Hyppää pääsisältöön

Mitä sinä pelkäät? Miksi? Kerro kokemuksistasi

Mitä sinä pelkäät? MIksi?
Mitä sinä pelkäät? MIksi? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle pelko

Pelko on yksi ihmisen perustunteista. Se varoittaa meitä vaarasta. Mitä sinä pelkäät ja miksi? Millaisessa tilanteessa olet kokenut pelkoa? Rajoittaako pelko elämääsi jollakin tavalla?

“Pelko erotetaan ahdistuneisuudesta siten, että pelko tapahtuu tässä ja nyt. Pelon kohde on joku todellinen vaara, jonka kohtaamme”, kertoo käyttäytymisgenetiikan professori Iiris Hovatta Helsingin yliopistosta.

Pelko on tunne, joka edistää eloonjäämistä. Se auttaa meitä käyttäytymään pelottavassa tilanteessa ja selviytymään siitä.

“Pelko saa meidät reagoimaan uhkiin sen suuruuden vaatimalla tavalla. Pakenemalla, suojautumalla vaaralta tai välttämällä riskejä”, sanoo Hovatta Helsingin yliopistosta.

Ahdistuneisuushäiriöissä pelon kohde voi olla epämääräisempi. Pelko voi suuntautua tulevaisuuteen ja olla voimakasta ja pitkittynyttä.

“Usein ahdistuneisuushäiriöihin liittyy välttämiskäyttäytyminen: ihminen alkaa välttää tilanteita, joissa pelko muuttuu kestämättömäksi. Se on huono asia ihmisen oman elämän kannalta”, kertoo Hovatta.

Altistushoitoa voi toteuttaa myös virtuaalisesti

Todellinen ja kuviteltu ärsyke saa aikaan samanlaisen reaktion aivoissa. Ihmisen aivoissa tapahtuu jatkuvasti pelko-oppimista, joka perustuu pelkoehdollistumiseen.

“Usein paniikkihäiriöpotilaat saavat paniikkikohtauksen tietyssä paikassa esimerkiksi ruuhkabussissa tai ruokakaupassa. Se saattaa häiritä hyvin paljon näiden henkilöiden elämää”, sanoo Hovatta.

Altistushoitoa voi toteuttaa myös virtuaalisesti, ja sitä voidaan käyttää erilaisten pelkojen hoitamiseen kuten sosiaalisten tilanteiden pelko, julkisten paikkojen pelot, lentopelko, korkeanpaikan kammo, hämähäkkipelko ja ahtaan paikan kammo.
Altistushoidosta on saatu hyviä tuloksia.

Mitä sinä pelkäät ja miksi? Millaisessa tilanteessa olet kokenut pelkoa? Rajoittaako pelko elämääsi jollakin tavalla? Oletko voittanut jonkun pitkäaikaisen pelon kuten vaikkapa lento- tai hämähäkkipelon? Miten suhtaudut toisten pelkoihin?

Kerro kokemuksistasi keskiviikkoon 15.5. mennessä. Vastaustasi voidaan käyttää Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa tai siihen liittyvissä artikkeleissa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelma käsittelee pelkoa torstaina 23.5. Jakso on kuunneltavissa Yle Areenassa ja kello 12.10 Yle Radio 1:ssä.

Täytä lomake.
 • Tänä kesänä Radio 1:ssä on Uuden maailman heinäkuu

  Tarkastelussa Kanadan ja Yhdysvaltojen arki ja historia.

  Sydänkesällä vietetään Uuden maailman heinäkuuta Yle Radio 1:ssä. Teemakuukausi tutkii Kanadan ja Yhdysvaltojen arkea ja historiaa. Yhdysvallat on paljon enemmän kuin Trump tai Hollywood, ja Kanadassa on muutakin kuin metsiä, nuorekas pääministeri ja punapukuisia ratsupoliiseja.

 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.