Hyppää pääsisältöön

Radion sinfoniaorkesterin tuleva ylikapellimestari on Nicholas Collon

Nicholas Collon, kapellimestari
Nicholas Collon, kapellimestari Kuva: Jim Hinson nicholas collon

Radion sinfoniaorkesterin tulevaksi ylikapellimestariksi on valittu englantilainen Nicholas Collon. Hän aloittaa tehtävässään syksyllä 2021, kun nykyisen ylikapellimestari Hannu Linnun sopimuskausi päättyy.

Nicholas Collon on nyt perustamansa Aurora -orkesterin ylikapellimestari Lontoossa, Residentie -orkesterin ylikapellimestari Haagissa sekä Gürzenich -orkesterin päävierailija Kölnissä. Haagin ylikapellimestarikausi päättyy heinäkuussa 2021.

”Olen valtavan iloinen päästessäni mukaan Radion sinfoniaorkesterin seuraavaan vaiheeseen. Johdin RSO:a ensi kerran maaliskuussa 2017 ja vaikutuin orkesterin teknisestä taituruudesta, hämmästyttävästä tarkkuudesta, intohimosta, musikaalisuudesta sekä eri musiikkityylien syvällisestä tuntemuksesta”, Collon sanoo.

“Odotan innolla, että voin tuoda oman panokseni hienoon suomalaiseen musiikkikulttuuriin, joka ammentaa Sibeliuksen ja hänen jälkipolviensa musiikista. Minua innostaa myös orkesterin muusikoiden kyky ja jano heittäytyä mukaan minkä tahansa ohjelmiston haasteisiin. Uskon, että voimme yhdessä jatkaa rakentamista tälle ainutlaatuiselle perustalle ja näyttää, mitä 2000-luvun sinfoniaorkesteri voi olla ja mitä sen pitää olla.”

Pysyvien kiinnitystensä lisäksi Collon on vieraillut johtamassa merkittäviä orkestereita, kuten Lontoon Philharmonia -orkesteria, Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria, Ensemble intercontemporain -nykymusiikkiorkesteria sekä Birminghamin sinfoniaorkesteria. Oopperaa Collon on johtanut mm. Englannin Kansallisoopperassa ja Kölnin oopperassa. Opintonsa hän suoritti Eton Collegessa ja Cambridgen yliopistossa.

Muusikoiden valinta

Nicholas Collonin monipuolinen ohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin, ja hänen tulkintaansa eri aikakausien teoksista on kiitetty traditiotietoisiksi ja vaikuttaviksi.

”Tässä mielessä hän jatkaa RSO:n ylikapellimestareiden perinteitä luontevalla tavalla. BBC:n Proms -lähetysten myötä olemme saaneet nauttia myös Collonin loistavista taidoista ja ideoista mediassa. Arvostettu kansainvälinen kapellimestari on lisäksi uusi vahva valttikortti suomalaisen musiikin esiintuomisessa”, sanoo intendentti Tuula Sarotie.

RSO on kansainvälistynyt viime vuosina voimakkaasti muutenkin – orkesterin muusikot edustavat kahtatoista eri kansallisuutta ja työkieli on jo pitkään ollut englanti.

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin valinnan tekevät orkesterin muusikot. Collonin valinta oli yksimielinen. Jo ensivierailullaan maaliskuussa 2017 kapellimestari teki RSO:n muusikoihin suuren vaikutuksen. “Ilmapiiri oli poikkeuksellisen inspiroitunut heti harjoitusten alkaessa ja konsertti oli yksi viime vuosien huippuhetkistä”, kuvaa Tuula Sarotie.

”Collon on erittäin taitava kapellimestari, joka kykenee auttamaan muusikoita huippusaavutuksiin. Hänen musisointinsa on luonnollista sekä spontaanisti hetkessä elävää ja inspiroivaa. Olemme seuranneet kiinnostuksella hänen ohjelmistosuunnitteluaan ja projektejaan Aurora-orkesterin kanssa”, kertoo orkesterivaltuuskunnan puheenjohtaja ja viulisti Maria Puusaari.

Aurora-orkesteri on saavuttanut Collonin taiteellisessa ohjauksessa vakiintuneen suosion niin Isossa-Britanniassa kuin muuallakin. Jokin aika sitten tämä Lontoon Kings Place -konserttitalossa toimiva orkesteri aloitti 5-vuotisen konserttisarjan, jossa he esittävät kaikki Mozartin pianokonsertot. Aurora tekee läheistä yhteistyötä myös Southbank -konserttikeskuksen kanssa, missä heillä on konsertin uusia muotoja tutkiva “Orchestral Theatre” -sarja. BBC Proms -festivaalilla Aurora on esiintynyt vuosittain vuodesta 2010 lähtien.

RSO:n tehtävä suomalaisen musiikkikulttuurin kehittäjänä ja ylläpitäjänä säilyy englantilaisenkin ylikapellimestarin toimikaudella.

”Collon paneutuu Suomen musiikkielämään perusteellisesti lähivuosina ja tuo siihen oman vahvan panoksensa. Hänellä on jo pitkä ja intohimoinen suhde Sibeliuksen teoksiin”, kertoo Tuula Sarotie.

Nicholas Collon johtaa RSO:a 17.5.2019 Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Julian Andersonin Fantasias, Hector Berlioz’n Fantastinen sinfonia sekä Maurice Ravelin pianokonsertto, jonka solistina esiintyy Fazil Say. Tulevalla kaudella Collon vierailee RSO:n kapellimestarina helmikuussa 2020, jolloin kuullaan mm. Pekka Kuusiston esittämä Thomas Adès’n viulukonsertto ja Kalevi Ahon Sinfoniset tanssit.

 • Oona Koivukangas, sello

  Oonan konserttikappale on Dvořákin Rondo.

  Oona Koivukangas (s. 2003) aloitti sellonsoiton opiskelun 6-vuotiaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ensin Marion Göbelin ja myöehmmin Tuomas Lehdon johdolla. Vuonna 2018 Oona jatkoi Lehdon ohjauksessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Oona on myös Selloakatemian oppilas. Oona on osallistunut mm.

 • Venla Lahti, kontrabasso

  Venla esittää RSO:n kanssa Bottesinin kappaleen.

  Venla Lahti aloitti kontrabasson soiton vuonna 2009 Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Siellä hän opiskeli pääosin Tarja Nybergin johdolla. Syksyllä 2017 Venla jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, jossa hänen opettajanaan toimii Lasse Lagercrantz. Venla on esiintynyt paljon sekä solistina että kamarimusiikkikokoonpanoissa. Orkesterikokemusta Venlalle on kertynyt mm.

 • Ilona Turriago, trumpetti

  Ilona esittää Goedicken Konserttietydin.

  Ilona puhalsi trumpettiin ensi kerran 3-vuotiaana Lieksan Vaskiviikon lastenkonsertin soitinkokeilussa. Punaisen taskutrumpetin sointi viehätti, joten Ilona aloitti soittamisen 5-vuotiaana Aki Välimäen johdolla. 6-vuotiaana Ilona jatkoi opiskelua Tampereen konservatoriossa, jossa häntä ovat opettaneet Tapio Kilpinen ja Juha Untala, sekä viimeiset kaksi vuotta Aki Välimäki.

 • Lilja Haatainen, viulu

  Lilja esittää Christian Sindingin kappaleen.

  Kempeleläinen Lilja Haatainen (s. 2011) aloitti viulunsoiton 3-vuotiaana Suzukikoulu Oktaaviassa Oulussa. Vuodesta 2017 hän on opiskellut Oulun konservatoriossa Mervi Kyrkin johdolla. Lisäksi Lilja opiskelee Viuluakatemiassa Elina Vähälän ja Janne Malmivaaran ohjauksessa. Lilja on ehtinyt esiintyä jo monissa tapahtumissa ja keväällä 2019 hänet valittiin mm.