Hyppää pääsisältöön

Muovijätteestä syntyvä Plastic Mama saarnaa paremman maailman puolesta

Taiteilija Kaisa Salmi työskentelee lasten kanssa.
Taiteilija Kaisa Salmi on pyytänyt koululaisia tuomaan muovijätettä Plastic Mama -teosta varten. Taiteilija Kaisa Salmi työskentelee lasten kanssa. Kuva: Yle I love muovi

Koululaisten keräämästä muovijätteestä syntyy kymmenen metrin korkuinen hame jonka huipulla taiteilija Kaisa Salmi pitää puhetta paremman maailman puolesta. Plastic Mama -teos nähdään Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaisissa kesällä 2019.

Kaisa Salmen missiosta kertova Arkistomatka-ohjelma liittyy Ylen I Love muovi -kampanjaan ja se esitetään Teemalla perjantaina 3.5. klo 14.30 ja maanantaina 6.5. klo 12. Samassa Elävän arkiston paketissa nähdään tarinat kuuluisasta muovitalosta Futuro - tulevaisuuden olotila (1998) ja taidenäyttelystä muovikuplassa Tuntosarvet: Kupla rannalla (1967).

Kaisa Salmi ei tee taidetta taiteen vuoksi, vaan tekemisen takana täytyy aina olla syvempi merkitys.

“En voisi tehdä näitä töitä, jos taustalla ei olisi jotain tärkeäksi kokemaani asiaa johon haluan kiinnittää huomiota”, Kaisa sanoo. Muovi on ehdottomasti yksi sellainen.

“Maailman meret hukkuvat muoviin ja sitähän löytyy valitettavasti jo ihan kaikkialta, myös maaperästä. Plastic Mama tulee olemaan kannanotto muovijätettä vastaan”, Kaisa toteaa.

Plastic Mama -teos nähdään Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaisissa kesällä 2019. Yhteisö- ja ympäristötaiteilija Kaisa Salmi on tunnettu suurimuotoisista teoksistaan, joista tunnetuin on vuoden 1918 sisällissotaan liittyvä Fellmanin pelto. Kaisan ideat syntyvät työhuoneenriippumatossa rauhallisella Harakan saarella.

Lapset kierrätystaiteilijoina

Osallistaminen on olennainen osa Kaisa Salmen teoston synnyssä. Plastic Mama -projektiin Kaisa otti mukaan koululaisia.

“Lasten kanssa tekeminen on paitsi ihanaa niin myös hirveän palkitsevaa ja siinä voi jakaa samalla ympäristötietoa”, Kaisa pohtii.

Kaisa Salmen ideassa koululaiset keräävät kotoa muovista pakkausjätettä. Kaisa kiertää kouluissa ja lapset saavat kiinnittää tuomansa muoviroskat Kaisan kymmenmetriseen muovihameen helmaan. Prosessin aikana pKaisa kertoo muovista, kierrätyksen tärkeydestä ja ympäristöasioista yleisemmin.

Olin seuraamassa yhtä Kaisa Salmen Plastic mama -työpajaa helsinkiläisellä ala-asteella ja oli hämmästyttävän hienoa huomata kuinka tietoisia lapset ovat ympäristöasioista. Myös lasten huoli tulevaisuudesta oli monen kohdalla konkretisoitunut kasvisyönniksi. "Meidän perheessä isä syö vielä lihaa, mutta minä olen ryhtynyt kasvissyöjäksi", eräskin poika ilmoitti.

Kompromissi ei kuulu sanavarastoon

Työssään Kaisa Salmi ei päästä itseään helpolla, mutta ei taivu myöskään muiden kohdalla kompromisseihin. "Jos jonkun idean toteuttaminen meinaa jäädä vajaaksi tahdonpuutteen tai laiskuuden takia niin kyllä minä sen läpi runnon. Toki jonkun teknisen kysymyksen edessä on joskus pakko tehdä kompromisseja, mutta sisällön ja merkityksen tiimoilta en tee kompromisseja”, Kaisa nauraa.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa