Hyppää pääsisältöön

Mitä sinä pelkäät? Miksi? Kerro kokemuksistasi

Mitä sinä pelkäät? MIksi?
Mitä sinä pelkäät? MIksi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle pelko

Pelko on yksi ihmisen perustunteista. Se varoittaa meitä vaarasta. Mitä sinä pelkäät ja miksi? Millaisessa tilanteessa olet kokenut pelkoa? Rajoittaako pelko elämääsi jollakin tavalla?

“Pelko erotetaan ahdistuneisuudesta siten, että pelko tapahtuu tässä ja nyt. Pelon kohde on joku todellinen vaara, jonka kohtaamme”, kertoo käyttäytymisgenetiikan professori Iiris Hovatta Helsingin yliopistosta.

Pelko on tunne, joka edistää eloonjäämistä. Se auttaa meitä käyttäytymään pelottavassa tilanteessa ja selviytymään siitä.

“Pelko saa meidät reagoimaan uhkiin sen suuruuden vaatimalla tavalla. Pakenemalla, suojautumalla vaaralta tai välttämällä riskejä”, sanoo Hovatta Helsingin yliopistosta.

Ahdistuneisuushäiriöissä pelon kohde voi olla epämääräisempi. Pelko voi suuntautua tulevaisuuteen ja olla voimakasta ja pitkittynyttä.

“Usein ahdistuneisuushäiriöihin liittyy välttämiskäyttäytyminen: ihminen alkaa välttää tilanteita, joissa pelko muuttuu kestämättömäksi. Se on huono asia ihmisen oman elämän kannalta”, kertoo Hovatta.

Altistushoitoa voi toteuttaa myös virtuaalisesti

Todellinen ja kuviteltu ärsyke saa aikaan samanlaisen reaktion aivoissa. Ihmisen aivoissa tapahtuu jatkuvasti pelko-oppimista, joka perustuu pelkoehdollistumiseen.

“Usein paniikkihäiriöpotilaat saavat paniikkikohtauksen tietyssä paikassa esimerkiksi ruuhkabussissa tai ruokakaupassa. Se saattaa häiritä hyvin paljon näiden henkilöiden elämää”, sanoo Hovatta.

Altistushoitoa voi toteuttaa myös virtuaalisesti, ja sitä voidaan käyttää erilaisten pelkojen hoitamiseen kuten sosiaalisten tilanteiden pelko, julkisten paikkojen pelot, lentopelko, korkeanpaikan kammo, hämähäkkipelko ja ahtaan paikan kammo.
Altistushoidosta on saatu hyviä tuloksia.

Mitä sinä pelkäät ja miksi? Millaisessa tilanteessa olet kokenut pelkoa? Rajoittaako pelko elämääsi jollakin tavalla? Oletko voittanut jonkun pitkäaikaisen pelon kuten vaikkapa lento- tai hämähäkkipelon? Miten suhtaudut toisten pelkoihin?

Kerro kokemuksistasi keskiviikkoon 15.5. mennessä. Vastaustasi voidaan käyttää Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa tai siihen liittyvissä artikkeleissa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee pelkoa torstaina 23.5. Jakso on kuunneltavissa Yle Areenassa ja kello 12.10 Yle Radio 1:ssä.

Täytä lomake.
 • Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

  Book Forum Mosul -radioessee Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen

  Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet. Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa.

 • Hartauspuhujat syyskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat syyskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset elokuussa

  Jumalanpalvelukset elokuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.