Hyppää pääsisältöön

Sairaalasarjan toisella kaudella seurataan elämää ja kuolemaa sota-ajan Berliinissä

Hoitajat ja pyörätuolipotilas sairaalan pihalla sarjassa Charité (toinen tuotantokausi)
Vaikka ollaan kaukana rintamalta, sota on sairaalan arkea joka päivä Hoitajat ja pyörätuolipotilas sairaalan pihalla sarjassa Charité (toinen tuotantokausi) Kuva: UFA Fiction Charité,teeman sarjat

Suosikkisarjan uudella toisella tuotantokaudella palaamme jälleen Berliinin suurimpaan sairaalaan nimeltä Charité.
Teemalla to ja pe 9.5. ja 10.5. sekä ti–pe 14.–17.5. klo 20.00, jaksot Areenassa 30 päivää

Sairaalalla on tärkeä historiallinen rooli koko Euroopan merkittävimpänä sairaalana, ja draamasarjan on tarkoitus kuvata sairaalan vaiheita neljänä eri aikakautena. Charitén ensimmäinen kausi sijoittui 1880-luvulle. Historiallisen draamasarjan toisella kaudella on tehty aikahyppy yli vuosikymmenien. Nyt eletään 1940-lukua, ja Saksasta on tullut kansallissosialistinen valtakunta, joka on sodassa muuta maailmaa vastaan. Kuinka tämä heijastuu sairaalan arkeen, lääkäreihin, hoitajiin ja potilaisiin?

Kansallissosialistinen aate jakaa kahteen leiriin paitsi tavallisia saksalaisia, myös sairaalan henkilökuntaa. Osa näkee Hitlerin toimissa pelkkää hyvää, osa oli jo entuudestaan skeptinen, ja monen ruusunpunaiset silmälasit särkyvät, kun ideologian todellisuus ja ihmiskäsitys paljastui koko karuudessaan.

Natsien vallan alla sairaalassa herää useita eettisiä kysymyksiä. Esimerkiksi aiheellinen epäily siitä, että sairaalassa tehtäisiin riskaabeleja kokeita tietyillä potilasryhmillä. Näin onkin, uutta rokotetta testataan vammaisiin lapsiin ja on selvää, ettei lääke ole vielä turvallinen.

Leikkausta tehdään sarjassa Charité, yleisö seuraa katsomossa. (Toinen tuotantokausi)
Charité on myös Kolmannen valtakunnan lääketieteen paraatisairaala, jossa tehdään uskaliaita leikkauksia Leikkausta tehdään sarjassa Charité, yleisö seuraa katsomossa. (Toinen tuotantokausi) Kuva: UFA Fiction Charité,teeman sarjat

Anni Waldhausen on pidetty nuori lääkäri, joka viimeistelee opintojaan ja odottaa samalla ensimmäistä lastaan. Annin aviomies, Artur on lupaava lastenlääkäri. Yhdessä he muodostavat unelmaperheen, ja ovat malliesimerkki arjalaisesta ydinperheestä, minkä huomioarvon valtaapitävät hyvin ymmärtävät. Kun vauva syntyy, perheen tilanne muuttuu merkittävästi, ja eettiset kysymykset suorastaan räjähtävät käsiin.

Annin veli Otto palaa rintamalta viemään lääketieteenopintonsa päätökseen, ja sisar huomaa, että hän on muuttunut kyyniseksi ja tylyksi. Otto on nähnyt enemmän kuin nuorukaiselle on hyväksi, ja kansallissosialismin aate on herättänyt hänessä pelkoa ja kaunaa.

Charitéssa työskentelee useita erittäin arvostettuja ja päteviä lääkäreitä ja tunnollisia hoitajia. Arvovaltainen kirurgi, professori Sauerbruch on sairaalan tärkeimpiä voimia, mutta konfliktin uhatessa kansallissosialismi jyrää hänenkin ylitseen. Sairaalassa vaikuttaa myös psykiatrian professori Max de Crinis, joka on kovin kiinnostunut eutanasiasta.

Sodan tulo yhä lähemmäs pääkaupunkia rasittaa sairaalan arkea, ja haavoittuneissa sotilaissa riittää työsarkaa. Toisaalta se on hyvä asia, otollinen tilaisuus vaikkapa parempien proteesien kehittämiseen. Mutta kun pommikonelaivueet saapuvat myös Berliinin taivaalle, töitä tehdään vaarallisissa ja puutteellisissa oloissa. Ja kaikkia kalvaa huoli sodan seurauksista – mitä tapahtuu, jos Saksa häviää sodan?

  • Charité, toinen tuotantokausi. Pääosissa: Mala Emde, Artjom Gilz, Jannick Schümann, Ulrich Noethen, Jacon Matschenz, Frida-Lovisa Hamann, Hans Löw. Käsikirjoitus: Dorothee Schön, Sabine Thor-Wiedemann. Ohjaus: Anno Saul. Tuotanto: ARD, UFA FICTION, Das Erste, Saksa 2019

Juttua on korjattu 15.5.2019: Charitéssa vaikutti psykiatri Max de Crinis, ei Jung.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa