Hyppää pääsisältöön

Kertakäyttömuovia ja muovipusseja sataa mikromuovipölynä luontoon

muovipussi lentää sinisellä taivaalla
muovipussi lentää sinisellä taivaalla Kuva: Yle mikromuovit,muovi,I love muovi

Maailmassa on toisen maailmansodan jälkeen valmistettu niin paljon muovia, että koko maapallon voisi kääriä kelmuun. Ja näyttää siltä, että juuri niin olemme tahtomattamme tekemässä. Jopa koskemattomia vuorenrinteitä kaukana asutuksesta peittää mikromuovipöly.

– Kaikki me olemme joskus nähneet muovipussin lepattamassa aitaa vasten ja sitten huomannut sen kadonneen. Me halusimme selvittää, mihin muovi päätyy, sillä eihän se oikeasti mihinkään katoa, kertoo skotlantilaisen Strathclyden yliopiston tutkija Steve Allen tutkimuksensa alkusysäyksestä.

Allenin tutkimusryhmä selvitti, miten paljon mikromuovia päätyy asumattomille vuorenrinteille Pyreneiden vuoristossa Ranskassa.

– Tottakai odotimme löytävämme sieltä jonkin verran muovia, mutta emme missään nimessä niin paljon kuin sitä lopulta löytyi, Allen kertoo.

Neliömetrin kokoisiin kerääjiin tarttui keskimäärin 365 mikromuovinpalaa päivässä. Se on samaa luokkaa kuin suurissa kaupungeissa kuten Pariisissa ja Dongguanissa Kiinassa.

Alle 20 grammaa painava muovipussi on kuin luotu liitämään. Katso, miten muovi karkaa luontoon ja päätyy mikromuoviksi. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Mutta mistä Pyreneiden rinteitä peittävä mikromuovi on peräisin? Lähimmät kylät ovat 7 kilometrin päässä ja lähin suuri kaupunki Toulouse on yli 100 kilometrin päässä. Miten pitkiä matkoja mikromuovi voi lentää?

Saharan hiekkapöly lentää yli Atlantin

Viime viikolla Suomessa nähtiin poikkeuksellisen upeita, verenpunaisia aamu- ja iltaruskoja. Ne johtuivat siitä, että Saharan aavikolta Afrikasta kulkeutuu nyt yläilmakehässä hiekkaa Euroopan ylle, aina Lappiin asti. Isossa-Britanniassa samainen Saharasta kulkeutunut hiekkapöly ropisi sateena autojen päälle.

– Tiedetään, että hiekkapöly voi kulkeutua jopa Atlantin yli, mutta kukaan ei tiedä, miten mikromuovi liikkuu ilmakehässä, selittää tutkimustohtori Deonie Allen ranskalaisesta EcoLab-tutkimuslaitoksesta.

Vuorenrinteet, joilta näytteet Ranskassa kerättiin, ovat kaukana ihmisasutuksesta, joten mikromuovin on täytynyt tulla sinne kauempaa.

Näytteet kerättiin talvella. Ja on mahdollista, että mikromuoveja löytyisi vielä enemmän kesällä, jolloin kuivempi ilma saa aikaan sen, että muovi nousee helpommin maasta tuulen mukaan.

– Jos muovi voi kiivetä 1,5 kilometrin korkeuteen asumattomille vuorenrinteille ainakin 100 kilometrin päähän alkuperäisestä lähteestään, sitä leijuu teoriassa ihan kaikkialla ilmassa, Deonie Allen toteaa.

Myös Suomessa mikromuovia hengitysilmassa

Pienimmillään Pyreneiltä löytyneet mikromuovit olivat 10 mikrometriä. Siis samankokoisia kuin pääosa hiukkasista kevätpölyssä. Vertailun vuoksi ihmishius on keskimäärin 70 mikrometriä paksu.

– Mikromuovista on tullut ilmansaaste. Me myös hengitämme sitä, Deonie Allen toteaa.

Myös meillä Suomessa tutkijat ovat löytäneet mikromuovia ilmasta - luonnonkauniilla Seilin saarella.

mikromuovin palanen makrokuvassa
Pyreneiden vuoristosta löytynyttä mikromuovia. mikromuovin palanen makrokuvassa Kuva: Steve Allen mikromuovit

Suurin osa Ranskassa löytyneistä mikromuoveista oli polystyreeniä, polyetyleeniä ja polypropeiinia – siis tavallisia muovityyppejä, joita käytetään etenkin kertakäyttömuoveissa ja muovikasseissa.

Ensi kerran kun näet muovipussin lepattamassa aitaa vasten tai leijumassa vastaan kadulla, niin nappaa se kiinni ja heitä muovinkeräysastiaan. Estetään muovin ikuinen elämä luonnossa ja laitetaan se kiertoon!

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.