehokas jatkojalostus on mahdollista, koska pullot on suunniteltu kierrätettäviksi. Juomapakkausten suunnittelijoita kannustetaan tuomaan markkinoille tuotteita, jotka sopivat kierrätykseen. Palpa asettaa tiukat rajat sille, millaisia pulloja saa tuoda markkinoille. Juomatuottajat sitoutuvat suunnittelemaan kierrätettäviä pulloja ja pantillisuus taas sitouttaa kuluttajat kierrätysketjuun. Näin päästään huimiin kierrätyslukemiin. Parhaina vuosina pulloista palautuu 92 prosenttia.

Palpan ohjeita pakkausten suunnittelijoille.
Palpa määrää, millaisia pakkauksia palautusjärjestelmään tulee. Palpan ohjeita pakkausten suunnittelijoille. Palpa

Pakkausvannetta
Värillisistä pulloista valmistetaan vihreää pakkausvannetta. Pakkausvannetta pakkausmateriaalit

Suomalaiset saavat 280 miljoona kuitteina.
Suomalaiset lunastavat vuodessa 280 miljoonaa euroa palautuspantteina. Suomalaiset saavat 280 miljoona kuitteina. pantit

Katso, miten pulloja kierrätetään Suomessa!

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.