Hyppää pääsisältöön

Kommentti: Lil Nas X on herkullinen ajankuva siitä, miten musiikki ei enää mahdu yhden genren muottiin

Lil Nas X promokuva ja Old Town Road -levykansi, jossa on kaksi hevosta.
Lil Nas X on vuoden puhutuin netti-ilmiö. Lil Nas X promokuva ja Old Town Road -levykansi, jossa on kaksi hevosta. Lil Nas X

Viraalihitiksi muodostunut Old Town Road sekoittaa countryn ja rapin kuvastot tavalla, joka saa kuuntelijan hämmentymään.

Lil Nas X, eli Montero Lamar Hill on parasta, mitä popmusiikissa on tapahtunut aikoihin.

Old Town Roadin kierous osoittaa, miten alati kehittyvää popkulttuuria on mahdotonta asettaa vakavamielisten listausten raameihin. Vielä paremmaksi kappaleen tekee se, miten se saa genre-vannoutuneet kärvistelemään.

Kappaleen elinkaari on kaikin puolin epätavanomainen.

Järjellä ajateltuna sen ei koskaan olisi pitänyt tulla niin suosituksi kuin se on, mutta juuri siksi se kuvaa aikaamme niin loistavasti. Tuntemattomasta 20-vuotiaasta atlantalaisräppäristä nousi sosiaalisen median, meemin ja kohun avulla striimausennätyksiä murskaava artisti, joka hiljattain allekirjoitti levytyssopimuksen.

Kappale pohjautuu 19-vuotiaan hollantilaisen tuottajan Young Kion nettikatalogista ostettuun biittiin. Tekijän mukaan se oli hänen poisheittämänsä kyhäelmä, jonka Lil Nas X osti käyttöönsä 30 dollarilla.

Alle kaksiminuuttinen kappale edustaa aikakautta, jolloin musiikkityylit sulautuvat yhä enemmän yhteen. Se alkaa banjon säestyksellä, joka on poimittu Nine Inch Nails -rock-yhtyeen kappaleesta.

Teksteissä country-kuvasto sekoittuu räppäreiden maailmankuvaan, kun Lil Nas X räppää Guccin cowboy-hatuista, Porscheista ja yskänlääkkeestä sekoitettavasta lean-juomasta. Kertosäe kuitenkin kajahtaa korostetusti country-tyyliin.

Tyyliltään kappale edustaa sekä hip hopia että countrya, mutta kumpaakin pilke silmäkulmassa.

Katso myös YleX Music -kanavan video Lil Nas X:stä.

Hip hopin suosio on ajanut ohi popista ja rockista, minkä seurauksen hip hopin vaikutukset kuuluvat nyt kaikkialla.

Post Malone sekoitti Rockstar-hitillään rockin tyylikuvastoa nykyaikaseen rap-musiikkiin samassa hengessä kuin Old Town Road tuo mukaan countryn.

Myös genren ulkopuolelta tulleet artistit ovat alkaneet hyödyntää musiikkityyliä, joka hallitsee soittolistoja. Näkyvimmin sen on tehnyt Ariana Grande tuoreella 7 Rings -kappaleella, joka Sound of Music -kappaleen lisäksi lainaa hip hop -kulttuuria aina puhetyyliä ja tuotantoa myöten.

Räppäri on kertonut työstäneensä kappaletta epätoivoisessa tilanteessa, kun hän asui siskonsa luona keskeytettyään opiskelut ollakseen artisti. Kappale edusti Lil Nas X:lle cowboy-henkistä vapautta olla artisti ja kulkea omaa tietään, jonka päässä toivon mukaan siintää menestys.

Kappale alkoi saada tuulta alleen TikTok-sovelluksen kautta. Kappale alkoi levitä meemivideoissa, joissa tavallisista nuorista kuoriutuu cowboy-hahmoja.

Kappale on oppikirjamainen esimerkki siitä, miten kappaleesta luodaan viraali-ilmiö. Keskeistä oli se, että Lil Nas X ymmärsi logiikan viraalihittien taustalla. Aiemmin hän ylläpiti Twitterissä suosittua huumoritiliä, jonka avulla hän omaksui tavan puhutella yleisöään.

Kun kappale sai huomiota sosiaalisessa mediassa, se alkoi kerätä kuunteluja myös striimauspalveluissa. Yhtäkkiä kappale alkoi nousta Billboardin Hot 100, Country ja R&B -listauksilla.

Kappaleen ympärillä on kinasteltu siitä, mitä genreä se oikeastaan edes edustaa.

Country-fanaatikoille se ei ole tarpeeksi countrya, minkä vuoksi kappale vaadittiin poistettaviksi Billboardin listauksesta. Lopulta Billboard teki niin ja vetosi siihen, ettei “kappale nykyisessä muodossaan sisällä riittävästi country-musiikin tunnusmerkkejä”.

Epämääräinen linjaus ei mennyt country-piirien ulkopuolisten jakeluun. Epäselväksi jäi, mikä tekee musiikista tarpeeksi countrya.

Vielä viime vuonna Billboardin country-listalle kelpuutettiin peräti 34 viikon ajaksi newyorkilaisen pop-laulajan Bebe Rexhan Meant To Be -kappale, jolla kuitenkin on mukana country-yhtye Florida Georgia Line.

Old Town Roadin vetäminen pois listoilta kuitenkin herätti huomiota. Justin Bieber osoitti tukensa hehkuttamalla kappaletta Instagramissa ja country-artistina tunnettu Billy Ray Cyrus ratsasti hätiin työstämällä remix-versionsa kappaleesta.

Viimeisimpänä Old Town Roadin kyytiin hyppäsi myös Diplo, joka tuotti remixistä vielä uuden remixin. Viikkoa aiemmin hän julkaisi myös country-vaikutteisen EDM-kappaleen So Long.

Old Town Road laukkaa nyt eteenpäin kolmen version voimin, mutta kappaleen elinkaari tuskin päättyy vielä tähän. Myös räppäri Young Thug on vihjaillut omasta remixistään.

Ainakaan se ei jää viimeiseksi kappaleeksi, joka yhdistää countryn ja hip hopin. Aikakautena, jolloin genrerajat hämärtyvät entisestään musiikin pakottaminen lokeroon tuntuu yhä turhanpäiväisemmältä.

Lopulta musiikki on kuitenkin musiikkia, oli sen päälle lyöty mikä leima tahansa.